ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Τι προβλέπει η συμφωνία της τελευταίας στιγμής για επέκταση της εκεχειρίας

Η Χαμάς έδωσε στο Ισραήλ νέα λίστα γυναικών και παιδιών ομήρων που θα απελευθερωθούν

Το Ισραήλ και η Χαμάς συμφώνησαν να παρατείνουν την προσωρινή εκεχειρία στη Γάζα, λίγα λεπτά πριν από την εκπνοή της.

Η παύση των μαχών επρόκειτο να λήξει στις 7 το πρωί. Λίγη ώρα νωρίτερα, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι θα παραταθεί για έβδομη ημέρα χάρη στις προσπάθειες των μεσολαβητών «να συνεχίσουν τη διαδικασία απελευθέρωσης των ομήρων» που συνέλαβε η Χαμάς.

Η Χαμάς έδωσε στο Ισραήλ νέα λίστα γυναικών και παιδιών ομήρων που θα απελευθερωθούν, ανακοίνωσε η ισραηλινή κυβέρνηση.

Συνέχιση διαπραγματεύσεων

Ο μεσολαβητής του Κατάρ διαβεβαίωσε ότι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ θα συνεχιστούν για ακόμη μία ημέρα.

Οι όροι της κατάπαυσης του πυρός, η οποία περιλαμβάνει την παύση των εχθροπραξιών και την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας, παραμένουν οι ίδιοι, σύμφωνα με το Κατάρ.

«Η παλαιστινιακή και η ισραηλινή πλευρά κατέληξαν σε συμφωνία για την παράταση της ανθρωπιστικής παύσης στη Λωρίδα της Γάζας για μία επιπλέον ημέρα υπό τις υπάρχουσες συνθήκες, οι οποίες είναι η παύση όλων των στρατιωτικών δραστηριοτήτων και η είσοδος ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα», ανέφερε σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ Ματζίντ αλ Ανσάρι.

Πρόσθεσε ότι η εκεχειρία θα λειτουργήσει «στο πλαίσιο της κοινής διαμεσολάβησης του κράτους του Κατάρ με την Αραβική Δημοκρατία της Αιγύπτου και τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής».

Στο Τελ Αβίβ ο Μπλίνκεν

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν έφτασε στο Τελ Αβίβ.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας είχε δηλώσει χθες Τετάρτη ότι θα συνεργαστεί με τους Ισραηλινούς κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη χώρα, για να εξετάσει αν θα μπορούσε να παραταθεί περαιτέρω η προσωρινή κατάπαυση του πυρός.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες, έπειτα από συνάντηση του ΝΑΤΟ, ο Μπλίνκεν δήλωσε ότι η συνέχιση των παύσεων θα σήμαινε απελευθέρωση περισσότερων ομήρων, καθώς και περισσότερη βοήθεια στη Γάζα.

«Σαφώς, αυτό είναι κάτι που θέλουμε. Πιστεύω ότι είναι επίσης κάτι που θέλει και το Ισραήλ», είχε τονίσει ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

«Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να παρατείνουμε την παύση, ώστε να συνεχίσουμε να απελευθερώνουμε περισσότερους ομήρους και να φέρουμε περισσότερη ανθρωπιστική βοήθεια», εξήγησε.

«Θα συζητήσουμε με το Ισραήλ πώς μπορεί να επιτύχει τους στόχους του, να διασφαλίσει ότι οι τρομοκρατικές επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου δεν θα επαναληφθούν ποτέ, διατηρώντας παράλληλα αυξημένες τις αποστολές ανθρωπιστικών προμηθειών και ελαχιστοποιώντας περαιτέρω τις απώλειες μεταξύ των αμάχων Παλαιστινίων», ανέφερε.

«Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες να αποτρέψουμε εξάπλωση της σύγκρουσης και θα παραμείνουμε επικεντρωμένοι στο να επιτρέψουμε την ασφαλή αναχώρηση των Αμερικανών πολιτών και άλλων ξένων υπηκόων από τη Γάζα», πρόσθεσε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ.

«Τέλος», είπε, «θα εργαστούμε για να βασιστούμε στις αρχές που έθεσα στο Τόκιο πριν από λίγες εβδομάδες για την επόμενη ημέρα στη Γάζα και για να βρούμε τα βήματα που εμείς και οι εταίροι μας μπορούμε να κάνουμε στην περιοχή, θέτοντας τα θεμέλια για δίκαιη και διαρκή ειρήνη».

Όταν ο Μπλίνκεν είχε μιλήσει στο Τόκιο νωρίτερα αυτόν τον μήνα είχε πει ότι «η Γάζα δεν μπορεί… να συνεχίσει να διοικείται από τη Χαμάς», καθώς, όπως είχε τονίσει, κάτι τέτοιο «απλώς θα προκαλούσε επανάληψη της 7ης Οκτωβρίου».

«Είναι επίσης σαφές ότι το Ισραήλ δεν μπορεί να καταλάβει τη Γάζα», είχε επίσης τονίσει ο ίδιος.

Περίπου 145 παραμένουν σε ομηρία

Το βράδυ της Τετάρτης, άλλοι 16 όμηροι που είχαν αιχμαλωτιστεί από τη Χαμάς απελευθερώθηκαν, ενώ ελεύθεροι αφέθηκαν και 30 Παλαιστίνιοι που κρατούνταν στις φυλακές του Ισραήλ.

Συνολικά, έχουν απελευθερωθεί 102 όμηροι της Χαμάς και 210 Παλαιστίνιοι κρατούμενοι στις ισραηλινές φυλακές.

Εκατοντάδες φορτηγά ανθρωπιστικής βοήθειας, ιατρικών προμηθειών και καυσίμων έχει επίσης επιτραπεί να εισέλθουν στη Γάζα.

Περίπου 145 άτομα παραμένουν σε ομηρία.

Με πληροφορίες από Reuters, AP, AFP

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση