ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 15:16
 

Σήμερα είναι η κρίσιμη μέρα για τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου

Μετά την εκλογική νίκη του στις 8 Απριλίου δεν θα κατάφερνε να σχηματίσει κυβερνητικό συνασπισμό

ΠΗΓΗ: Reuters

Μπορεί ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου να έσπευσε να αυτοανακηρυχθεί νικητής των εκλογών του περασμένου μήνα, τώρα όμως έχει προθεσμία μέχρι σήμερα για να κατευνάσει έναν πρώην σύμμαχό του, να σχηματίσει κυβέρνηση και να αποφύγει νέα προσφυγή στις κάλπες.

Ο άνθρωπος στο επίκεντρο της κρίσης είναι ο πρώην υπουργός Αμυνας Αβίγκντορ Λίμπερμαν, η συναίνεση του οποίου είναι απαραίτητη ώστε ο Νετανιάχου να συγκροτήσει βιώσιμο κυβερνητικό συνασπισμό. Ωστόσο, ο Λίμπερμαν επιμένει στο αίτημά του για εξαίρεση των υπερορθόδοξων Εβραίων φοιτητών από τη στρατιωτική θητεία και χωρίς τις πέντε έδρες του κόμματός του το κυβερνών Λικούντ δεν μπορεί να εξασφαλίσει την πλειοψηφία στην Κνεσέτ. Η προθεσμία για τον σχηματισμό κυβέρνησης εκπνέει απόψε τα μεσάνυχτα.

«Ο Νετανιάχου είναι ένα πληγωμένο ζώο. Αγωνίζεται για τη ζωή του και δεν θα έπρεπε να υποτιμούμε τις ικανότητές του», σχολίασε στην εφημερίδα «Χααρέτς» ο αρθρογράφος Γιόσι Βέρτερ. Ελάχιστοι περίμεναν ότι μετά την εκλογική νίκη του στις 8 Απριλίου ο Νετανιάχου δεν θα κατάφερνε να σχηματίσει κυβερνητικό συνασπισμό. Αίφνης όμως, και ενώ ο χρόνος μετράει ανάποδα, ο Λίμπερμαν αποφάσισε να γίνει ο αστάθμητος παράγοντας και να θέσει ως όρο το ζήτημα της στρατιωτικής θητείας.

Υπάρχει πάντα το σενάριο, ο πρόεδρος της χώρας Ρούβεν Ρίβλιν να επιλέξει άλλον ηγέτη για να του αναθέσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, κάτι που θα έφερνε για πρώτη φορά στο περιθώριο της κεντρικής πολιτικής σκηνής τον Νετανιάχου, ο οποίος έχει να χάσει εκλογές από το 1999. Ο Λίμπερμαν, μετανάστης από την πρώην Σοβιετική Ενωση, έχει ως εκλογική του βάση τους ρωσόφωνους ψηφοφόρους, οι οποίοι ήρθαν στο Ισραήλ έχοντας αποδείξει ότι τουλάχιστον ένας από τους παππούδες τους ήταν Εβραίος.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: Reuters

Σχόλια αναγνωστών

Δρόμος μετ’ εμποδίων για τον τουρισμό

«Τα παιδία παίζει, οι ηλίθιοι πληρώνουν φόρους και οι ατσίδες πωλούν και αγοράζουν τα πάντα και τους ...»
Ai Em  |  09:37

Ο Ερντογάν απειλεί τις ΗΠΑ με εισβολή στη Συρία

«Ρε μ......κα Τραμπ, σε λίγο θα σου ζητήσει να κάνεις επίκυψη και επειδή αντιλήφθηκε ότι είσαι επιρρεπής..... ...»
ΑΚΑ  |  09:23

Εισήλθε σε οικία 34χρονης, της επιτέθηκε άσμενα και την έκλεψε

«Nα σταλεί στην χώρα προέλευσης. Αν θέλουμε να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους. Και ας μην πουν κάποιοι ...»
ΑΚΑ  |  09:18

Στις 14 Οκτωβρίου η εκδίκαση των εφέσεων για τις αποκοπές δημοσίων

«Eίναι γνωστό ότι τα οικονομικά προβλήματα της Κύπρου δημιουργήθηκαν από τις απαιτήσεις της ΠΑΣΥΔΥ και ...»
ΑΚΑ  |  09:16

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X