ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Σκωτία: Σε επίπεδα ρεκόρ η υποστήριξη της ανεξαρτησίας από το Ηνωμένο Βασίλειο

Το Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας (SNP) της πρώτης υπουργού της χώρας, Νίκολα Στέρτζον, τυγχάνει ευρύτατης αποδοχής από τους πολίτες

Kathimerini.gr

Σε επίπεδα ρεκόρ βρίσκεται η υποστήριξη της ανεξαρτησίας από το Ηνωμένο Βασίλειο στη Σκωτία, με μία πρωτοφανή πλειοψηφία της τάξεως του 58% να τάσσεται υπέρ μίας τέτοιας προοπτικής, σύμφωνα με μία δημοσκόπηση του ινστιτούτου Ipsos Mori που δημοσιεύτηκε σήμερα.

Την ίδια στιγμή, το Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας (SNP) της πρώτης υπουργού της χώρας, Νίκολα Στέρτζον, τυγχάνει ευρύτατης αποδοχής από τους πολίτες, με το 72% των ερωτηθέντων να εκφράζει την ικανοποίηση του για το πώς η κυβέρνηση έχει διαχειριστεί την πανδημία του νέου κορωνοϊού. Αυτό θέτει το κόμμα σε θέση ισχύος ενόψει των τοπικών εκλογών τον Μάιο του 2021.

«Εάν το SNP εξασφαλίσει την πλειοψηφία στις τοπικές εκλογές του επόμενου έτους, η δημοσκόπησή μας καταδεικνύει πως θα υπάρξει μια σημαντική δημόσια πίεση προκειμένου η κεντρική κυβέρνηση της Βρετανίας να μεταβιβάσει στο κοινοβούλιο της Σκωτίας τις αναγκαίες εξουσίες για να οργανώσει ένα δεύτερο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία», σχολίασε η Έμιλι Γκρέι, η γενική διευθύντρια της Ipsos MORI Scotland.

Πριν από έξι χρόνια, οι Σκωτσέζοι είχαν ταχθεί σε ποσοστό 55% υπέρ της παραμονής στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι συνθήκες όμως που είχε διεξαχθεί τότε το δημοψήφισμα ήταν τελείως διαφορετικές από τις σημερινές, κυρίως διότι απουσίαζε η παράμετρος του Brexit. Αυτό τονίζει και η Νίκολα Στέρτζον, η οποία υποσχέθηκε να ορίσει πριν από τις τοπικές εκλογές τους όρους και την ημερομηνία ενός δεύτερου δημοψηφίσματος, υποστηρίζοντας πως τα δεδομένα είναι τελείως διαφορετικά για τους Σκωτσέζους στις νέες συνθήκες που έχει φέρει το Brexit. Υπενθυμίζεται ότι οι Σκωτσέζοι είχαν ταχθεί μαζικά υπέρ της παραμονής στην ΕΕ κατά το δημοψήφισμα του 2016.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον έχει αποκλείσει επανειλημμένως το ενδεχόμενο να επιτρέψει στη Σκωτία να οργανώσει ένα νέο δημοψήφισμα, με το επιχείρημα ότι πρόκειται για μια ψήφο που δίνεται «μία φορά ανά γενιά».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση