ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Στέλλα Κυριακίδου σε BBC World: «Μόνο ενωμένοι μπορούμε να ξεπεράσουμε την κρίση»

Επίσης, η Κύπρια Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της Ε.Ε., μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star Ελλάδος για τις εξελίξεις σχετικά με τη «μάχη» του εμβολίου για τον κορωνοϊό

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Επίσης, η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων, Στέλλα Κυριακίδου μέσω ανάρτησης της στο κοινωνικό δίκτυο Twitter, αναφέρθηκε στην παρέμβαση της στην εκπομπή του BBC World.

Όπως σημείωσε στην εκπομπή η κυρία Κυριακίδου, καμία χώρα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνη της την πανδημία του νέου κορωνοϊού, ενώ τόνισε για άλλη μία φορά πως μόνο ενωμένοι μπορούμε να ξεπεράσουμε αυτή την κρίση.

Επίσης, εκτενή αναφορά έκανε η Κύπρια Επίτροπος για την Διεθνή Διάσκεψη Δεσμεύσεων της 4ης Μαΐου, την οποία διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η κα. Κυριακίδου περιέγραψε την κινητοποίηση τόσο κρατών, αλλά και οργανισμών από όλο τον κόσμο ως «πραγματικά ενθαρρυντική», καθώς έδειξε πως όλοι μας μπορούμε να ενωθούμε κάτω από έναν κοινό σκοπό και τη δύναμη της αλληλεγγύης.

H Επίτροπος Υγείας της Ε.Ε., κα Σ. Κυριακίδου στο Star Ελλάδος για τη «μάχη» του εμβολίου

Για τις εξελίξεις σχετικά με τη «μάχη» του εμβολίου για τον κορωνοϊό μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star Ελλάδος, η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της ΕΕ, Στέλλα Κυριακίδου, στη συνέντευξή της στη Μάρα Ζαχαρέα.

Η κα Κυριακίδου χαρακτήρισε πολύ σημαντική τη χθεσινή ημέρα κατά την οποία συγκεντρώθηκε ένα ιλιγγιώδες ποσό 7,4 δισ. ευρώ, μέσω ενός «μαραθωνίου δωρεών» που διεξήχθη, ενώ απάντησε για το αν το ποσό αυτό θα διατεθεί αποκλειστικά στο εμβόλιο ή και σε άλλες δράσεις: «Ο στόχος είναι ακριβώς να βοηθήσουμε όλοι, και αυτό είναι μια παγκόσμια προσπάθεια, για να ευρεθεί μία λύση για το θέμα του κορωνοϊού, τόσο όσον αφορά το εμβόλιο όσο και σχετικά με τα θεραπευτικά σχήματα, αλλά και για τη διαθεσιμότητα του εμβολίου σε χώρες που θα δυσκολευτούν διαφορετικά να το αποκτήσουν».

Όσον αφορά το αν είμαστε πιο κοντά στο εμβόλιο ή στη θεραπεία, η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας της ΕΕ τόνισε: «Πρέπει να προσπαθούμε και για τα δύο ταυτόχρονα. Το θέμα του εμβολίου το παρακολουθούμε με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, υπάρχουν πάνω από 90 ερευνητές που ασχολούνται με αυτό, αρκετά από αυτά τα προγράμματα είναι στο στάδιο των κλινικών μελετών, ενώ το ίδιο ισχύει και για τις θεραπευτικές μεθόδους».

«Εδώ και αρκετούς μήνες έχουμε ενισχύσει όλες τις προσπάθειες γιατί γνωρίζουμε ότι ο μόνος τρόπος να επιστρέψουμε στην καθημερινότητά μας είναι με το να βρεθεί εμβόλιο» διευκρίνισε η κα Κυριακίδου.

Όπως συμπλήρωσε για την πατέντα του εμβολίου και την ανάγκη να μη μετατραπεί η προσπάθεια σε έναν κερδοσκοπικό ανταγωνισμό, όπως έχει υπογραμμίσει και ο πρωθυπουργός της χώρας Ελλάδα Κυριάκος Μητσοτάκης, η Επίτροπος της ΕΕ σημείωσε: «Αυτό ακριβώς είναι το μέλημα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, έτσι ώστε όταν βρεθεί εμβόλιο, αυτό να είναι προσβάσιμο σε όλους, σε όλες τις χώρες. Ο ιός δε γνωρίζει σύνορα και ο μόνος τρόπος να τον αντιμετωπίσουμε είναι να ενώσουμε όλοι δυνάμεις».

Για τις αερομεταφορές και τις συζητήσεις που γίνονται για αυτό το ζήτημα - από το οποίο εξαρτάται άμεσα ο κλάδος του τουρισμού – σε διεθνές και διακρατικό επίπεδο, η κα Κυριακίδου ανέφερε:

«Αυτή τη στιγμή επεξεργαζόμαστε ακριβώς τα επιστημονικά κριτήρια για τον τουρισμό, όχι μόνο για τις αερομεταφορές, αλλά και για τα θέματα που αφορούν τα ξενοδοχεία, την εστίαση, με πρώτο στόχο βέβαια την προστασία της δημόσιας υγείας. Ελπίζουμε ότι τις επόμενες δύο εβδομάδες αυτές τις συστάσεις θα μπορούμε να τις εκδώσουμε και να τις δούμε με τα Κράτη Μέλη».

«Καταλαβαίνω βέβαια αυτή την ανυπομονησία και ότι καθένας θέλει να επιστρέψει στην κανονικότητα. Αλλά η πραγματικότητα είναι ότι πρέπει να μάθουμε να ζούμε με μια νέα καθημερινότητα. Και ακριβώς η δική μας η ευθύνη είναι να δώσουμε τις κατευθυντήριες γραμμές πάνω στις οποίες μπορούν να κινηθούν τα Κράτη Μέλη. Και αυτό συμπεριλαμβάνει και τις αερομεταφορές» κατέληξε στη συνέντευξή της στη Μ. Ζαχαρέα κα. Κυριακίδου.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση