ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Τα «σκυλιά του πολέμου» στις επιχειρήσεις της Γάζας

Τέσσερις σκύλοι Κ-9 της ειδικής μονάδας Oketz έπεσαν στο καθήκον σώζοντας τη ζωή στρατιωτών μέσα στη Γάζα κατά τη διάρκεια των χερσαίων επιχειρήσεων

Kathimerini.gr

Σταύρος Ιωαννίδης

Οι σραηλινός στρατός μετρά 392 απώλειες από την έναρξη του πολέμου ενάντια στη Χαμάς. Σε αυτές προστίθενται και τέσσερις σκύλοι Κ-9 της ειδικής μονάδας Oketz, που έπεσαν στο καθήκον σώζοντας τη ζωή στρατιωτών μέσα στη Γάζα κατά τη διάρκεια των χερσαίων επιχειρήσεων.

Στα τέσσερα βελγικά ποιμενικά απονεμήθηκαν στρατιωτικές τιμές σε αναγνώριση της προσφοράς τους στο πεδίο της μάχης και κηδεύτηκαν στο κοιμητήριο της μονάδας, όπως ορίζει το πρωτόκολλο της Oketz.

Τα Κ-9 στην πρώτη γραμμή

Η Oketz αποτελεί μέρος της Ταξιαρχίας ειδικών επιχειρήσεων Marom και από την έναρξη των χερσαίων επιχειρήσεων βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του πολέμου, υποστηρίζοντας της ειδικές δυνάμεις του ισραηλινού στρατού. Οι τέσσερις ποιμενικοί είχαν αναλάβει μία από τις πιο κρίσιμες αποστολές: να εντοπίσουν τα ίχνη των ομήρων μέσα στα ερείπια της Γάζας αλλά και στο δαιδαλώδες δίκτυο των υπόγειων στοών της ισλαμιστικής οργάνωσης και να προφυλάξουν τους στρατιώτες «ξετρυπώνοντας» ενέδρες σε παγιδευμένα κτίρια.

Τα «σκυλιά του πολέμου» στις επιχειρήσεις της Γάζας-1

Ενας από αυτούς, ο Γκεντί, σκοτώθηκε από πυρά μαχητών της Χαμάς κατά τη διαδικασία εκκαθάρισης ενός κτιρίου στη Γάζα. Αφού έλεγξε τους πρώτους δύο ορόφους, έπεσε σε ενέδρα των μελών της οργάνωσης που τον πυροβόλησαν νομίζοντας ότι πρόκειται για Ισραηλινό στρατιώτη. «Οι σκύλοι που θυσιάστηκαν για το Ισραήλ θα τιμηθούν όπως όλοι οι στρατιώτες μας» αναφέρει εκπρόσωπος των IDF. Ο Γκεντί, ο Μίντο, η Τάιγκα και ο Τζακ παρασημοφορήθηκαν μετά τον θάνατό τους αφού πολέμησαν στις επιχειρήσεις εναντίον της Χαμάς και της Ισλαμικής Τζιχάντ, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ισραηλινού στρατού.

Στα νοσοκομεία και τα τούνελ της Γάζας

Ο Ντένβερ, ένα από τα ποιμενικά της Oketz που βρίσκεται ακόμη στη Γάζα, εντόπισε δύο αυτοκίνητα παγιδευμένα με εκρηκτικά κοντά στο νοσοκομείο Αλ-Ραντίσι αλλά και μία βόμβα σε δρόμο μέσα στην περίμετρο του κτιριακού συγκροτήματος. Ο Ντένβερ «ειδοποίησε» τη μονάδα του και οι πυροτεχνουργοί της εξουδετέρωσαν τους εκρηκτικούς μηχανισμούς με τη χρήση drone. Ενα άλλο Κ-9 ανακάλυψε ένα πτώμα παγιδευμένο με εκρηκτικά και σφαίρες, ενώ σε πολλές περιπτώσεις οι σκύλοι της μονάδας επιχειρούσαν στα τούνελ της οργάνωσης έχοντας προσαρμοσμένες πάνω τους κάμερες και σε μία περίπτωση εντόπισαν και επιτέθηκαν σε ένα από τα στελέχη της Χαμάς.

Τα «σκυλιά του πολέμου» στις επιχειρήσεις της Γάζας-2

«Οι σκύλοι συνέβαλαν στον εντοπισμό όπλων και εκρηκτικών και στο νοσοκομείο Σίφα και μας βοήθησαν να βρούμε τις σορούς δύο Ισραηλινών γυναικών, της 64χρονης Γιαχούντι Βάις και της δεκανέα Νόα Μαρτσιάνο, που δολοφόνησε η Χαμάς» αναφέρει στην «Κ» εκπρόσωπος των IDF. Από την έναρξη του πολέμου, τα ποιμενικά της Oketz έχουν αποκαλύψει περισσότερες από 50 ενέδρες, αυτοκίνητα-βόμβες αλλά και βαρύ οπλισμό της ισλαμιστικής οργάνωσης.

Η συμβολή των στρατιωτικών σκύλων στις ανηλεείς μάχες που εκτυλίσσονταν όλο το προηγούμενο διάστημα στην πόλη της Γάζας ήταν καθοριστική. «Eίμαστε ένας πολλαπλασιαστής ισχύος για την ασφάλεια των δυνάμεων μας» αναφέρει ο διοικητής της μονάδας Oketz στην «Κ». «Τα στελέχη και οι σκύλοι μας λαμβάνουν μέρος σε όλες τις αποστολές, ανεξαρτήτως του βαθμού επικινδυνότητας και είναι αποφασισμένα να επιχειρούν για όσο απαιτηθεί» λέει ο αντισυνταγματάρχης του ισραηλινού στρατού που ζήτησε να διατηρηθεί η ανωνυμία του.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση