ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Καταστροφή με ερωτήματα

Νεκρός ένας πυροσβέστης του Τμήματος Δασών, ανοιχτό το θέμα των ευθυνών

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Μία από τις μεγαλύτερες πυρκαγιές που ξέσπασαν από το 2007 αντιμετωπίζει τις τελευταίες δύο ημέρες η Πυροσβεστική Υπηρεσία Κύπρου, με την συνδρομή πτητικών μέσων από Ελλάδα, Ισραήλ και επίγεια από εκατοντάδες εθελοντές. Η φωτιά έχει κατακάψει πάνω από 15 τετραγωνικά χιλιόμετρα γης και μαίνεται στην περιοχή της Ευρύχου και των γύρω χωριών.

Στην τραγική όπως εξελίχθηκε κατάσταση ήρθε να προστεθεί και να την κάνει ακόμη τραγικότερη ο θάνατος ενός πυροσβέστη μετά από το αναποδογύρισμα του πυροσβεστικού οχήματος. Άλλοι δύο πυροσβέστες νοσηλεύονται σε σοβαρή αλλά εκτός κινδύνου κατάσταση.

Τα ερωτήματα

Τούτων λεχθέντων, εγείρονται σοβαρά και αμιγώς πολιτικά ερωτήματα για την ετοιμότητα της Κύπρου απέναντι σε τέτοιες κρίσεις και φαινόμενα. Ήμασταν έτοιμοι ν´ αντιμετωπίσουμε ως χώρα τέτοιες καταστροφές που για τα δεδομένα της Κύπρου ξεπερνάνε το σενάριο του να ειναι απλά πιθανό να συμβούν; Υπήρξε έγκαιρη και στοχευμένη αντίδραση απο τις δυνάμεις, έγινε σωστός συντονισμός και αντιμετώπιση καθώς τα μέτωπα ολοένα και μεγάλωναν; Υπήρχε επαρκής φύλαξη του δάσους του Τροοδους, του μοναδικού πνεύμονα της Κυπρου;

Τα ερωτήματα αυτά, απο τα οποία δεν εκλείπει φυσικά τοσο η απώλεια της ανθρώπινης ζωής όσο και η τεράστια για τα δεδομένα της Κυπρου οικολογική καταστροφή, καλούνται να απαντήσουν εκ του αποτελέσματος οι αρμόδιες πολιτικές και αξιωματικες αρχές, όταν συγκινητική ήταν απο την άλλη τοσο η προσπάθεια των μελών της πυροσβεστικής όσο και των εκατοντάδων εθελοντών που προσέτρεξαν.

Υπενθυμίζεται πως ήδη εχει συγκληθεί ένα πρώτο μίνι υπουργικό ενώ ανάλογη και ιδίου περιεχομένου αναμένεται να είναι και η συνάντηση του υπουργικού την Τετάρτη υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Στο κέντρο συντονισμού

Στην περιοχή της πυρκαγιάς μετέβη ο ΥΠΕΣ Σωκράτης Χάσικος και αργότερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης για να ενημερωθούν για την κατάσταση. Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι ο τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί ήρθε σε επικοινωνία μαζί του και προσέφερε βοήθεια για την κατάσβεση της φωτιάς.

Στην Κυπερούντα μεταβεί ο Υπουργός Άμυνας για την επίβλεψη των αποθηκών με πυρομαχικά τα όποια και κινδύνευαν από την φωτιά. Μια ώρα μετά ο κίνδυνος για τα ξεπεράστηκε, αφού μελή της ΕΦ τα μετέφεραν σε σημείο που δεν απειλούνταν. Στο κέντρο συντονισμού κατέφθασε και ο Στέφανος Στεφάνου εκ μέρους του ΑΚΕΛ, η Χριστιανα Ερωτοκριτου απο το ΔΗΚΟ και πάνω από 400 πυροσβέστες και εθελοντές που βοήθησαν στην κατάσβεση.

Αεροσκάφη από την ΕΕ

Δια μέσω του Επιτρόπου Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων κ. Χρήστου Στυλιανίδη τρείς χώρες ανταποκρίθηκαν θετικά στο αίτημα της κυβέρνησης για βοήθεια μετά από ενημέρωση της κατάστασης των πυρκαγιών. Τρία αεροπλάνα από τη Γαλλία, ένα από την Ιταλία θα καταφτάσουν την Τρίτη για την κατάσβεση της φωτιάς όπως ανέφερε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης μέσω ανάρτησης στο twitter.

Νωρίτερα υπήρξε επικοινωνία μεταξύ του Υπουργού Εσωτερικών Σωκράτη Χάσικου και του Επιτρόπου. «Έχω μιλήσει με τον Επίτροπο Χρήστο Στυλιανίδη, το αίτημά μας βασικά είναι να αποσταλούν αεροσκάφη πυρόσβεσης, ο Επίτροπος έχει ήδη κινήσει τη διαδικασία και θα πρέπει να αναμένεται απάντηση ως απόψε", είπε ο Υπουργός Εσωτερικών.

Εκκένωση χωριών

Ο Διευθυντής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ανδρέας Νικολάου ανέφερε απο νωρίς τη Δευτέρα ότι η πυρκαγιά ήταν ανεξέλεγκτη σε αρκετά μέτωπα προς στα Σπήλια ενώ επεκτάθηκε και προς τα Καννάβια. Το ΚΣΕΔ προχώρησε σε προληπτική εκκένωση των χωρίων Αγ. Θεόδωροι, Καννάβια και Κουρδάλι, εφόσον το μέτωπο της φωτιάς έφτασε τα 6 χιλιόμετρα.

Συνεχείς αναζωπυρώσεις και νέα μέτωπα πυρκαγιάς, αντιμετώπιζαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις, ενώ την ιδία στιγμή νέο μέτωπο είχε ξεσπάσει στην Ασίνου. Ο καιρός δεν βοηθούσε καθόλου το έργο της πυρόσβεσης καθώς ο αέρας ήταν δυνατός και η θερμοκρασία στα ύψη. Πυρκαγιά ξέσπασε το απόγευμα στις 16:15 και στην περιοχή Κυβίδων, στην επαρχία Λεμεσού, η οποία τέθηκε υπό έλεγχο, αφού κατέκαψε ξηρά χόρτα και άγρια βλάστηση περίπου 7 περίπου δεκαρίων.

Μόνο στάχτη μπορείς να δεις

Απο την πρώτη στιγμή, βασικό ρόλο είχε η προστασία των κατοίκων των πληγεισών περιοχών. Σε αυτή την προσπάθεια συμμετείχαν δυνάμεις ενώ οι ίδιοι κάτοικοι έβλεπαν τις περιουσίες τους να καταστρέφονται ενώ κάποιοι διανυχτέρευσαν σε άλλο χωριό μακριά από τα σπίτια τους από το βράδυ της Κυριακής.

«Ευχόμαστε να πάνε όλα κατ’ευχην», ανέφερε η κάτοικος χωρίου Σπηλιων. 

Ιδιοκτήτρια πανδοχείου στο χωριό αναστατωμένη ανέφερε ότι χθες το βράδυ η αστυνομία δεν άφησε τους κατοίκους να παραμείνουν στα σπίτια τους λόγο της σοβαρότητας της κατάστασης. Ανάφερε επίσης, ότι διανυχτέρευσαν στο χωριό Γαλάτα και το πρωί όταν επέστρεψαν στο χωριό είδαν καθαρή την ατμόσφαιρα και καθησυχάστηκαν, αργότερα όταν αναζωπυρώθηκε η φωτιά ανησύχησαν.

«Όλοι έλεγαν για το χωριό μας, ποσό όμορφο είναι, ποσό πράσινο είναι, και τώρα μόνο στάχτη μπορείς να δεις»

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση