ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Σύνοδος ΕΕ: Όλες οι χώρες να ευθυγραμμιστούν με τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας

Δεν περιλαμβάνουν νέες κυρώσεις και πιο προωθημένες διατυπώσεις σχετικά με την ουκρανική υποψηφιότητα ένταξης της χώρας στην Ε.Ε. τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

Γιάννης Παλαιολόγος

Δεν περιλαμβάνουν νέες κυρώσεις και πιο προωθημένες διατυπώσεις σχετικά με την ουκρανική υποψηφιότητα ένταξης της χώρας στην Ε.Ε. τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την Ουκρανία, τα οποία συμφωνήθηκαν σήμερα στις 2 τα ξημερώματα.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, σημειώνεται στο κείμενο των συμπερασμάτων, «έχει μέχρι στιγμής υιοθετήσει σημαντικές κυρώσεις που έχουν τεράστιο αντίκτυπο στη Ρωσία και τη Λευκορωσία και παραμένει έτοιμη να κλείσει τα κενά και να βάλει στο στόχαστρο περιπτώσεις πραγματικής και ενδεχόμενης καταστρατήγησης, καθώς και να προχωρήσει γρήγορα με περαιτέρω συντονισμένες αυστηρές κυρώσεις στη Ρωσία και τη Λευκορωσία για να αποτρέψει αποτελεσματικά την ικανότητα της Ρωσίας να συνεχίσει την εισβολή της. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί όλες τις χώρες να ευθυγραμμιστούν με αυτές τις κυρώσεις. Κάθε προσπάθεια παράκαμψης των κυρώσεων ή βοήθειας της Ρωσίας με άλλα μέσα πρέπει να σταματήσει».

Σχετικά με τις προοπτικές ένταξης, αναφέρεται: «Η Ευρωπαϊκή Ένωση στέκεται στο πλευρό της Ουκρανίας και του λαού της και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επιβεβαιώνει τη Διακήρυξη των Βερσαλλιών, αναγνωρίζοντας τις ευρωπαϊκές φιλοδοξίες και την ευρωπαϊκή επιλογή της Ουκρανίας, όπως αναφέρεται στη Συμφωνία Σύνδεσης. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επαναλαμβάνει την πρόσκλησή του προς την [Ευρωπαϊκή] Επιτροπή να υποβάλει τη γνώμη της σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις των Συνθηκών».

Στο κείμενο αναφέρεται επίσης ότι «εγκλήματα πολέμου» όπως ο βομβαρδισμός αμάχων και μη στρατιωτικών στόχων πρέπει να «σταματήσουν άμεσα». «Οι υπεύθυνοι και οι συνεργοί τους θα λογοδοτήσουν σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο», σημειώνεται. «Η πολιορκία της Μαριούπολης και άλλων ουκρανικών πόλεων και η άρνηση πρόσβασης ανθρωπιστικής βοήθειας από τις ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις είναι απαράδεκτες». Η Ρωσία καλείται επίσης «να απελευθερώσει αμέσως όλους τους ομήρους, να παράσχει αδιάλειπτη ανθρωπιστική πρόσβαση και να δημιουργήσει ανθρωπιστικούς διαδρόμους».

Σχετικά με την προσφυγική κρίση, σημειώνεται ότι «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναγνωρίζει όλες τις προσπάθειες που έχουν ήδη καταβληθεί για την υποδοχή των προσφύγων που φεύγουν από τον πόλεμο στην Ουκρανία και καλεί όλα τα κράτη-μέλη να εντείνουν τις προσπάθειές τους με συνεχές πνεύμα ενότητας και αλληλεγγύης και καλεί την Επιτροπή να αναλάβει κάθε αναγκαία πρωτοβουλία για τη διευκόλυνση τέτοιων προσπαθειών». Ζητείται επίσης να «ολοκληρωθούν επειγόντως» οι διεργασίες σχετικά ώστε να παρασχεθεί πρόσθετη χρηματοδότηση για τους πρόσφυγες και τις κύριες χώρες υποδοχής.

Στο μέτωπο της ενέργειας, αναφέρεται ότι «ο πρόσφατος συγχρονισμός των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας της Ουκρανίας και της Μολδαβίας με τα δίκτυα της Ε.Ε. είναι ένα αξιοσημείωτο επίτευγμα. […] Η ασφάλεια των ουκρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων πρέπει να διασφαλιστεί, μεταξύ άλλων με την υποστήριξη του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας.

Τέλος, η Ε.Ε. «δεσμεύεται να παράσχει υποστήριξη στην ουκρανική κυβέρνηση για τις άμεσες ανάγκες της και, μόλις σταματήσει η ρωσική επίθεση, για την ανοικοδόμηση μιας δημοκρατικής Ουκρανίας . Για το σκοπό αυτό, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συμφωνεί να δημιουργήσει ένα Καταπιστευματικό Ταμείο Αλληλεγγύης της Ουκρανίας και καλεί τους διεθνείς εταίρους του να συμμετάσχουν και καλεί να ξεκινήσουν οι προετοιμασίες χωρίς καθυστέρηση», μεταξύ άλλων με τη διοργάνωση διεθνούς διάσκεψης.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση