
ΚΥΠΕ
Έκκληση προς την ΕΕ να επανεκκινήσει τη διαδικασία ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, αναμένουν στελέχη του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ τα οποία θεωρούν ότι έπειτα από την έναρξη διαδικασίας επίλυσης του Κουρδικού και των προσπαθειών εκδημοκρατισμού και συνταγματικής μεταρρύθμισης, η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας μπορεί να αναζωογονηθεί.
Πάντως οι Τούρκοι αναλυτές δεν συνδέουν την στροφή της Τουρκίας προς την ΕΕ με το Κυπριακό. Η εφημερίδα Χουριέτ αναφερόμενη στην άτυπη πενταμερή για την Κύπρο στην Νέα Υόρκη, επισημαίνει ότι «η δήλωση του (Τούρκου) Υπουργού Εξωτερικών Χακάν Φιντάν ‘θέλουμε να λύσουμε τα μακροχρόνια προβλήματά μας με την ΕΕ’ ενθουσίασε τον Ελληνοκύπριο ηγέτη». Βγαίνοντας από το δείπνο, γράφει η εφημερίδα, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης δήλωσε: «Ήταν μια πολύ ενδιαφέρουσα δήλωση, διότι η βελτίωση των σχέσεων Τουρκίας-ΕΕ εξαρτάται από τα βήματα που θα γίνουν στην Κύπρο».
Τουρκικά δημοσιεύματα αναφέρουν ότι στελέχη του ΑΚΡ θεωρούν την ΕΕ βασικό μέσο για την αντιμετώπιση προκλήσεων όπως η στασιμότητα στις εισροές ξένων κεφαλαίων. Πιστεύουν ότι ακόμη και η προοπτική της απελευθέρωσης των θεωρήσεων θα μπορούσε να δημιουργήσει μια ατμόσφαιρα εμπιστοσύνης για τους επενδυτές. Οι αξιωματούχοι επεσήμαναν την αδιέξοδη διαδικασία ένταξης στην ΕΕ, σημειώνοντας ότι τα σημαντικότερα εμπόδια περιλαμβάνουν ζητήματα σχετικά με την εκδημοκρατικοποίηση, την τρομοκρατία, τη συνταγματική μεταρρύθμιση και τις ελευθερίες.
Η Άγκυρα αναμένεται να ακολουθήσει μια ενεργή διπλωματική εκστρατεία, με στόχο το άνοιγμα των κεφαλαίων ένταξης
Υποστήριξαν ότι εάν επιλυθεί η τρομοκρατία και σημειωθεί σημαντική πρόοδος στις συνταγματικές ελευθερίες και εάν η ΕΕ είναι ειλικρινής στη στάση της απέναντι στην τρομοκρατία, η πρόοδος θα μπορούσε να είναι δυνατή.
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι το AKP φέρεται να ετοιμάζεται επίσης να λάβει μέτρα όσον αφορά την ΕΕ. Ενώ η επιτροπή δεν θα προτείνει νομοθεσία, ένα από τα βασικά της θέματα αναμένεται να είναι οι τροποποιήσεις του αντιτρομοκρατικού νόμου.
Ακόμα κι αν η επιτροπή δεν λειτουργήσει αποτελεσματικά, η κύρια προσδοκία του φιλοκουρδικού κόμματος DEM από την Άγκυρα είναι η απελευθέρωση ατόμων που φυλακίζονται βάσει του αντιτρομοκρατικού νόμου για μη βίαια αδικήματα. Αυτό το αίτημα ευθυγραμμίζεται με τις μακροχρόνιες προσδοκίες της ΕΕ από την Τουρκία, γράφουν.
Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, μία από τις βασικές επικρίσεις της ΕΕ είναι η άρνηση της Τουρκίας να αναθεωρήσει τον ορισμό της τρομοκρατίας. Αυτό έχει επιδεινωθεί από την οπισθοδρόμηση στον εκδημοκρατισμό, την ελευθερία της έκφρασης και τα βασικά δικαιώματα. Το επερχόμενο πακέτο δικαστικής μεταρρύθμισης αναμένεται να περιλαμβάνει βήματα για την αντιμετώπιση αυτών των ζητημάτων.
Όπως αναφέρουν τουρκικά δημοσιεύματα, η Άγκυρα αναμένεται να ακολουθήσει μια ενεργή διπλωματική εκστρατεία, με στόχο το άνοιγμα των κεφαλαίων ένταξης, την αναβίωση των διαπραγματεύσεων και την αντιμετώπιση αμφιλεγόμενων ζητημάτων, συμπεριλαμβανομένης της απελευθέρωσης των θεωρήσεων.
Η Άγκυρα, προστίθεται, σκοπεύει να αξιοποιήσει την πολιτική ευκαιρία που δημιουργείται από τη διαδικασία επίλυσης για να ενισχύσει τη θέση της έναντι της ΕΕ, ιδίως στον τομέα της ασφάλειας, όπου η ΕΕ θεωρείται ολοένα και πιο εξαρτημένη από την Τουρκία.
Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν πως εάν η ΕΕ λάβει συγκεκριμένα μέτρα, αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει στην επανέναρξη των εισροών κεφαλαίων που απουσιάζουν εδώ και καιρό, προσφέροντας περιορισμένη οικονομική ανακούφιση.
Ωστόσο παρά τις προθέσεις αυτές, η πορεία ένταξης στην ΕΕ δεν είναι απαλλαγμένη από εμπόδια, υποστηρίζουν οι ίδιοι Τούρκοι αναλυτές. Παραμένουν τα αιτήματα για την απελευθέρωση του φυλακισμένου πρώην ηγέτη του φιλοκουρδικού κόμματος HDP, Σελαχατίν Ντεμιρτάς, και του επιχειρηματία Οσμάν Καβάλα, σύμφωνα με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ).
Επισημαίνουν ότι η ΕΕ αναμένει επίσης από την Τουρκία να επιβάλει τις αποφάσεις του δικού της Συνταγματικού Δικαστηρίου και άλλων ανώτατων δικαστηρίων, να επεκτείνει την ελευθερία της έκφρασης, να απελευθερώσει φυλακισμένους δημοσιογράφους, να τερματίσει την πρακτική του διορισμού επιτρόπων σε αιρετούς δήμους και να εξαλείψει πλήρως τα μέτρα που εξακολουθούν να ισχύουν από την περίοδο της κατάστασης έκτακτης ανάγκης.