ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

«Θρυμματισμένο» το μέτωπο της Ε.Ε. στην Λιβύη

Γαλλία, Γερμανία και Ιταλία έχουν διαφορετικές ατζέντες στον εμφύλιο της Λιβύης.

Η κρίση της Λιβύης φέρνει για μια ακόμη φορά τις μεγάλες αδυναμίες που φέρει στο πεδίο της διπλωματίας η Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι μεγάλες δυνάμεις της Ένωσης βρίσκονται σε αντιμαχόμενα στρατόπεδο του εμφυλίου της Λιβύης. Ιταλία, Γαλλία και Γερμανία τα τελευταία εικοσιτετράωρα στέλνουν συγκρουόμενα μηνύματα για την τροπή των εξελίξεων στην Λιβύη.

Η Ιταλία ενισχύει την στρατιωτική παρουσία της στον πόλεμο της Λιβύης, στο πλευρό της διεθνούς αναγνωρισμένης κυβέρνησης της Τρίπολης, την οποία υποστηρίζει το μπλοκ της Τουρκίας και του Κατάρ.

Η Γαλλία ασκεί έντονη κριτική στην Άγκυρα, με το σκεπτικό ότι περιπλέκει τις εξελίξεις στον εμφύλιο της Λιβύης. Προηγουμένως, το Παρίσι κατηγόρησε την Άγκυρα με το πρόσχημα ότι πριν από λίγο χρονικό διάστημα το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό επιχείρησε να πλήξει ένα γαλλικό πολεμικό πλοίο.

Η δε, Γερμανία αντιδρώντας στα νέα μηνύματα της Αιγύπτου για την Λιβύη, επιλέγει να εστιάσει στην σημασία του διπλωματικού διαλόγου.

Οι κινήσεις των Ιταλών

Τις τελευταίες ημέρες, στο πεδίο του εμφυλίου της Λιβύης, η Ιταλία πραγματοποιεί σειρά αξιοσημείωτων κινήσεων και ελιγμών. Η Ρώμη από την μια συνομιλεί με την Άγκυρα και επιχειρεί να κατοχυρώσει τα δικά της συμφέροντα στην Λιβύη, μετά τις πρόσφατες νίκες της κεντρικής κυβέρνησης. Στο στρατιωτικό πεδίο δε, οι Ιταλοί στρατιωτικοί εμφανίζονται στα περίχωρα και στις γειτονικές της Τρίπολης, όπου απομακρύνουν νάρκες από το έδαφος. Όλα αυτά συμβαίνουν την στιγμή που το ιταλικό Πολεμικό Ναυτικό συμμετάσχει σε ναυτικές ασκήσεις μαζί με τα Πολεμικά Ναυτική της Τυνησίας και της Τουρκίας.

Τα «πυρά» Μακρόν για τον Ερντογάν

Σε αντίθεση με την Ιταλία, η Γαλλία παραμένει στο πλευρό των δυνάμεων της Ανατολικής Λιβύης και ασκεί δριμύτατη κριτική στην Άγκυρα για τον ρόλο που διαδραματίζει στον εμφύλιο της Λιβύης. «Είχα ήδη την ευκαιρία να πω ξεκάθαρα στον Πρόεδρο (Ρετζέπ Ταγγίπ) Ερντογάν, ότι η Τουρκία παίζει ένα επικίνδυνο παιχνίδι στη Λιβύη και αντιτίθεται σε όλες τις δεσμεύσεις που ανέλαβε στη διάσκεψη του Βερολίνου», επεσήμανε πριν από λίγα εικοσιτετράωρα ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Εμμανουέλ Μακρόν, στα πλαίσια μιας κοινής συνέντευξης τύπου με τον Τυνήσιο ομόλογο του. «Δεν θα ανεχτούμε τον ρόλο που παίζει η Τουρκία στη Λιβύη», υπήρξε το καταληκτικό, προειδοποιητικής υφής μήνυμα του κ. Μακρόν προς την Άγκυρα, λίγο μετά το θερμό επεισόδιο στα ανοιχτά της Λιβύης, ανάμεσα στην Γαλλία και στην Τουρκία.

Η Γερμανία έχει άλλη άποψη

Η γερμανική διπλωματική δεν συμφωνεί με το Παρίσι και την Ρώμη στο ζήτημα της Λιβύης. Το Βερολίνο στοχεύει στον διπλωματικό διάλογο και όχι στην εμπλοκή των ευρωπαϊκών παραγόντων στον εμφύλιο, στο πλευρό μιας από τις αντιμαχόμενες πλευρές.

Στα πλαίσια του παραπάνω σκεπτικού, πριν από λίγες ώρες, το γερμανικό Υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωσε εκφράζοντας τη δυσφορία του για τα σχόλια του Αιγύπτιου Προέδρου σχετικά με πιθανή στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη. Σε συνέντευξη Τύπου τη Δευτέρα, ο Εκπρόσωπος Τύπου του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, Κρίστοφερ Μπέργκερ, δήλωσε ότι η αστάθεια στη Λιβύη φέρει περιφερειακή διάσταση, τονίζοντας ότι είναι απαραίτητο να αναζητηθούν τρόποι για να δοθεί τέλος στη σύγκρουση.

«Η Γερμανία επικοινωνεί με όλα τα μέρη και πιέζει για προώθηση των διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών», πρόσθεσε ο Γερμανός αξιωματούχος, επαναλαμβάνοντας την έκκληση της χώρας του προς όλα τα μέρη να συμμορφωθούν με το εμπάργκο όπλων. Στο ίδιο πλαίσιο, ο εκπρόσωπος του Γερμανικού Υπουργικού Συμβουλίου, Στέφεν Σέιμπερτ, επιβεβαίωσε ότι η στάση του Βερολίνου παραμένει η ίδια. «Τα μέρη της σύγκρουσης πρέπει να σεβαστούν την ανακωχή και να αναζητήσουν πολιτική λύση», δήλωσε ο Γερμανός αξιωματούχος.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X