ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Το «ψηφιακό» Πάσχα των Καθολικών

Καθολικοί επίσκοποι ανά την Ευρώπη κάλεσαν τους πιστούς, την παραμονή του Πάσχα να ανάψουν ένα κερί μπροστά στα παράθυρά ή τις εξώπορτες τους και να προσευχηθούν για το τέλος της ασθένειας-πανδημίας,

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία και ο ηγέτης της, Πάπας Φραγκίσκος, «έσπασαν» μια παράδοση αιώνων, απευθυνόμενοι στους πιστούς μέσω διαδικτύου για τον εορτασμό του Πάσχα, καθώς οι εκκλησίες σε όλο τον κόσμο ήταν άδειες, λόγω των αυστηρών μέτρων που έχουν θεσπιστεί στο σύνολο των κρατών, στην προσπάθεια περιορισμού της πανδημίας του κορωνοϊού.

Ο φόβος και σύγχυση απέναντι στον ιό, το κόστος του οποίου σε ανθρώπινες ζωές έχει ξεπεράσει τις 100.000 θανάτους, αναδιαμορφώνουν τις κοινωνίες και αλλάζουν ριζικά τον τρόπο θέασης της θρησκείας, αναφέρει σε δημοσίευμα του o Guardian.

Την ίδια ώρα, ωστόσο, παρατηρεί η βρετανική εφημερίδα, οι κυβερνήσεις σε παγκόσμιο επίπεδο αντιμετωπίζουν και σημαντικές δυσκολίες στην εφαρμογή των μέτρων, καθώς απευθύνουν συνεχείς εκκλήσεις στους πολίτες να παραμείνουν στα σπίτια τους κατά τη διάρκεια του εορταστικού διημέρου, που κορυφώνεται σήμερα.

Οι «ψηφιακές» προσευχές του Πάπα αποτελούν το πιο ζωντανό παράδειγμα της εξέλιξης της θρησκείας την εποχή της κοινωνικής αποστασιοποίησης, ενώ οι πιστοί φαίνεται σε μεγάλο βαθμό πως ακολουθούν τις οδηγίες του, αναζητώντας παράλληλα ευρηματικές λύσεις για τον εορτασμό της μεγάλης ημέρας του Χριστιανισμού, προστίθεται στο δημοσίευμα.


Πηγή: Reuters | Φωτογραφία: Ιερέας στην Γερμανία κάλεσε τους πιστούς να εκτυπώσουν φωτογραφίες τους, ούτως ώστε τα καθίσματα της εκκλησίας, να μην είναι άδεια τις μέρες του Πάσχα, κατά την διάρκεια της Θείας Λειτουργείας.

Το μήνυμα του Πάπα Φραγκίσκου για το Καθολικό Πάσχα

Από την άδεια Βασιλική του Αγιού Πέτρου, ο Πάπας Φραγκίσκος μέσο μηνύματος του, τόνισε ότι βρίσκεται στο πλευρό των συγγενών των θυμάτων της πανδημίας. Παράλληλα ζήτησε από τον Κύριο να στηρίξει όσους εργάζονται υπό ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες, όπως στα νοσοκομεία και τις φυλακές.

Λόγω των νέων μέτρων, όπως και στον υπόλοιπο κόσμο, οι λειτουργείες στην καρδιά της Εκκλησίας της Ρώμης κατά την Μεγάλη Εβδομάδα, ετελούντο χωρίς την παρουσία ποιμνίου, με αποτέλεσμα οι Θείες Λειτουργείες, να μεταδίδονται μέσω του διαδικτύου στους πιστούς ανά τον κόσμο. [Διαβάστε: ΕΔΩ]

Το Πάσχα στην Ευρώπη του 2020

Σύμφωνα με το Vatican News, Καθολικοί Eπίσκοποι ανά την ήπειρο κάλεσαν τους πιστούς, την παραμονή του Πάσχα να ανάψουν ένα κερί μπροστά στα παράθυρά ή τις εξώπορτες τους και να προσευχηθούν για το τέλος της ασθένειας-πανδημίας, COVID-19.

Στην Ιταλία, καθώς θύμα των περιοριστικών μέτρων ήταν και η καθιερωμένη λαμπαδηφορία στο Κολοσσαίο, της οποίας προπορεύεται κάθε χρόνο ο Ποντίφικας, η «Κοινότητα του Sant'Egidio» διοργανώνει γεύμα για τους άπορους πολίτες της ιταλικής πρωτεύουσας την Κυριακή και τη Δευτέρα του Πάσχα.

Στην Ολλανδία, όπως αναφέρει η ιστοσελίδα ειδήσεων του Βατικανού, οι ενορίες σε όλη την επικράτεια θα χτυπήσουν χαρμόσυνα τις καμπάνες των εκκλησιών τους για 15 συνεχόμενα λεπτά το μεσημέρι της Κυριακής και της Δευτέρας του Πάσχα, σε μια προσπάθεια για να κηρύξουν στους πιστούς την ανάσταση του Θεανθρώπου.

Πως εορτάζουν οι πιστοί

Την εμφάνιση τους έκαναν από την αρχή του μήνα σοκολατένια λαγουδάκια με προστατευτικές μάσκες τα οποία ως κύριο στόχο τους είχαν την αποστολή μνημάτων συμπαράστασης σε όλο τους επαγγελματίες υγείας ανά τον κόσμο, οι οποίοι δίνουν μια πραγματική μάχη αυτό το διάστημα με τον νέο κορωνοϊό. 

Σε ένα παρόμοιο κλίμα κινήθηκαν και αρκετοί άλλοι συνάνθρωποι μας, που αξιοποιώντας τον χρόνο τους #ΜένονταςΣπίτι, όπως αναφέρει το δίκτυο Gulf News, έφτιαξαν πασχαλινά αυγά ή άλλες εορταστικά εδέσματα με ιατρικές μάσκες, τα οποία και έκαναν το γύρο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

 Με Πηγές: Καθημερινή Ελλάδας, Vatican News, Gulf News

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση