ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Δήμαρχος Μόρφου: Δεν νοείται λύση χωρίς την επιστροφή της κωμόπολης

Προσδοκούμε λύση που να επαναφέρει ασφάλεια και γαλήνη στο νησί ανέφερε ο κ. Πίττας

Kathimerini.gr

Στις πρεσβείες των πέντε μονίμων μελών του Σ.Α. βρέθηκαν για άλλη μια χρονιά ο Δήμαρχος Μόρφου, μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, οργανωμένα σύνολα και εκπρόσωποι κομμάτων, για επίδοση ψηφισμάτων με αφορμή τη συμπλήρωση 42 χρόνων από την κατάληψη της κωμόπολης από τους Τούρκους.

Στο ψήφισμα οι Μορφίτες ζητούν από τα Η.Ε. και την Ε.Ε. να ασκήσουν πιέσεις προς την Τουρκία να αλλάξει τη στάση της και να εργαστεί προς μια δίκαιη λύση του κυπριακού προβλήματος και την αποκατάσταση των βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των Κυπρίων.

Η Κύπρος, αναφέρεται, θα πρέπει να παραμείνει ένα ανεξάρτητο, ενιαίο κράτος με μια ενιαία κυριαρχία, διεθνή προσωπικότητα και εδαφική ακεραιότητα. Στο ψήφισμα σημειώνεται, μεταξύ άλλων, πως η λύση δεν πρέπει να δίνει σε οποιαδήποτε χώρα το δικαίωμα να παρεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις του κράτους και ότι η Κύπρος δεν πρέπει να είναι όμηρος της Τουρκίας ή άλλων ξένων συμφερόντων.

Πίττας: Διεκδικούμε επιστροφή

Σε δηλώσεις στα ΜΜΕ μετά την επίδοση ψηφίσματος στις Πρεσβείες των ΗΠΑ και της Ρωσίας, ο Δήμαρχος Μόρφου Χαράλαμπος Πίττας δήλωσε πως με την επίδοση του ψηφίσματος διαμαρτυρίας στέλλεται ξεκάθαρο μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση ότι η Μόρφου είναι εκεί πίσω από το συρματόπλεγμα του αίσχους και της ντροπής και μας προσμένει.

«Εμείς διεκδικούμε το αναφαίρετο δικαίωμα της επιστροφής, στέλνουμε το μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση προς τον ΟΗΕ, την ΕΕ της οποίας η Κύπρος είναι πλήρες μέλος και αναπόσπαστο κομμάτι, ότι δεν θα λιγοψυχήσουμε και δεν θα απεμπολήσουμε ποτέ τα αναφαίρετα δικαιώματά μας, η Κύπρος είναι πλήρες μέρος της ΕΕ και του ΟΗΕ και γι' αυτό και δεν χρειάζεται εγγυήσεις από καμία ξένη χώρα και κυρίως από την Τουρκία» ανέφερε.

Ο κ. Πίττας τόνισε ότι οι εγγυήσεις είναι αναχρονιστικές και απλά και μόνο αυτοί που τις σκέφτονται ή που πραγματεύονται σχέδια για ξένες εγγυήσεις, προσβάλλουν την Ευρώπη και τον ΟΗΕ.

«Εμείς περισσότερο από κάθε άλλο προσδοκούμε στη λύση, αγωνιζόμαστε για αυτή αλλά όχι για την οποιαδήποτε λύση, να είναι μια λύση που να επανενώνει την Κύπρο και το λαό μας, θέλουμε μια λύση που να επαναφέρει την ηρεμία, τη γαλήνη και την ασφάλεια σε αυτό το τόπο» ανέφερε ο δήμαρχος.

Προσέθεσε πως ειδικά σήμερα που είναι μέρα της κατάληψης της Μόρφου και Αμμοχώστου είναι ακόμη πιο έντονο και πιο επιτακτικό, αυτοί που έχουν τη δύναμη να στείλουν ένα μήνυμα ξεκάθαρο προς την Τουρκία.

«Ως δήμαρχος Μόρφου θα μιλήσω και για την Αμμόχωστο, αυτή την πόλη φάντασμα που αποτελεί προσβολή για την ενωμένη Ευρώπη, να βρίσκεται σε αυτή την κατάσταση της φυλακής αυτή η ιστορική πόλη. Αν η Τουρκία ενδιαφέρεται για λύση θα πρέπει σίγουρα να κάνει αυτή τα πρώτα βήματα προς την κατεύθυνση της λύσης, αυτή κρατά το κλειδί και αυτή έχει την ευθύνη για λύση» σημείωσε.

Πάλλης: Επιστροφή Μόρφου στους νόμιμους κατοίκους της

Εκ μέρους του ΔΗΣΥ ο Χρίστος Πάλλης ανέφερε πως σήμερα ενωμένος ο κυπριακός ελληνισμός ζητά και επιδιώκει μια σωστή λύση που να απελευθερώνει και να επανενώνει την πατρίδα μας.

«Σήμερα είναι η μέρα που πριν 42 χρόνια χάσαμε τη Μόρφου, είναι η μέρα που διεκδικούμε την επιστροφή της Μόρφου στους νόμιμους κατοίκους της, είμαστε βέβαιοι ότι με μια σωστή λύση όλος ο κόσμος και οι πρόσφυγες θα επιστρέψουν στις πατρογονικές τους εστίες χωρίς οποιεσδήποτε δεσμεύσεις, επιζητούμε μια σωστή λύση του Κυπριακού χωρίς ξένες εγγυήσεις, χωρίς τουρκικές εγγυήσεις. Δεν θα δεχτούμε την οποιαδήποτε λύση του Κυπριακού που περιλαμβάνει εγγυήσεις τουρκικές και ξένες επεμβάσεις, τα τουρκικά στρατεύματα πρέπει να αποχωρήσουν, η επιστροφή των προσφύγων να είναι άμεση ώστε να μπορέσει ο κόσμος να ζήσει ειρηνικά σε αυτό το τόπο» ανέφερε.

Χριστοφίδης: Χρειαζόμαστε τη λύση όπως η έρημος το νερό

Ο Χρίστος Χριστοφίδης του ΑΚΕΛ είπε πως έχουν περάσει 42 χρόνια από την τουρκική εισβολή και η διαδικασία ενσωμάτωσης των κατεχομένων στην Τουρκία συνεχίζεται. Σε πολύ λίγο, είπε, τα κατεχόμενα εδάφη μας θα είναι ουσιαστικά τουρκική επαρχία και κάθε μέρα που περνά η επίτευξη λύσης του Κυπριακού δυσκολεύει.

«Χρειαζόμαστε επειγόντως λύση αλλά όχι οποιαδήποτε λύση, τη σωστή λύση στηριγμένη σε αρχές. Με άλυτο το Κυπριακό όχι μόνο κινδυνεύουμε να χάσουμε τη μισή Κύπρο για πάντα, αλλά την ίδια στιγμή υποθηκεύονται και οι ελεύθερες περιοχές, κανένας δεν μπορεί να ζει ασφαλής στην Κύπρο όσο το Κυπριακό είναι άλυτο» ανέφερε.

Ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι οι διαπραγματεύσεις μπαίνουν σε μια κρίσιμη φάση και εισερχόμαστε και στη συζήτηση του εδαφικού, λέγοντας πως επιθυμεί να καταστήσει απολύτως σαφές ότι λύση χωρίς την επιστροφή της Μόρφου υπό ε/κ διοίκηση δεν μπορεί να υπάρξει, όπως λύση δεν μπορεί να υπάρξει αν η κατοχική Τουρκία συνεχίσει να επιμένει σε παράλογες απαιτήσεις όπως η ύπαρξη εγγυήσεων σε μια ενδεχόμενη λύση.

«Οπότε πρέπει να επικεντρωθούμε στο πώς επιλύουμε επιτέλους το Κυπριακό γιατί χρειαζόμαστε τη λύση όπως η έρημος χρειάζεται το νερό και την ίδια στιγμή να στηρίξουμε τις αρχές που πρέπει αυτή η λύση να πρεσβεύει» ανέφερε.

Περδίκης: Η Μόρφου μετατρέπεται σε τουρκική πόλη

Ο πρόεδρος των Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης είπε πως σήμερα ενωμένοι διεκδικούμε την ελευθερία της Μόρφου και μία δίκαιη, βιώσιμη και δημοκρατική λύση στο Κυπριακό. Σημείωσε πως δεν μπορεί να γίνει σε καμία περίπτωση αποδεκτή λύση στη βάση των κατοχικών δεδομένων.

«Η Μόρφου που δυστυχώς μετατρέπεται με τα έργα που διεξάγονται σε μια τουρκική πόλη πρέπει να επιστραφεί στους νομίμους κατοίκους της, οι οποίοι ελεύθερα να επιστρέψουν και να κατοικήσουν στη γη που τους γέννησε, στη γη που τους ανήκει, σε μια λύση που να διασφαλίζει τα ανθρώπινα και πολιτικά δικαιώματα όλων των Κυπρίων, την ανεξαρτησία και την κυριαρχία της Κύπρου μας. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές αφού το έθιξε και ο δήμαρχος, ξένες εγγυήσεις στη λύση του Κυπριακού και η παρουσία ξένων στρατευμάτων» τόνισε ο κ. Περδίκης.

Παπαδοπούλου: Ισλαμοποιούνται τα Κατεχόμενα

Η πρόεδρος της ΓΟΔΗΚ Αντιγόνη Παπαδοπούλου σημείωσε πως τα Η.Ε., η Ε.Ε. και οι ισχυροί της γης γνωρίζουν ότι δυστυχώς η Τουρκία, ενώ εμφανίζεται ότι εργάζεται για λύση, στην ουσία είναι ένας ουδέτερος τρίτος. Δυστυχώς, προσέθεσε, όλα αυτά τα χρόνια ισλαμοποιούνται τα κατεχόμενα, βλέπουμε ανάπτυξη στην περιοχή της Μόρφου και αυτό πραγματικά μας ενοχλεί ιδιαίτερα γιατί δεν μπορούμε να διανοηθούμε τη Μόρφου χωρίς τις δικές μας φωνές, των μονίμων κατοίκων.

«Διεκδικούμε από τη διεθνή κοινωνία πραγματικά να ασκήσει πιέσεις στον κύριο Ερντογάν, ο οποίος αναπτύσσεται σε φασίστα για τη χώρα του, καταπολεμεί τα δικαιώματα του κουρδικού λαού, του κυπριακού λαού, και του τουρκικού λαού και θα πρέπει να ξυπνήσει η διεθνής κοινωνία και να μην μείνει στα λόγια και τις υποσχέσεις» ανέφερε.

Η κ. Παπαδοπούλου είπε ότι ο μορφίτικος κάμπος, η Μόρφου και 30 χωριά του διαμερίσματος Μόρφου, που λογικά θα έπρεπε να ήταν μια επαρχία ξεχωριστή πριν το 1974, διεκδικεί την επιστροφή όπως διεκδικεί και το δικαιώματα των Κερυνειώτων και των Βαρωσιωτών να επιστρέψουν. Σημείωσε πως κοινός ο αγώνας και πρέπει να επικρατήσει ομόνοια, ενότητα στόχων και σκοπών και συλλογική δράση.

«Αγώνας δεν γίνεται από τον καναπέ και το Facebook, ο αγώνας γίνεται από μια διεκδικητική ηγεσία και από ένα λαό, ιδίως τον προσφυγικό κόσμο που να είναι ενεργοί πολίτες» κατέληξε.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση