ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Σαρλ Μισέλ στην «Κ»: «Θέλουμε μια προβλέψιμη, σταθερή σχέση με την Τουρκία»

Ενταξη νέων μελών με σταδιακή ενσωμάτωση - Eπείγουν η μεταρρύθμιση της Ε.Ε. και η προετοιμασία της διεύρυνσης - «Παράθυρο ευκαιρίας» για την Ουκρανία

Kathimerini.gr

Αλεξάνδρα Βουδούρη

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ: Στην ισπανική πόλη Γρανάδα και στο επιβλητικό ανάκτορο της Αλάμπρα θα δοθεί το «εναρκτήριο λάκτισμα» για τον διάλογο των 27 ηγετών αναφορικά με τη στρατηγική ατζέντα της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την περίοδο 2024-2029. Αυτό είναι το «όραμα» του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ πριν από την έναρξη των εργασιών τόσο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας την Πέμπτη –με τη συμμετοχή και ηγετών υποψήφιων κρατών-μελών–, που θα δώσει νέα «πνοή» στη διεύρυνση, όσο και του άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την Παρασκευή, που αναμένεται να αναλωθεί γύρω από το μεταναστευτικό.

Για τον πρόεδρο του Συμβουλίου το μεταναστευτικό είναι το «πιο πιεστικό ζήτημα» που αντιμετωπίζει τώρα η Ενωση, αλλά η διεύρυνση αφορά το μέλλον της, όπως ξεκαθαρίζει, σε συζήτηση με ανταποκριτές μεγάλων ευρωπαϊκών εφημερίδων, ανάμεσά τους και η «Κ», χθες στις Βρυξέλλες. Τον Αύγουστο ο Σαρλ Μισέλ αιφνιδίασε σε ομιλία του στο Μπλεντ της Σλοβενίας δίνοντας ημερομηνία «ελπίδας» στα υποψήφια κράτη-μέλη για πλήρη ένταξη έως το 2030, ημερομηνία για την οποία επιμένει, παραδεχόμενος ότι είναι μεν «φιλόδοξη, αλλά ρεαλιστική».

Για τον ίδιο, άλλωστε, τώρα υπάρχει «παράθυρο ευκαιρίας» για την Ουκρανία αλλά και τα υπόλοιπα υποψήφια κράτη-μέλη. Σημειώνει ότι αντιθέτως με τις αρχικές φιλοδοξίες του Πούτιν όταν εισέβαλε στην Ουκρανία, αυτό που τελικά λαμβάνει είναι η «ενότητα των 27 ηγετών και η διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που πριν από τον πόλεμο δεν ήταν εφικτή» και τώρα παραμένει αταλάντευτη, παρά τις αλλαγές που επιφέρουν εκλογές σε διάφορα κράτη-μέλη. Τάσσεται υπέρ της σταδιακής ενσωμάτωσης των υποψήφιων κρατών-μελών, απορρίπτοντας μια Ευρώπη «πολλαπλών ταχυτήτων», όταν σχολιάζει την πρόσφατη γαλλογερμανική έκθεση για τη διεύρυνση.

«Αντί να περιμένουμε την τελική απόφαση για ένταξη, να διασφαλίσουμε ότι χώρες μπορούν να ενταχθούν σταδιακά κάνοντας χρήση των διαθέσιμων εργαλείων, ώστε να γίνει πραγματικότητα η ένταξή τους», επισημαίνει, χαρακτηρίζοντας πάντως «πολύ ενδιαφέρουσα» τη γαλλογερμανική πρόταση, καθώς συμφωνεί πως επείγουν η μεταρρύθμιση της Ενωσης και η προετοιμασία της για τη διεύρυνση.

Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο αλλαγής των ευρωπαϊκών συνθηκών θεωρεί ότι πρέπει να προηγηθεί ουσιαστική συζήτηση γύρω από το «ποια Ευρώπη θέλουμε για το μέλλον; Πώς θα εξασφαλίσουμε χρηματοδότηση;», και «μετά να εξεταστεί από νομικής πλευράς τι χρειάζεται να γίνει ως προς κάποιες αλλαγές».

Για τη διεύρυνση προβλέπει, ωστόσο, ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου θα είναι δύσκολο, καθώς θα κληθεί να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις –βάσει των εκθέσεων προόδου της Κομισιόν– για την ενταξιακή προοπτική Ουκρανίας, Μολδαβίας και αρκετών χωρών των Δυτικών Βαλκανίων.

Παρούσα η Τουρκία

Για την Τουρκία, που θα δώσει το «παρών» στη Γρανάδα, ερωτηθείς σχετικά από την «Κ» ο Σαρλ Μισέλ τονίζει ότι υπάρχει το «όραμα» της Ευρωπαϊκής Ενωσης για «μια προβλέψιμη, σταθερή σχέση». «Θα πρέπει να παραμείνουμε ήρεμοι σε σχέση με την Τουρκία (…) να έχουμε μια σχέση καλή τη πίστει, που θα επαναφέρει την εμπιστοσύνη μεταξύ μας», ενώ σε αυτή την περίπτωση κρίνει απαραίτητη την εκκίνηση της διαδικασίας των Ηνωμένων Εθνών για την επίλυση του Κυπριακού.

Η συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης –που ξεκινάει στη Γρανάδα– θα περάσει πάντως μέσω του μεταναστευτικού λόγω και των σχετικών πιέσεων της Ιταλίας, που όπως αναγνωρίζει θα είναι το πιο δύσκολο θέμα της διήμερης συνάντησης, καθώς ενώ υπάρχουν σημεία σύγκλισης –όπως η καταπολέμηση των δικτύων των διακινητών και η συνεργασία με τρίτες χώρες– «υπάρχει μια ιδεολογική συζήτηση, παράλληλα, που αφορά συγκεκριμένες πολιτικές προσωπικότητες».

Σε ό,τι αφορά την περίφημη συμφωνία με την Τυνησία και ενώ μόλις χθες ο πρόεδρος της χώρας Καΐς Σαγιέντ αρνήθηκε την προβλεπόμενη ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, ο πρόεδρος του Συμβουλίου δεν θέλησε να μπει στην ουσία του «τι πήγε λάθος», καθώς φέρει την υπογραφή της Κομισιόν, υπογράμμισε όμως ότι «ο διχασμός ανάμεσα στα κράτη-μέλη είναι λάθος, καθώς τότε εμφανιζόμαστε αδύναμοι και θα πρέπει να μαθαίνουμε από τα λάθη μας».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση