ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Μέχρι το καλοκαίρι η ταυτοποίηση των Ελλαδιτών του Φαεθων

Οι εκταφές άρχισαν μετά την λάθος παράδοση λειψάνων σε οικογένεια πεσόντα

ΚΥΠΕ

`Αρχισε η διαδικασία εκταφής των λειψάνων που βρίσκονται στους τάφους και ενδεχομένως τα κενοτάφια των έξι Ελλαδιτών νεκρών της ακταιωρού Φαέθων, που έπεσαν το Σαββάτο της 8ης Αυγούστου 1964 στον κόλπο του Ξερού κατά τους βομβαρδισμούς της Τηλλυρίας και των λειψάνων άλλων πέντε Ελλαδιτών νεκρών που είναι θαμμένοι σύμφωνα με τις επιτύμβιες πλάκες δίπλα στους τάφους των έξι του Φαέθων στο κοιμητήριο Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στη Λευκωσία.

Η διαδικασία της εκταφής άρχισε αφού τελέσθηκε τρισάγιο, κατατέθηκαν στεφάνια και εψάλη ο Εθνικός Υμνος, στην παρουσία του Επιτρόπου για Ανθρωπιστικά Θέματα Φώτη Φωτίου, του Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς Ηλία Λεοντάρη και του Ε/κ μέλους της ΔΕΑ Νέστορα Νέστωρος.
Οπως δήλωσε ο Επίτροπος Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα Φώτης Φωτίου, αναμένεται ότι σε δύο τρις μήνες θα γίνει η ταυτοποίηση των λειψάνων και για τους 11 που είναι θαμμένοι στους τάφους.

Οι έξι νεκροί του ακταιωρού είναι ο Σημαιοφόρος Παναγιώτης Χρυσούλλης, ο Υποκελευστής Σπυρίδων Αγάθος, Υποκελευστής Νικόλαος Πανάγος, Ναύτης Παναγιώτης Θεοδωράτος,Ναύτης Νικόλαος Νιάφας, Ναύτης Νικόλαος Καπαδούκας. Ανοίγονται επίσης οι τάφοι στους οποίους πιστεύεται ότι είναι θαμμένοι οι ,λοχαγός του Μηχανικού Καποτάς Βασίλειος, ο ταγματάρχης Πεζικού Πούλιος Δημήτριος που έπεσαν την 11η Μαΐου 1964 όταν εισήλθαν στον τουρκικό τομέα Αμμοχώστου, ο Λοχίας Κουκουσούλης Βασίλειος που έπεσε στις 9.8. 1964 στο Παχύαμμο, ο στρατιώτης πεζικού Χίος Φράγκος που απεβίωσε 27.2. 1965, ο έφεδρος Ανθυπολοχαγός Τσακαλίδης Κωνσταντίνος που έχασε τη ζωή στις 18.4.1965 και Αρχιλοχίας Φωτόπουλος Αθανάσιος που έπεσε στις μάχες του αεροδρομίου Λευκωσίας στις 23 Ιουλίου 1974.

Σε σύντομη ομιλία ο Επίτροπος Προεδρίας είπε ότι λάθη και παραλείψεις που έγιναν πριν από πολλά χρόνια αναγκάζουν στη διενέργεια της εκταφής, επειδή όπως ανέφερε σε πολλές περιπτώσεις δεν δόθηκαν τα σωστά λείψανα στους συγγενείς.

Ο κ. Φωτίου συνεχίζοντας είπε ότι ως πολιτεία οφείλουμε να απολογηθούμε και μια μεγάλη συγνώμη που τους υποβάλλουν σε άλλη μια δοκιμασία της εκ νέου τέλεσης κηδειών.

“Τιμούμε τους ήρωες, τιμούμε τους συγγενείς”, συνέχισε ο Επίτροπος διαβεβαιώνοντας εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας ότι η πολιτεία θα είναι δίπλα στους συγγενείς σε αυτή τη δύσκολη διαδικασία.

Ο κ. Φωτίου ανέφερε ότι η εκταφή θα διενεργηθεί από ομάδα εξειδικευμένων ανθρώπων, ανθρωπολόγων, γενετιστών και άλλων και προσθέτοντας ότι τα οστά θα τεθούν σε διαδικασία επιστημονικών εξετάσεων ώστε πολύ σύντομα να δοθούν οι απαντήσεις προς τους συγγενείς όπως είναι η ηθική υποχρέωση του κράτους.

Περαιτέρω ο κ. Φωτίου είπε επίσης ότι 43 χρόνια μετά την τουρκική εισβολή και 53 από τις μάχες του 1963-1964, συνεχίζουν να υπάρχουν αγνοούμενοι και να γίνονται κηδείες, προσθέτοντας ότι συνεχίζουν να υπάρχουν στον κατάλογο άλλοι 950 αγνοούμενοι για τους οποίους ακόμα δεν γνωρίζουμε τίποτε.

Πρόσθεσε πως ο Πρόεδρος έθεσε το θέμα των αγνοουμένων ψηλά στις προτεραιότητες του και το θέτει ανά χρονικά διαστήματα σε όποια βήματα μπορεί, όπως και στις συνομιλίες, αλλά η άλλη πλευρά και η Τουρκία αρνούνται να δώσουν πληροφορίες για τους αγνοούμενους ειδικά για τους ομαδικούς τάφους.

Διαβεβαίωσε ταυτόχρονα ότι ο αγώνας θα συνεχιστεί ώστε να δοθούν απαντήσεις και για το τελευταίο αγνοούμενο.

Ο κ. Φωτίου εξέφρασε τις ευχαριστίες προς την Ελλάδα και τους συγγενείς για τη θυσία αυτών των παιδιών και των άλλων παιδιών εξ Ελλάδος που θυσιάστηκαν για την ελευθερία.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Φωτίου ανέφερε ότι η ανάγκη για τη συνολική αυτή εκταφή προέκυψε αφού διαπιστώθηκε ότι έγινε εκταφή πεσόντος εκ των 6, τελέσθηκε κηδεία και μέσα από άλλη διαδικασία επιβεβαιώσεις των αποτελεσμάτων διαφάνηκε ότι το λείψανο δεν ήταν το σωστό.

Είπε ακόμα ότι κατά καιρούς μετά από αιτήματα συγγενών έγιναν και άλλες εκταφές για να μεταφερθούν τα οστά στις γενέτειρες και διευκρίνισε πως αν από τις επιστημονικές εξετάσεις προκύψει ανάγκη για τη διενέργεια εκταφών στην Ελλάδα σε συνεργασία με το Υπουργείο Εθνικής Αμυνας τις Ελλάδας θα εξεταστούν περαιτέρω βήματα.

“Δεν υπάρχει περίπτωση αυτή τη φορά να γίνουν οποιαδήποτε λάθ稔 διαβεβαίωσε.

Ερωτηθείς για το πρόγραμμα εκταφών είπε ότι μετά την εκταφή στο Κοιμητήριο Κωνσταντίνου και Ελένης θα αρχίσει η εκταφή στο νοσοκομείο Αθαλάσσας, όπου έχουν ταφεί σε κρατήρα βόμβας 31 ασθενείς του νοσοκομείου μεταξύ των οποίων και τρεις Τ/Κ.

Ο χώρος όπου είναι τώρα οι τάφοι και τα κενοτάφια θα αποκατασταθεί όπως αρμόζει ώστε να τιμάται η μνήμη αυτών των παιδιών¨”, είπε τέλος

Η αρχαιολόγος Έλενα Στυλιανού εξήγησε ότι η εκταφή θα διενεργηθεί σε τρεις φάσεις. Κατά την πρώτη φάση θα απομακρυνθούν οι επιτύμβιες πλάκες και οι εξωτερικές κατασκευές στους τάφους και θα φυλαχθούν, στη συνέχεια θα αφαιρεθούν τα πρώτα 20 -30 εκατοστά χώματος, ώστε η εκταφή να φτάσει στο πρώτο σημείο ταφής.

Εξήγησε ότι οι τάφοι δεν είναι ο πρώτος χώρος ταφής και στη συνέχεια χειρωνακτικά θα αφαιρείται 5 με 10 εκατοστά χώμα μέχρι να αποκαλυφθούν τα λείψανα.

Ανέφερε ακόμα ότι η εκταφή θα γίνει χωριστά για κάθε τάφο και τα οστά που θα αποκαλυφθούν θα μεταφερθούν στο εργαστήρι, όπου θα γίνει καταγραφή οστών και ανθρωπολογική μελέτη και μετά θα δοθούν δείγματα στο γενετικό ινστιτούτο για τις αναλύσεις ανθρωπολογικής ταύτισης.

Η κ. Στυλιανού εξήγησε ότι έχουν ληφθεί δείγματα γενετικού υλικού από όλες τις οικογένειες και στόχος είναι να παραδοθούν τα ταυτοποιημένα λείψανα στις οικογένειες το συντομότερο δυνατό.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση