ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Το Ουκρανικό ρίχνει σκιά στην Aπω Ανατολή

Επίσκεψη του Ρώσου υπουργού Αμυνας στην Πιονγιάνγκ και αεροπορικά γυμνάσια Ρωσίας - Κίνας στην περιοχή

Kathimerini.gr

Την ολοένα και στενότερη στρατιωτική συνεργασία ανάμεσα στη Ρωσία και τη Βόρεια Κορέα με καταλύτη την ουκρανική κρίση ήρθε να επιβεβαιώσει η χθεσινή επίσκεψη του Ρώσου υπουργού Αμυνας Αντρέι Μπελούσοφ στην Πιονγιάνγκ. Τα δύο κορεατικά κράτη υποστηρίζουν αντίπαλα στρατόπεδα στον πόλεμο της Ουκρανίας, γεγονός που ανεβάζει τις εντάσεις στη διχοτομημένη χερσόνησο.

Στο αεροδρόμιο της Πιονγιάνγκ, τον Μπελούσοφ υποδέχθηκε ο Βορειοκορεάτης ομόλογός του Νο Κοάνγκ Τσολ. Οι δύο άνδρες εξήραν τη συμφωνία «στρατηγικής συνεργασίας» που υπέγραψαν τον Ιούνιο οι ηγέτες τους, Βλαντιμίρ Πούτιν και Κιμ Γιονγκ Ουν, έμπρακτη υλοποίηση της οποίας υπήρξε, σύμφωνα με το αμερικανικό Πεντάγωνο, η αποστολή 10.000 στρατιωτών της Βόρειας Κορέας στη Ρωσία με αποστολή να πολεμήσουν εναντίον των Ουκρανών που έχουν εισβάλει από τις αρχές Αυγούστου στη ρωσική περιφέρεια του Κουρσκ.

Μέχρι χθες το βράδυ δεν είχε γίνει γνωστό ποια άλλα στελέχη της βορειοκορεατικής ηγεσίας επρόκειτο να συναντήσει ο Μπελούσοφ, ούτε ποια ήταν τα θέματα στην ατζέντα των συνομιλιών. Σημειώνεται πάντως ότι η επίσκεψή του ήρθε λίγα εικοσιτετράωρα μετά τη συνάντηση του Ουκρανού ομολόγου του Ρουστέμ Ουμέροφ με τον πρόεδρο της Νότιας Κορέας Γιουν Σουκ Γεόλ στη Σεούλ. Ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του τελευταίου, Σιν Ουονσίκ, εξέφρασε φόβους ότι η Ρωσία έχει παραδώσει στην Πιονγιάνγκ προηγμένα συστήματα αεράμυνας σε αντάλλαγμα για την αποστολή στρατιωτών στο Κουρσκ. Επιπλέον, πάντα κατά τον Σιν, η Μόσχα έχει υποσχεθεί στη σύμμαχό της οικονομική βοήθεια και τεχνογνωσία για διάφορα οπλικά συστήματα.

Την ώρα που ο Μπελούσοφ βρισκόταν στην Πιονγιάνγκ, 11 ρωσικά και κινεζικά μαχητικά αεροπλάνα εισέρχονταν στη ζώνη αεράμυνας της Νότιας Κορέας, όπου έμειναν εντός των ορίων της για περίπου 4 ώρες, αναγκάζοντας τη Σεούλ να στείλει δικά της μαχητικά αεροσκάφη για παρακολούθηση και έλεγχο. Ρωσία και Κίνα διεξήγαγαν καθιερωμένες, σε ετήσια βάση, κοινές ασκήσεις τους πάνω από τη Θάλασσα της Ιαπωνίας. Οι ζώνες αεράμυνας υπερβαίνουν τον εθνικό εναέριο χώρο και ανακοινώνονται μονομερώς από χώρες που θέλουν να έχουν περισσότερο χρόνο για την αναγνώριση ξένων αεροσκαφών. Δεν προβλέπονται από το διεθνές δίκαιο, συνεπώς η Μόσχα και το Πεκίνο δεν είχαν καμία νομική υποχρέωση να ειδοποιήσουν τη Σεούλ.

Στο Παρίσι, ο επικεφαλής της βρετανικής υπηρεσίας εξωτερικών πληροφοριών (ΜΙ6) Ρίτσαρντ Μουρ κατηγόρησε τη Ρωσία ότι βρίσκεται πίσω από μια εκτεταμένη επιχείρηση υβριδικού πολέμου εναντίον των Ευρωπαίων συμμάχων της Ουκρανίας. «Ανακαλύψαμε πρόσφατα μια απίστευτα ριψοκίνδυνη ρωσική εκστρατεία σαμποτάζ στην Ευρώπη, την ίδια ώρα που ο Πούτιν και οι ακόλουθοί του επισείουν την πυρηνική απειλή για να σπείρουν τον φόβο», είπε ο αρχηγός της βρετανικής κατασκοπείας σε ομιλία που εκφώνησε στη βρετανική πρεσβεία.

Δυτικοί αξιωματούχοι έχουν κατηγορήσει τη Ρωσία για παραπληροφόρηση, διαδικτυακό σαμποτάζ υποδομών, εμπρησμούς και άλλες ενέργειες εναντίον ευρωπαϊκών χωρών που υποστηρίζουν στρατιωτικά το Κίεβο. Ο Ρίτσαρντ Μουρ αναγνώρισε ότι η παροχή βοήθειας στην Ουκρανία έχει κόστος, υποστήριξε όμως ότι «το κόστος τού να μην την υποστηρίξουμε θα είναι απείρως μεγαλύτερο. Αν ο Πούτιν τα καταφέρει, η Κίνα θα ζυγίσει τις συνέπειες, η Βόρεια Κορέα θα ενθαρρυνθεί και το Ιράν θα γίνει ακόμη πιο επικίνδυνο».

Στη Μόσχα, το υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε ότι ο ρωσικός στρατός κατέλαβε άλλα δύο χωριά στην περιφέρεια του Ντονέτσκ και κατέρριψε 10 αμερικανικούς πυραύλους ATACMS την τελευταία εβδομάδα. Οι Ουκρανοί ανέφεραν ότι τουλάχιστον 8 άνθρωποι τραυματίστηκαν και πολλά κτίρια υπέστησαν ζημιές στο Κίεβο και στην Οδησσό από νέα ρωσική επιδρομή με χρήση 132 drones.

Στο μεταξύ, ρωσικό δικαστήριο επέβαλε πρόσθετη ποινή φυλάκισης 3 χρόνων στον αντιφρονούντα Αλεξέι Γκόρινοφ, ο οποίος κρίθηκε ένοχος για «εξύμνηση της τρομοκρατίας». Ο 63χρονος Γκόρινοφ, πρώην δημοτικός σύμβουλος, ο οποίος αποδοκίμασε από την πρώτη στιγμή τον πόλεμο στην Ουκρανία, εξέτιε ήδη ποινή 7ετούς φυλάκισης για «δυσφήμηση του στρατού». Στην απολογία του κάλεσε σε τερματισμό της «σφαγής» και καυτηρίασε τον «εκφυλισμό» του ρωσικού πολιτικού συστήματος.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X