ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Φραγκίσκος:«Δεν είναι καιρός για εγωισμούς»

Ο πάπας παρέλειψε το έθος «Resurrexit [Ανέστη]» εξαιτίας της έκτακτης κατάστασης της πανδημίας

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Στην άδεια βασιλική του Αγίου Πέτρου ο πάπας Φραγκίσκος τέλεσε τη θεία λειτουργία του Πάσχα, η οποία χαρακτηρίζεται από τα διεθνή μέσα περισσότερο ως λειτουργία μετάνοιας, λόγω των αλλαγών που επέφερε η πανδημία. 

Η πασχαλινή λειτουργία στην άδεια βασιλική του Αγίου Πέτρου τροποποιήθηκε έτσι ώστε να συμβαδίζει με την κατάσταση πραγμάτων που έχει επιφέρει η πανδημία του COVID-19, σημειώνουν αξιωματούχοι του Βατικανού. Από την τέλεση, λοιπόν, της λειτουργίας ο πάπας Φαγκίσκος παρέλειψε το έθος του «Resurrexit [Ανέστη]», το οποίο ήταν αρχαία εκκλησιαστική συνήθεια των Λατίνων, που είχε περιπέσει, όμως, σε αχρηστία, και είχε εισαχθεί εκ νέου στο λειτουργικό της πασχαλινής θείας λειτουργίας το 2000. Επίσης, στη θέση της Ομιλίας, αποφασίστηκε να τηρηθεί ενός λεπτού σιωπή.

 

Ο πάπας Φραγκίσκος τέλεσε τη θεία λειτουργία του Πάσχα στην άδεια βασιλική του Αγίου Πέτρου, στο Βατικανό. (EPA)

«Δεν ξεχνώ τη Λέσβο»

Στην πασχάλια ευλογία του «Urbi et Orbi», που για πρώτη φορά δεν έγινε από το κεντρικό μπαλκόνι, αλλά δίπλα από το Άγιο Βήμα εντός της Βασιλικής, ο ποντίφικας τόνισε ότι δεν είναι καιρός για εγωισμούς.

Στην καθιερωμένη ευλογία του «Urbi et Orbi» ο πάπας τόνισε ιδιαίτερα την ανάγκη αλληλεγγύης που πρέπει να υπάρξει αυτή την περίοδο και τη σημασία της παγκόσμιας ειρήνης και ενότητας. Αναφέρθηκε στην Ε.Ε., η οποία, όπως είπε δεν πρέπει να αφήσει τις διαφορές να την επηρεάσουν. Κάλεσε δε τους ισχυρούς να μειώσουν, ή και να διαγράψουν το χρέος των πιο φτωχών.

Ιδιαίτερη μνεία έκανε για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες στα ελληνοτουρκικά σύνορα, λέγοντας «Δεν ξεχνώ τη Λέσβο».

 

Ευλογία «Urbi et Orbi» 2020

«Η Ανάσταση του Κυρίου δεν είναι μία μαγική φόρμουλα, που εξαφανίζει τα προβλήματα, όχι η Ανάσταση του Κυρίου δεν είναι αυτό, είναι η νίκη της αγάπης επί της ρίζας του κακού, μία νίκη που δεν υπερπηδά τη θλίψη, τον πόνο, τον θάνατο, αλλά τα διαπερνά ακολουθώντας την οδό της αβύσσου, μεταμορφώνοντας το κακό σε καλό. Η σκέψη μου σήμερα πηγαίνει σε όλους εκείνους που επλήγησαν από τον κορωνοϊό, στους ασθενείς, στους νεκρούς και τους συγγενείς τους, που θρηνούν, στους εργαζόμενους στα νοσοκομεία, σε όσους σήμερα ζουν στις φυλακές και στα στρατόπεδα και τα αστυνομικά τμήματα».

Ο θρησκευτικός ηγέτης των Καθολικών τόνισε ότι δεν είναι καιρός αυτός για αδιαφορία, όλος ο κόσμος υποφέρει και πρέπει να ενωθεί για να αντιμετωπίσει την πανδημία. «Δεν πρέπει να αφήσουμε μόνους τους όλους εκείνους που έχουν ανάγκη.». Μάλιστα, ο ποντίφικας ζήτησε να χαλαρώσουν οι διεθνείς κυρώσεις που εμποδίζουν κάποιες χώρες να προσφέρουν την κατάλληλη βοήθεια στους πολίτες τους. Ζήτησε, μέσω της ευλογίας να μειωθεί, αν όχι να ακυρωθεί, και το χρέος που επιβαρύνει τον προϋπολογισμό των πιο φτωχών.

Η Ε.Ε. να μείνει ενωμένη

«Δεν είναι καιρός για εγωισμούς, επειδή η πρόκληση που αντιμετωπίζουμε μας αφορά όλους, δεν κάνει διακρίσεις». Σε αυτό το σημείο ο πάπας Φραγκίσκος ανέφερε την Ευρώπη, σημειώνοντας ότι μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο κατάφερε να σταθεί ξανά χάρη στο πνεύμα αδελφοσύνης που βοήθησε τα κράτη να ξεπεράσουν τις διαφορές τους. «Είναι αναγκαίο αυτές οι διαφορές να μην επιστρέψουν ενδυναμωμένες» και πρόσθεσε ότι η Ε.Ε. αντιμετωπίζει σήμερα μια επική κρίση, από την οποία εξαρτάται όχι μόνο το δικό της μέλλον της, αλλά και του κόσμου όλου. «Ας μη χαθεί η ευκαιρία να αποδείξουμε την αλληλεγύη μας αλλά και να προχωρήσουμε και καινοτόμες πρωτοβουλίες».

 

Τερματισμός πολέμων και ανθρωπιστικών κρίσεων

Ο πάπας, επίσης, τόνισε ότι πρέπει πια να σταματήσουν οι πολεμικές συγκρούσεις, η παραγωγή και εμπορία όπλων, και ότι πρέπει επιτέλους να μπει τέλος στον πόλεμο στη Συρία, στις συγκρούσεις στην Υεμένη, στο Ιράκ και στον Λίβανο. Πρέπει, είπε ο πάπας, Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι να καθίσουν στο τραπέζι των συνομιλιών, να πάψουν τα βάσανα των λαών στην Ανατολική Ουκρανία, αλλά και οι τρομοκρατικές ενέργειες που πλήττουν αθώους σε διάφορες χώρες της Αφρικής. Τέλος, ο πάπας προσευχήθηκε να τερματιστούν οι ανθρωπιστικές κρίσεις στην Ασία και την Αφρική, κάνοντας λόγο συγκεκριμένα για την επαρχία Cabo Delgado στη βόρεια Μοζαμβίκη. Αναφέρθηκε δε και στην πολιτική κατάσταση της Βενεζουέλας.

Ιδιαίτερη μνεία έκανε ο πάπας Φραγκίσκος για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες που ζουν σε κακές συνθήκες στη Λιβύη, αλλά και στα ελληνοτουρκικά σύνορα, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν θέλω να λησμονήσω το νησί της Λέσβου».

Ο πάπας στην ευλογία του Urbi et Orbi για το 2020 κατέληξε: «Ας αποδιώξουμε για πάντα λεξέις όπως η αδιαφορία, ο εγωισμός, η διαίρεση, η λησμονιά, οι οποίες υπερισχύουν όταν νικάει μέσα μας ο φόβος και ο θάνατος.»

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση