ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Τζόνσον: Αν χρειαστεί θα συνεργαστούμε με τους Ταλιμπάν

Υπερασπίστηκε τον υπουργό Εξωτερικών του, που δέχεται πυρά για τη διαχείριση της κατάστασης

ΚΥΠΕ

Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δήλωσε σήμερα ότι η Βρετανία θα εργαστεί με τους Ταλιμπάν, εάν χρειαστεί, αφότου οι ισλαμιστές αντάρτες κατέλαβαν το Αφγανιστάν, ενώ υπερασπίστηκε τον υπουργό Εξωτερικών του, που δέχεται πυρά για τη διαχείριση της κατάστασης.

"Αυτό για το οποίο θέλω να διαβεβαιώσω τους πολίτες είναι ότι οι πολιτικές και διπλωματικές μας προσπάθειες για την εξεύρεση μιας λύσης για το Αφγανιστάν, το να εργαστούμε με τους Ταλιμπάν, φυσικά εφόσον χρειαστεί, θα συνεχιστούν", είπε ο Τζόνσον σε ΜΜΕ. Ο Μπόρις Τζόνσον δήλωσε πως η κατάσταση στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, όπου χιλιάδες Αφγανοί σε απόγνωση έχουν συρρεύσει αναζητώντας διαφυγή από τη χώρα, είναι "λίγο καλύτερη".

Η βρετανική κυβέρνηση γνωστοποίησε ότι εξασφάλισε την απομάκρυνση 1.615 ανθρώπων από το Σάββατο, μεταξύ αυτών είναι 399 Βρετανοί υπήκοοι και οι συγγενείς τους, 320 μέλη του προσωπικού της πρεσβείας και 402 Αφγανοί. Ερωτηθείς εάν εξακολουθεί να έχει εμπιστοσύνη στον υπουργό Εξωτερικών του Ντόμινικ Ράαμπ, του οποίου η αντιπολίτευση ζητάει την παραίτηση σχετικά με την ανταπόκρισή του στην κρίση, ο Τζόνσον απάντησε: "Απολύτως".

Εξάλλου, η επιχείρηση εκκένωσης στην Καμπούλ είναι μια από τις "πιο δύσκολες της ιστορίας", δήλωσε απόψε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν στο διάγγελμά του προς το έθνος. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν σχεδόν 6.000 στρατιώτες στο Αφγανιστάν. Οι ΗΠΑ απομάκρυναν 13.000 ανθρώπους από το Αφγανιστάν από τις 14 Αυγούστου, καθώς και άλλους σε πτήσεις τσάρτερ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος πρόσθεσε ότι έχει εργαστεί για να βγουν από το Αφγανιστάν 204 Αμερικανοί δημοσιογράφοι. Οι Ηνωμένες Πολιτείες εργάζονται για να επαληθεύσουν πόσοι Αμερικανοί πολίτες παραμένουν στο Αφγανιστάν. Ο Μπάιντεν υποσχέθηκε ότι θα επιστρέψει στην πατρίδα κάθε Αμερικανός που θέλει να φύγει από το Αφγανιστάν. Ο ίδιος δεν μπορεί να εγγυηθεί ποιο θα είναι το "τελικό αποτέλεσμα" της επιχείρησης εκκένωσης στην Καμπούλ. Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι σε συνεχή επαφή με τους Ταλιμπάν εν μέσω της επιχείρησης εκκένωσης.

Ο Μπάιντεν πιστεύει ότι οι Αφγανοί σύμμαχοι των ΗΠΑ μπορούν να φύγουν έως τις 31 Αυγούστου. Οι σύμμαχοι μας "δεν αμφισβητούν την αξιοπιστία μας", δήλωσε ο Μπάιντεν. Ο Μπάιντεν είπε ότι δεν έχει ενδείξεις ότι Αμερικανοί πολίτες παρεμποδίζονται από τους Ταλιμπάν για να μην φτάσουν στο αεροδρόμιο. Πρόσθεσε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθούν αμερικανικά στρατεύματα για να βοηθήσουν στην επιχείρηση εκκένωσης στο αεροδρόμιο της Καμπούλ Προσθεσε ότι η επέκταση της ζώνης ασφαλείας έξω από την υφιστάμενη περιοχή περιμετρικά του αεροδρομίου μπορεί να έχει απροβλεπτες συνέπειες.

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της ομοσπονδιακής Βουλής (Bundestag) Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε συγκλονισμένος από τη ζοφερή κατάσταση στο Αφγανιστάν, χαρακτήρισε την απομάκρυνση των Γερμανών απόδραση, τάσσεται όμως υπέρ των διαπραγματεύσεων με τους Ταλιμπν.

Ο Χριστιανοδημοκράτης (CDU) πολιτικός ανησυχεί μεν ότι η πτωτική τάση του κόμματός του μπορεί να εδραιωθεί, αλλά δηλώνει ότι είναι αναστρέψιμη μέχρι τις εκλογές "Eίμαι συγκλονισμένος. Η κατάσταση είναι απολύτως ζοφερή στο Αφγανιστάν. ξλα τα δυτικά έθνη έκαναν λάθος εκτίμηση ως προς το πόσο γρήγορα θα προχωρούσαν οι Ταλιμπάν. Ηταν σαφές ότι το τοπικό προσωπικό έπρεπε να απομακρυνθεί από τη χώρα, αλλά η απομάκρυνση των Γερμανών μοιάζει διαβολεμένα με απόδραση. Θυμίζει τις φωτογραφίες της Σαϊγκόν. Η επόμενη ομοσπονδιακή Βουλή ( Bundestag) θα ασχοληθεί με αυτό", είπε σε συνέντευξή του στα δίκτυα RTL και ntv.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

NEWSROOM

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση