ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Τα μισά κτίρια της βόρειας Γάζας έχουν καταστραφεί – Χάρτης

Δεδομένα που συλλέχθηκαν από ραντάρ αποτυπώνουν μεγάλο μέρος του παλαιστινιακού θύλακα να έχει μετατραπεί σε ερείπια

Πάνω από τα μισά κτίρια της βόρειας Γάζας έχουν καταστραφεί μετά το ξέσπασμα του πολέμου ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς, σύμφωνα με ανάλυση δορυφορικών δεδομένων που φέρνουν στη δημοσιότητα οι Financial Times.

Η πλήρης έκταση της μέχρι τώρα καταστροφής εκτιμήθηκε με τη χρήση σημάτων ραντάρ που συλλέχθηκαν από τον δορυφόρο Sentinel-1 του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος. Με τη βοήθεια αλγορίθμων υπολογίστηκε ότι τουλάχιστον το 50% των υποδομών έχει υποστεί σοβαρές ζημιές στην ευρύτερη περιοχή της βόρειας Γάζας.

Σύμφωνα με τα ευρήματα, η πορεία των καταστροφών συνδέεται άμεσα με αυτή της χερσαίας εισβολής του Ισραήλ στον παλαιστινιακό θύλακα. Βίντεο από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αλλά και δημοσιογράφοι που βρίσκονται επί του πεδίου έχουν ήδη αποτυπώσει τις τελευταίες εβδομάδες εικόνες ερειπίων, με τα συντρίμμια να έχουν αντικαταστήσει άλλοτε πολυσύχναστους δρόμους, αγορές, σχολεία και τζαμιά.

Τα στοιχεία αυτά έρχονται τη στιγμή που, σύμφωνα με τον υπουργό Αμυνας του Ισραήλ, οι χερσαίες επιχειρήσεις αναμένεται να επεκταθούν και στην υπόλοιπη Γάζα. Στις υπόλοιπες περιοχές, μέχρι αυτή τη στιγμή, καταγράφονται μικρότερα ποσοστά καταστροφής: Ντέιρ αλ-Μπαλάχ (8,8% έως 12,6%), Χαν Γιουνίς (7,8% έως 11,6%) και Ράφα (4,9% έως 7,8%).


Φωτ.: Financial Times

Τα ερείπια της βόρειας Γάζας

Τα ισραηλινά στρατεύματα εισέβαλαν στη Γάζα από τα βόρεια, ενώ είχε προηγηθεί σφοδρός βομβαρδισμός από αέρος. Μπουλντόζες καθάρισαν μεγάλες εκτάσεις γης για να εγκαταστήσουν τις προωθημένες θέσεις του ισραηλινού στρατού ενώ μεγάλος αριθμός πεζικού ακολούθησε, κινούμενος μέσα από εν πολλοίς έρημες μικρές πόλεις, όπως η Μπείτ Χανούν. Περισσότερο από ένα μήνα αργότερα, σχεδόν οι μισές υποδομές της βόρειας άκρης της Γάζας έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές.

Ωστόσο, το βόρειο άκρο της Γάζας αποτελούσε μονάχα το ορμητήριο του ισραηλινού στρατού για την επίθεση στην πόλη της Γάζας. Η ανάλυση των καταστροφών δείχνει ότι καθώς τα ισραηλινά στρατεύματα κινούνταν προς τον πρωταρχικό τους στόχο, το νοσοκομείο Αλ-Σίφα, έκοψαν δρόμο μέσα από γειτονιές που βρέθηκαν στον δρόμο τους, όπως ο προσφυγικός καταυλισμός Αλ-Σάτι.
Τα δεδομένα δείχνουν ότι μόλις το 30% του καταυλισμού παραμένει άθικτο.

Στη συνέχεια, ο ισραηλινός στρατός κινήθηκε νότια προς την ακτογραμμή της πόλης της Γάζας, συναντήθηκε με τα ισραηλινά στρατεύματα νότια της πόλης, και τελικά προωθήθηκε εσωτερικά προς το νοσοκομείο Αλ-Σίφα. Αυτή η νότια κίνηση είχε ως αποτέλεσμα την καταστροφή πολλών υποδομών κατά τη διάρκεια της προέλασης.

Τα ισραηλινά στρατεύματα επιχειρούν πλέον ανατολικά του Αλ-Σίφα, τα μόνα μέρη στην πόλη της Γάζας που έχουν παραμείνει σχετικά άθικτα, όπως δείχνουν τα δορυφορικά δεδομένα. Οι Παλαιστίνιοι ανέφεραν σφοδρές μάχες στο Ζεϊτούν και στην ενδοχώρα το Σάββατο.

Πηγές: kathimerini.gr, Financial Times

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Γάζα  | 
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση