ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Kαδής:Ετσι θα γίνει η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση

Στο μνημόσυνο των Ιδρυτών, Εφόρων, Ευεργετών, Υπουργών Παιδείας, Εκπαιδευτικών Υπαλλήλων

ΚΥΠΕ

Το όραμα των Τριών Ιεραρχών αποτελεί και για το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού οδοδείκτη στις προσπάθειες για ένα καλύτερο αύριο στην Παιδεία μας, δήλωσε ο Υπουργός Κώστας Καδής, ο οποίος πρόσθεσε πως η διαμόρφωση ανθρώπων με ήθος, συνειδητών και εγγράμματων, υπεύθυνων και δημοκρατικών πολιτών, ικανών να συμβάλουν ενεργά στην αντιμετώπιση των προκλήσεων της σύγχρονης εποχής, με επίγνωση της ιστορικής τους ταυτότητας και σεβασμό στην αξιοπρέπεια του ανθρώπου, είναι στο επίκεντρο των σχεδιασμών μας.

Μιλώντας σήμερα στο μνημόσυνο των Ιδρυτών, Εφόρων, Ευεργετών, Υπουργών Παιδείας, Εκπαιδευτικών και Σχολικών Υπαλλήλων, που τελεί η Εφορεία Ελληνικών Εκπαιδευτηρίων Λευκωσίας, με την ευκαιρία της Γιορτής των Ελληνικών Γραμμάτων, ο Υπουργός Παιδείας είπε ότι η ημικατεχόμενη πατρίδα μας έχει ιδιαίτερους λόγους να επενδύει στην Παιδεία και τον Πολιτισμό, για να προσθέσει πως τα τελευταία 42 χρόνια η Κύπρος βιώνει καθημερινά τις συνέπειες της κατοχής και ο κυπριακός Ελληνισμός διεξάγει ένα δύσκολο αγώνα επιβίωσης.

“Με τα δεδομένα αυτά, πέρα από τις κινήσεις που κάνουμε σε πολιτικό επίπεδο, έχουμε χρέος, όσο ποτέ άλλοτε, να εξοπλίσουμε τα παιδιά μας με τα απαραίτητα εφόδια, ώστε να διασφαλίζεται η φυσική και εθνική μας επιβίωση στη γη των πατέρων μας. Οι σχεδιασμοί του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού στοχεύουν στην αναβάθμιση της παιδείας μας και στην ανάδειξη και προβολή του πολιτισμού μας, μέσα σε μια ελεύθερη από κατοχικά στρατεύματα πατρίδα, όπου θα βασιλεύει η ειρήνη, η πρόοδος και η αγάπη”, είπε.

Ο κ. Καδής ανέφερε, εξάλλου, ότι “σεβόμενοι όσα επιτεύχθηκαν μέχρι σήμερα αναπτύσσουμε μια συστηματική προσπάθεια για συνολικό εκσυγχρονισμό της εκπαιδευτικής πολιτικής και των δομών του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού”, σημειώνοντας ότι “για πρώτη φορά υλοποιείται ολοκληρωμένος στρατηγικός σχεδιασμός για το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, ο οποίος συνδέει το όραμα, τις στρατηγικές επιδιώξεις, τους στόχους και τις δράσεις του με τους οικονομικούς πόρους που έχουμε στη διάθεσή μας”.

Συνέχισε λέγοντας ότι “με τον τρόπο αυτό επιδιώκουμε την όσο το δυνατό πιο ορθολογική κατανομή και αποτελεσματική αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων”, συμπληρώνοντας “σε μια σειρά από κρίσιμα ζητήματα, στα οποία ήταν γενικά παραδεκτό ότι χρειάζονταν μεταρρυθμίσεις εδώ και πολλά χρόνια, έχουμε διαμορφώσει νέες εκσυγχρονιστικές πολιτικές, με τη συμβολή μιας πλειάδας πανεπιστημιακών, ειδικών τεχνοκρατών και μάχιμων εκπαιδευτικών”.

“Πλείστες από τις πολιτικές αυτές πέρασαν, μετά από την αναγκαία διαβούλευση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, από το στάδιο του σχεδιασμού στο στάδιο της υλοποίησης. Έτσι, έχουμε προχωρήσει στον εκσυγχρονισμό του σχολικού προγράμματος, εφαρμόζοντας από τη φετινή σχολική χρονιά νέα ωρολόγια προγράμματα στη Μέση και τη Δημοτική Εκπαίδευση. Καταργούμε σταδιακά τον αναχρονιστικό και προβληματικό θεσμό του Ενιαίου Λυκείου και υιοθετούμε την προσέγγιση των κατευθύνσεων επιλογής μαθημάτων στα Λύκεια”, είπε.

Επιπλέον, ο Υπουργός Παιδείας είπε πως επεκτείνονται από φέτος τα Αθλητικά και Μουσικά Λύκεια σε όλες τις πόλεις, ενώ για πρώτη φορά λειτουργούν Αθλητικά Μουσικά Γυμνάσια, ενώ πρόσθεσε πως εκσυγχρονίζεται η ύλη των μαθημάτων που διδάσκονται σε όλες τις βαθμίδες και εισάγονται καινοτόμες προσεγγίσεις ως προς τη διδασκαλία της.

 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση