ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Χωρίς ουσιαστικές δεσμεύσεις η σύνοδος για τον Αμαζόνιο

Ηγέτες οκτώ χωρών υπέγραψαν διακήρυξη στο Μπελέμ , στοχεύοντας σε οικονομική ανάπτυξη με σεβασμό στο τροπικό δάσος

Kathimerini.gr

ΜΠΕΛΕΜ. Ολοκληρώθηκαν χθες οι εργασίες της συνόδου για τον Αμαζόνιο με την υπογραφή οδικού χάρτη για την προστασία του τροπικού δάσους, ο οποίος χαρακτηρίσθηκε σημαντικό βήμα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, χωρίς να περιλαμβάνει, όμως, ουσιαστικές δεσμεύσεις για διακοπή της υλοτομίας στην περιοχή, τις οποίες απαιτούσαν περιβαλλοντικές οργανώσεις.

Ηγέτες και υπουργοί από οκτώ χώρες του Αμαζονίου υπέγραψαν διακήρυξη την Τρίτη στο Μπελέμ της Βραζιλίας, στην οποία περιγράφονται σχέδια με στόχο την ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης με σεβασμό στο τροπικό δάσος, προλαμβάνοντας μη αναστρέψιμη ζημιά στον Αμαζόνιο. Περιβαλλοντικές οργανώσεις περιέγραψαν τη διακήρυξη ως συνονθύλευμα καλών προθέσεων, απαλλαγμένων από συγκεκριμένους στόχους και χρονοδιάγραμμα. Αλλες οργανώσεις, όμως, επαίνεσαν το κείμενο, όπως η οργάνωση ομπρέλα των αυτοχθόνων, το αίτημα της οποίας για αναγνώριση της κυριότητας των αυτοχθόνων πάνω στο δάσος και τη δημιουργία μηχανισμού για την επίσημη εκπροσώπηση των αυτοχθόνων στη σύνοδο κρατών του Αμαζονίου.

«Η απόφαση των ηγετών των κρατών αυτών να ακούσουν τι έχει να πει η επιστήμη είναι σημαντική. Η οργάνωσή μας λυπάται, όμως, που οι οκτώ χώρες δεν συμφώνησαν σε σαφές σχέδιο απαγόρευσης της αποψίλωσης του Αμαζονίου», ανέφερε χθες η περιβαλλοντική οργάνωση WWF. Οι οκτώ χώρες του Αμαζονίου (Βολιβία, Βραζιλία, Κολομβία, Ισημερινός, Γουιάνα, Περού, Σουρινάμ και Βενεζουέλα) ελπίζουν να αποκτήσουν φωνή στις συνομιλίες της διεθνούς κλιματικής συνόδου COP28 τον Νοέμβριο.

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας Λούλα εξασφάλισε δυτική χρηματοδότηση για την προστασία του Αμαζονίου. [A.P. Photo/Eraldo Peres]

Η σύνοδος για τον Αμαζόνιο απέδειξε την αποτελεσματικότητα της πολιτικής του προέδρου της Βραζιλίας, Λουίζ Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, ο οποίος έχει πείσει τη διεθνή κοινότητα για την αξία της προστασίας του Αμαζονίου. Ο Λούλα εξασφάλισε δυτική χρηματοδότηση για την προστασία του τροπικού δάσους, έχοντας πετύχει μείωση της αποψίλωσης κατά 42% στους πρώτους επτά μήνες του στην προεδρία, σε σχέση με τον προκάτοχό του, Ζαΐρ Μπολσονάρο.

Μιλώντας την Τετάρτη σε δημοσιογράφους, ο πρόεδρος της Βραζιλίας κατήγγειλε «τον εμπορικό προστατευτισμό, μεταμφιεσμένο σε περιβαλλοντική ανησυχία», ο οποίος περιορίζει τις εξαγωγές αναπτυσσόμενων κρατών, ενώ κάλεσε τα κράτη της Δύσης να στηρίξουν οικονομικά την προστασία του προαιώνιου δάσους. «Η φύση, την οποία μόλυνε η βιομηχανική ανάπτυξη για 200 χρόνια, τους ζητάει να πληρώσουν αυτά που τους αναλογούν για την αποκατάσταση όσων κατέστρεψαν. Η φύση χρειάζεται λεφτά», είπε ο Λούλα.

Τα δύο τρία του Αμαζονίου –με έκταση όση και της Ινδίας– βρίσκονται εντός των συνόρων της Βραζιλίας. Οι κυβερνήσεις της περιοχής αντιμετώπισαν παραδοσιακά το δάσος σαν αποικία και τόπο άντλησης φυσικών πόρων, χωρίς να δίνουν σημασία στην επιβίωσή του και στα δικαιώματα των αυτοχθόνων. Ολες οι χώρες του Αμαζονίου υπέγραψαν τη συμφωνία για το κλίμα στο Παρίσι, η οποία έθετε συγκεκριμένους στόχους για περιορισμό των εκπομπών καυσαερίων. Η διασυνοριακή συνεργασία υπήρξε, όμως, ελάχιστη και υπονομεύθηκε από την έλλειψη εμπιστοσύνης, τις ιδεολογικές διαφωνίες και την απουσία κρατικού ελέγχου.

Ορισμένοι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι όταν 20% με 25% του Αμαζονίου θα έχει καταστραφεί, οι βροχοπτώσεις θα περιορισθούν δραματικά, μετατρέποντας το ήμισυ του τροπικού δάσους σε σαβάνα, με τεράστια απώλεια βιοποικιλότητας. Ο πρόεδρος Λούλα, από την πλευρά του, απέφυγε να τοποθετηθεί σαφώς για τη συνεχιζόμενη άντληση πετρελαίου από τον Αμαζόνιο, χαρακτηρίζοντας το θέμα «τεχνικής φύσης». Στο μεταξύ, η κρατική πετρελαϊκή εταιρεία της Βραζιλίας Petrobras ζητάει άδεια από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Μπραζίλια προκειμένου να εξερευνήσει για νέα αποθέματα πετρελαίου στις εκβολές του Αμαζονίου.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση