
Kathimerini.gr
Το ισχυρότερο πακέτο κυρώσεων που έχει επιβληθεί ποτέ κατά της Ρωσίας ανακοίνωσε το Λονδίνο, πλήττοντας ευθέως τον λεγόμενο «σκιώδη στόλο» του Κρεμλίνου – έναν στόλο πετρελαιοφόρων χωρίς διακριτικά, που διακινεί ρωσικό πετρέλαιο παρακάμπτοντας τις δυτικές κυρώσεις.
Η απόφαση ανακοινώθηκε από τον Βρετανό πρωθυπουργό Κιρ Στάρμερ στο Οσλο, στο πλαίσιο της συνάντησης της Joint Expeditionary Force, μιας στρατιωτικής συμμαχίας δέκα χωρών που περιλαμβάνει τη Σκανδιναβία, τη Βαλτική και τη Βρετανία, με κοινή στόχευση την αποτροπή ρωσικών απειλών.
Η βρετανική κυβέρνηση επιβάλλει κυρώσεις σε έως και 100 πλοία του «σκιώδους στόλου», τα οποία, όπως αναφέρεται, έχουν μεταφέρει πετρέλαιο αξίας άνω των 24 δισ. δολαρίων από την αρχή του 2024.
Πέρα από τη χρηματοδότηση του πολέμου στην Ουκρανία, τα πλοία αυτά κατηγορούνται και για σοβαρές απειλές σε υποθαλάσσια κρίσιμη υποδομή στην Ευρώπη, από καλώδια μέχρι αγωγούς ενέργειας.
«Δεν θα επιτρέψουμε στον Πούτιν να κρατήσει ζωντανή τη μηχανή πολέμου του μέσω ενός στόλου-φαντάσματος που απειλεί την ασφάλεια και το περιβάλλον μας», δήλωσε ο Στάρμερ.
«Κάθε βήμα που αυξάνει την πίεση στη Ρωσία είναι ένα βήμα προς μια δίκαιη και βιώσιμη ειρήνη για την Ουκρανία».
Η βρετανική πρωτοβουλία έχει σαφές γεωπολιτικό και τεχνολογικό αποτύπωμα. Ηδη, το JEF έχει ενεργοποιήσει από τον Ιανουάριο το σύστημα παρακολούθησης «Nordic Warden» για την επιτήρηση ρωσικών κινήσεων στη Βαλτική και τη Βόρεια Θάλασσα.
Από τα κεντρικά της βάσης Νόρθγουντ στο Ηνωμένο Βασίλειο παρακολουθούνται 22 κρίσιμες περιοχές, περιλαμβανομένων του Καττεγκάτ και της Μάγχης.
Παράλληλα, οι JEF χώρες ενισχύουν τη στρατιωτική τους συνεργασία με την Ουκρανία, με κοινές ασκήσεις, διαλειτουργικότητα εξοπλισμού και αντιμετώπιση παραπληροφόρησης.
Στο τραπέζι βρέθηκε και η συμφωνία για παρακολούθηση αντικειμένων στον διαστημικό χώρο, σε συνεργασία με τη Νορβηγία, με στόχο την ασφάλεια των κρίσιμων υποδομών από το διάστημα.
Οι κυρώσεις κατά του «σκιώδους στόλου» εντάσσονται σε μια συνολική πίεση προς τη ρωσική οικονομία, που ήδη πλήττεται από την πτώση τιμών στην ενέργεια, τον πληθωρισμό και τη ραγδαία αύξηση των στρατιωτικών δαπανών.
Τα κρατικά έσοδα από πετρέλαιο και φυσικό αέριο έχουν μειωθεί πάνω από 30% από το 2022, ενώ το κρατικό αποθεματικό ταμείο διαβρώνεται σταθερά.