ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Κηδεύτηκε ο Ανδρέας Φάντης

Τον Ανδρέα Φάντη, ο οποίος απεβίωσε σε ηλικία 93 ετών την περασμένη Δευτέρα, αποχαιρέτησε την Τετάρτη η πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της Κύπρου, το συνδικαλιστικό κίνημα, δημοσιογράφοι, συγγενείς, φίλοι και συνεργάτες.

Η κηδεία του Ανδρέα Φάντη τελέστηκε στις 2 μμ από την εκκλησία της Αγίας Βαρβάρας στο Καϊμακλί, όπου παρευρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου, η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Σωτηρούλλα Χαραλάμπους, ο Υπουργός Αμυνας Δημήτρης Ηλιάδης, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού, κομματικά στελέχη και εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Εκφωνώντας τον επικήδειο λόγο, ο συνεργάτης και στενός φίλος του Ανδρέα Φάντη, πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου μίλησε για μια «εμβληματική προσωπικότητα που έθεσε ανεξίτηλη τη σφραγίδα του στη δημιουργία, τη διαμόρφωση και την ανάπτυξη του Κινήματος της Αριστεράς στην Κύπρο». Αναφέρθηκε στην «πολυτάραχη, δύσκολη, σκληρή αλλά παράλληλα, τόσο ωραία και μεστή από υψηλά ιδανικά και πανανθρώπινες αξίες ζωή» του Ανδρέα Φάντη, που ωστόσο είχε, όπως είπε, «οδυνηρή πολιτική κατάληξη που συσσώρευσε πίκρα και απογοήτευση».

Ο Μιχάλης Παπαπέτρου μίλησε για τη συνδικαλιστική δράση του Ανδρέα Φάντη – ως αποτέλεσμα της οποίας είχε χαρακτηριστεί από τους Αγγλους αποικιοκράτες ως “dangerous red”- που ξεκίνησε το 1938 με την εκλογή του ως Γραμματέας της Συντεχνίας Κτιστών και με σημείο αναφοράς την υπογραφή της πρώτης συλλογικής σύμβασης το 1939 μεταξύ των εργολάβων και της συντεχνίας, που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην καθιέρωση του οκταώρου σε πολλούς κλάδους.

Ο Ανδρέας Φάντης, ο άνθρωπος που «γεννήθηκε προλετάριος και έμεινε προλετάριος» -φράση με την οποία ο Εζεκίας Παπαϊωάννου πρότεινε κάθε φορά τον Ανδρέα Φάντη για τη θέση του Βοηθού Γενικού Γραμματέα του ΑΚΕΛ – είχε συμμετάσχει στη σύσκεψη της Σκαρίνου, το 1941, όπου αποφασίστηκε η ίδρυση του ΑΚΕΛ και κατά την οποία ο ίδιος εξελέγη μέλος της Κεντρικής Επιτροπής, του Πολιτικού Γραφείου και της Κεντρικής Γραμματείας του κόμματος, ενώ το 1960 αναδείχθηκε Βοηθός Γενικός Γραμματέας μέχρι το 1986, σημείωσε ο κ. Παπαπέτρου.

Οπως ανέφερε, ο Ανδρέας Φάντης «παρά τα αξιώματα και τις ηγετικές θέσεις παρέμεινε σε όλη του τη ζωή ένας φτωχός και απλός άνθρωπος».
Αναφέρθηκε ακόμα στην αποχώρηση του Ανδρέα Φάντη από το ΑΚΕΛ και στη δημιουργία του ΑΔΗΣΟΚ, του οποίου ήταν ιδρυτικό στέλεχος. «Θεωρώ ύψιστο προνόμιο το γεγονός ότι τόσο εγώ, όσο και άλλοι συναγωνιστές του είχαμε την ευκαιρία να συνεργαστούμε μαζί του και στο ΑΚΕΛ και στο ΑΔΗΣΟΚ» είπε ο Μιχάλης Παπαπέτρου.

Καταθέτοντας στεφάνι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας είπε πως παρά το γεγονός ότι ο Ανδρέας Φάντης είχε αποχωρήσει από το ΑΚΕΛ, καθημερινά επισκεπτόταν τα γραφεία του κόμματος «και συμπεριφερόταν ως να ήταν στέλεχος του ΑΚΕΛ, ένας κομμουνιστής».

Ο Πρόεδρος της Βουλής ανέφερε ότι ο Ανδρέας Φάντης πορεύτηκε με υψηλό ήθος, εντιμότητα και αξιοπρέπεια τη δύσβατη περίοδο της αποικιοκρατίας και ότι αναδείχθηκε άριστος και κορυφαίος συνδικαλιστής.

«Η αφοσίωση στα κοινά και η προσήλωσή σου στις αρχές και τις αξίες της ελευθερίας, της δημοκρατίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης, σε οδήγησαν στην ενεργό πολιτική και κομματική στράτευση, αλλά και στην εκλογή σου ως μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων, τα έδρανα της οποίας κόσμησες από το 1970 μέχρι το 1991» είπε ο Γιαννάκης Ομήρου.

Ο Ανδρέας Φάντης, είπε ο Πρόεδρος της Βουλής, δεν υπήρξε ουδέτερος και απαθής, αλλά υπήρξε «εχθρός της κοινωνικής αδικίας και αναλγησίας, αλλά και διαπρύσιος κήρυκας της δημοκρατίας και της ελευθερίας».

Συνεπής αγωνιστής των εθνικών και λαϊκών δικαίων, δεν συμβιβάστηκες ποτέ με το δίκαιο του ισχυρού, δεν ανέχτηκες ποτέ την υποκρισία των πάσης μορφής κατεστημένων και κουβαλούσες μέσα σου το βαθύ αίτημα της κοινωνικής δικαιοσύνης και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και με αυτό σφράγιζες την επαγγελματική, κοινωνική και πολιτική σου δράση, ανέφερε ο κ. Ομήρου.

Ο Πρόεδρος της Βουλής αναφέρθηκε και στη συγγραφική προσφορά του Ανδρέα Φάντη, λέγοντας ότι τα βιβλία του συνιστούν αυθεντικές μαρτυρίες και καταγραφές γεγονότων που σφράγισαν την πορεία της Κύπρου.

Ιδιαίτερη αναφορά στη δημοσιογραφική δράση του Ανδρέα Φάντη, έκανε ο Επίτιμος Πρόεδρος της Ενωσης Συντακτών Κύπρου Ανδρέας Καννάουρος, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι ο Ανδρέας Φάντης προσέφερε πάρα πολλά στο δημοσιογραφικό λειτούργημα, με ήθος, γνώση, συνέπεια, σοβαρότητα και υπευθυνότητα.

«Θα μας λείψει η μεγαλοσύνη σου, κι ας ήσουν πρότυπο ταπεινότητας (…). Νιώθουμε περήφανοι για σένα και τη ζωή που έζησες, περήφανοι γιατί έφυγες χωρίς να χρωστάς τίποτα στην κοινωνία και τον τόπο». Με τα λόγια αυτά αποχαιρέτησε τον Ανδρέα Φάντη η οικογένειά του.

Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων.

www.kathimerini.com.cy με πληροφορίες από ΚΥΠΕ

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση

X