ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

WSJ: Η Χαμάς είχε λεπτομερείς χάρτες ισραηλινών πόλεων και βάσεων (εικόνες)

Χάρτες και οδηγοί για την καταστροφή τεθωρακισμένων περισυνελέγησαν από τα σημεία των επιθέσεων της Χαμάς ή από τα πτώματα των νεκρών μαχητών της

Kathimerini.gr

Οι εξτρεμιστές της Χαμάς που επιτέθηκαν στο Ισραήλ το περασμένο Σάββατο είχαν μαζί τους λεπτομερείς χάρτες των πόλεων και των στρατιωτικών βάσεων που έπρεπε να πλήξουν. Ορισμένοι, είχαν επίσης μαζί τους ειδικούς οδηγούς για να εντοπίζουν τα αδύναμα σημεία των τεθωρακισμένων οχημάτων του ισραηλινού στρατού.

Τόσο οι χάρτες όσο και οι οδηγοί, που έρχονται στη δημοσιότητα από τη «Wall Street Journal», είναι γραμμένοι στα αραβικά και περισυνελέγησαν από τα σημεία των επιθέσεων της Χαμάς στο ισραηλινό έδαφος ή από τα πτώματα των νεκρών μαχητών της. Στο σύνολό τους, τα έγγραφα δείχνουν ότι η Χαμάς έθεσε από την αρχή ως στόχο όχι μόνο τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις, αλλά και περιοχές άμαχου πληθυσμού. Περισσότεροι από 1.300 Ισραηλινοί σκοτώθηκαν στις επιθέσεις της ισλαμιστικής οργάνωσης, κλονίζοντας βαθιά το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών στο Ισραήλ.

Χάρτης που βρέθηκε από τοποθεσία στο Ισραήλ η οποία δέχθηκε επίθεση. Η λεπτομερής απεικόνιση υποδηλώνει τον βαθμό του σχεδιασμού και συλλογής πληροφοριών από τη Χαμάς για την αιφνιδιαστική επίθεση – Φωτ.: South First Responders.

«Ήξεραν ακριβώς ποιοι θα ήταν οι στόχοι», δήλωσε ο Μάικλ Μίλσταϊν, πρώην αξιωματικός των ισραηλινών υπηρεσιών πληροφοριών και επικεφαλής του Φόρουμ Παλαιστινιακών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ. «Δεν υπάρχει τίποτα που να πλησιάζει έστω αυτό το επίπεδο σχεδιασμού σε οποιαδήποτε κίνηση είχε κάνει στο παρελθόν η Χαμάς», πρόσθεσε.

Έγγραφο 14 σελίδων στα αραβικά με την ένδειξη «άκρως απόρρητο» και ημερομηνία 15 Ιουνίου 2023 περιγράφει ένα σχέδιο για τη διείσδυση και την ομηρία κατοίκων στο Μεφαλσίμ, ένα κιμπούτς, κοντά στη Γάζα. Δύο ομάδες των πέντε ατόμων και ένας διοικητής θα εκτελούσαν την επιχείρηση την «ώρα S, ημέρα Y», όπως αναφέρεται.

Χάρτες και αεροφωτογραφίες της πόλης περιλαμβάνονται στο έγγραφο ενώ αναφέρεται ότι σε αυτό κατοικούν 1.000 άτομα που φρουρούνται από μια εθελοντική δύναμη ασφαλείας. Ωστόσο, τονίζεται ότι τα ισραηλινά στρατεύματα που σταθμεύουν σε κοντινή απόσταση θα μπορούσαν να φτάσουν στο Μεφαλσίμ «μέσα σε 3 έως 5 λεπτά». Μόλις ολοκληρωνόταν η επίθεση, οι εξτρεμιστές της Χαμάς θα έπρεπε να πάρουν μαζί τους ομήρους με σκοπό «τις διαπραγματεύσεις».

Έγγραφο που ανακτήθηκε από περιοχή η οποία δέχτηκε επίθεση. Περιλαμβάνει πληροφορίες σχετικά με τις μονάδες του ισραηλινού στρατού και τεθωρακισμένα οχήματά του – Φωτ.: South First Responders.

Πράγματι, το Σάββατο, το Μεφαλσίμ δέχθηκε επίθεση από διμοιρίες της Χαμάς. Ωστόσο, σύμφωνα με τον 41χρονο κάτοικο της περιοχής, τον Ταμίρ Ερέζ, η εθελοντική δύναμη του κιμπούτς μπόρεσε να αντεπιτεθεί με επιτυχία. Άλλες κοντινές κοινότητες, όπως η Μπε Έρι και το Κφαρ Αζά υπέστησαν πολλές απώλειες και ομηρίες.

«Δείχνει πολυπλοκότητα, συστηματική συλλογή πληροφοριών, χρήση ανοικτών πηγών πληροφοριών και πληροφοριών που λαμβάνονται μέσω κυβερνοεπιθέσεων», δήλωσε ο Έγιαλ Πίνκο, πρώην αξιωματικός των υπηρεσιών ασφαλείας, αναφερόμενος στο λεπτομερές σχέδιο της Χαμάς για την επίθεση στο Μεφαλσίμ.

Οι επιτιθέμενοι της Χαμάς που σκοτώθηκαν στην πόλη Οφακίμ κοντά στη Γάζα, μετέφεραν επίσης χάρτες και άλλα έγγραφα, δήλωσε ο Άλμογκ Κοέν, κάτοικος της περιοχής και μέλος του ισραηλινού κοινοβουλίου, ο οποίος συμμετείχε στις μάχες. Ένας χάρτης που βρέθηκε στο γιλέκο ενός εξτρεμιστή έδειχνε ότι οι επιτιθέμενοι είχαν βάλει στόχο την πόλη και γνώριζαν κομβικά σημεία. «Στον χάρτη έχουν σημειωθεί περιοχές με πλήθος κόσμου, συναγωγές και παιδικοί σταθμοί», είπε ο Κοέν, προσθέτοντας ότι ο χάρτης παραδόθηκε στην υπηρεσία εσωτερικής ασφάλειας του Ισραήλ, τη Shin Bet. Ένας άλλος χάρτης που βρέθηκε στο νότιο Ισραήλ έδειχνε τις τοποθεσίες και τα ονόματα στα αραβικά άλλων πόλεων κοντά στη Γάζα που δέχθηκαν επίθεση από τους εξτρεμιστές, μαζί με μια διακεκομμένη κόκκινη γραμμή που έγραφε «πορεία της βόρειας διμοιρίας».

Εκπρόσωποι της Χαμάς δεν έχουν σχολιάσει έως τώρα το αίτημα για σχολιασμό αυτών των εγγράφων.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Ισραήλ  | 
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση