ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Τζόνσον: Η χώρα βγήκε από την κορύφωση της πανδημίας, στους 26.711 οι νεκροί

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα ανακοινώσει ένα συνολικό και λεπτομερές σχέδιο για το πώς «θα ξεκλειδώσει σταδιακά» η οικονομία

ΚΥΠΕ

Η κορύφωση της πανδημίας του κορωνοϊού στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει παρέλθει και η χώρα βρίσκεται στην κατηφορική τροχιά, δήλωσε ο Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον στην πρώτη συνέντευξη Τύπου για την πανδημία στην οποία συμμετείχε μετά από τη νοσηλεία του πριν από 25 ημέρες.

Ο κ. Τζόνσον ανακοίνωσε ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα ανακοινώσει ένα συνολικό και λεπτομερές σχέδιο για το πώς «θα ξεκλειδώσει σταδιακά» η οικονομία, για το πώς τα παιδιά θα επιστρέψουν στα σχολεία και για το πώς θα εξελιχθούν οι μετακινήσεις και η ασφάλεια στους χώρους εργασίας, συνεχίζοντας παράλληλα την καταστολή της ασθένειας.

Παράλληλα ανακοίνωσε ότι οι θάνατοι από τον κορωνοϊό εντός και εκτός νοσοκομείων αυξήθηκαν κατά 674 το τελευταίο 24ωρο, φτάνοντας πλέον τους 26.711.

Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα αυξήθηκαν κατά 6.032 φτάνοντας τα 171.253, ενώ οι ασθενείς του κορωνοϊού που νοσηλεύονται μειώθηκαν κατά 359 το τελευταίο 24ωρο σε 15.043 και συνολικά κατά 16% σε μία εβδομάδα.

Αξιωματούχοι της Ντάουνινγκ Στριτ, δηλώνουν ότι με βάση τα σημερινά δεδομένα δεν πρόκειται να υπάρξει κάποια δραματική χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων μετά από τις 7 Μαΐου, όταν θα πρέπει να γίνει αναθεώρηση των μέτρων για την πανδημία. Το ίδιο φέρεται να είπε νωρίτερα ο ίδιος ο πρωθυπουργός σε εκπροσώπους επιχειρήσεων.

Ο Μπόρις Τζόνσον επανέλαβε ότι υπάρχουν πέντε κριτήρια που πρέπει να πληρωθούν πριν από την άρση των περιοριστικών μέτρων, όπως η προστασία του εθνικού συστήματος υγείας NHS, η σταθερή επιβράδυνση των θανάτων, η μείωση του βαθμού μεταδοτικότητας του ιού και να είναι βέβαιο ότι δεν θα υπάρχει κίνδυνος δεύτερης έξαρσης του ιού, την οποία δεν θα μπορέσει να διαχειριστεί το NHS.

«Τώρα μπορούμε να δούμε το φως του ήλιου στο τέλος του τούνελ» είπε ο Βρετανός πρωθυπουργός, αλλά τόνισε ότι η χώρα δεν πρέπει να διακινδυνεύσει μια δεύτερη κορύφωση του ιού, που θα συνιστά «καταστροφή».

Στάθηκε ιδιαίτερα στη διατήρηση της τιμής R, δηλαδή του βαθμού μεταδοτικότητας του ιού, κάτω του ενός, ως κρίσιμη παράμετρο για την έξοδο από τους περιορισμούς.

Ο ανώτερος επιστημονικός σύμβουλος της κυβέρνησης σερ Πάτρικ Βάλανς ανακοίνωσε ότι η τιμή R έχει πέσει αυτή τη στιγμή στη χώρα μεταξύ του 0,6 και του 0,9. Πιο ειδικά για το Λονδίνο σημείωσε ότι το R έχει υποχωρήσει μεταξύ του 0,5 και του 0,7.

Ο αρχίατρος για την Αγγλία καθηγητής Κρις Γουίτι είπε ότι σε καμία περίπτωση δε βρισκόμαστε κοντά στο τέλος της επιδημίας, παρά μόνο στο τέλος της πρώτης φάσης και ότι αυτό είναι κάτι που ισχύει για όλες τις χώρες.

Ο κ. Τζόνσον παραδέχθηκε προβλήματα στη διανομή εξοπλισμού ατομικής προστασίας σε γιατρούς και νοσηλευτές, όπως και προκλήσεις στην αύξηση των διαγνωστικών τεστ που διενεργούνται. 

Ο Υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ είχε θέσει ως στόχο τη διενέργεια 100.000 τεστ την ημέρα μέχρι σήμερα, 30 Απριλίου. Με βάση τα νεότερα στοιχεία, χθες πραγματοποιήθηκαν περίπου 81.000 τεστ.

Ωστόσο, απαντώντας σε ερώτηση ο πρωθυπουργός είπε ότι θεωρεί πως σε γενικές γραμμές η Βρετανία «έκανε τα σωστά πράγματα τη σωστή στιγμή», με τα πιο αυστηρά μέτρα να συμπίπτουν με την κορύφωση της πανδημίας.

Πρόσθεσε ότι θεωρεί χρήσιμη την κάλυψη του προσώπου, τόσο για επιδημιολογικούς όσο και για να αισθάνεται πιο σίγουρος ο κόσμος να επιστρέψει στην εργασία του.

Ο Μπόρις Τζόνσον είπε πως η αποφασιστικότητα και η θυσία των πολιτών αποδίδει και αυτό αποδεικνύεται από τη μείωση των νοσηλευόμενων ασθενών και τη μείωση των ασθενών σε μονάδες εντατικής θεραπείας. 

Πρόσθεσε ότι επετεύχθη η πρώτη σημαντική αποστολή, που ήταν «να αποφευχθεί η τραγωδία άλλων χωρών», δηλαδή η κατάρρευση του συστήματος υγείας. «Έτσι αποφύγαμε μία ανεξέλεγκτη πανδημία», συμπλήρωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X