ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Αναγκαίος ο εκσυγχρονισμός νομοθεσίας για τα παλαιά κτήρια

Τι δηλώνει αρμόδια πηγή από τον Δήμο Λευκωσίας και πως αντιδρά η ΕΤΕΚ

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

ΓΙΑΝΝΟΣ ΛΥΤΡΑΣ

Απελπιστικά «αργή» φαίνεται ότι είναι η νομοθεσία, η οποία δεν είναι αρκετή για να πιέσει και να πείσει ιδιοκτήτες εγκαταλελειμμένων κτηρίων στην περιοχή της εντός των τειχών πόλης της Λευκωσίας, ώστε να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν, όσον αφορά στην συντήρηση των περιουσιών τους. Αυτό προκύπτει από τις δηλώσεις που παραχώρησε στο 24News ο εκπρόσωπος του Δήμου Λευκωσίας, Μάκης Νικολαΐδης.

Το γεγονός αυτό, όμως, αποτελεί «ωρολογιακή βόμβα» για το ιστορικό κέντρο της Λευκωσίας, κάτι που απεδείχθη σήμερα, Τρίτη, όταν τα ξημερώματα κατέρρευσε μισοερειπωμένο κτήριο στην εντός των τειχών πόλη.



Αδιαφορούν οι ιδιοκτήτες

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του κ. Νικολαΐδη, το σημερινό περιστατικό αποτελεί επίσης απόδειξη για την ανάγκη που υπάρχει για τον εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας για την ταχύτατη επιβολή στον ιδιοκτήτη της ανάληψης των υποχρεώσεών του, σε σχέση με την συντήρηση της περιουσίας του. «Δεν θα μείνει τίποτα από την παραδοσιακή μας αρχιτεκτονική, εάν την αφήσουμε να καταστρέφεται με αυτό τον τρόπο, εξαιτίας της αμέλειάς μας», είπε χαρακτηριστικά, αναδεικνύοντας ακόμα μια πτυχή του προβλήματος.

Οι ιδιοκτήτες εντοπίζονται, ωστόσο οι διαδικασίες που προβλέπονται από την υφιστάμενη νομοθεσία είναι χρονοβόρες και δεν επιτρέπουν την άμεση πρόοδο των διαδικασιών επιδιόρθωσης και συντήρησης, Ο Δήμος Λευκωσίας, στο παρελθόν, είχε συντηρήσει και στηρίξει αρκετές τέτοιες οικοδομές, ανέφερε ο κ. Νικολαΐδης, επωμιζόμενος ένα τεράστιο χρηματικό κόστος, για το οποίο ενημερώνει στην συνέχεια τους ιδιοκτήτες, αλλά τις περισσότερες φορές δεν ανταποκρίνονται στις οικονομικές τους υποχρεώσεις.

Αυτή δεν ήταν η μόνη περίπτωση

Ο Μάκης Νικολαΐδης συμπλήρωσε ότι αρκετά είναι τα κτήρια τα οποία ο Δήμος γνωρίζει ότι έχουν ανάγκες για συντήρηση, με τις χρονοβόρες διαδικασίες και τα προαναφερθέντα προβλήματα να αποτελούν τροχοπέδη στις διαδικασίες και το πρόβλημα να διαιωνίζεται.

Μόλις αντιληφθεί ο Δήμος την ύπαρξη επικίνδυνης οικοδομής, άμεσα αποστέλλονται επιστολές για την άμεση έναρξη των διαδικασιών άρσης της επικινδυνότητας. Την ίδια στιγμή, εναπόκειται στους ιδιοκτήτες, καθώς ο Δήμος δεν μπορεί να επεμβαίνει σε ξένες περιουσίες, εξήγησε.

Σήμερα αποφεύχθηκαν τα χειρότερα. Αύριο;

Αν και ο Δήμος διαβεβαιώνει ότι κάνει τα αδύνατα δυνατά για να βρεθούν τα μέτρα επίλυσης, τα προβλήματα στα κτηρια της εντός των τειχών πόλης της Λευκωσίας δεν περιορίζονται στο σημερινό περιστατικό. Το γεγονός, επίσης, ότι δεν υπήρξαν τραυματισμοί και αποφεύχθηκαν τα χειρότερα, μας ανακουφίζει τώρα, αλλά πρέπει να μας προβληματίζει για το μετά.

Δεκάδες είναι οι οικοδομές που χρήζουν άμεσης επιδιόρθωσης ή/και συντήρησης, καθώς πολλές από αυτές είναι ακατοίκητες και είναι ορατό το ενδεχόμενο να αποτελούν καταφύγιο για άστεγους συνανθρώπους μας. Παρ' όλ' αυτά, το ενδεχόμενο ήταν απομακρυσμένο για την οικοδομή της παρόδου της οδού Ιπποκράτους, καθότι δεν είχε στέγη, σύμφωνα με τα λεγόμενα του κ. Νικολαΐδη.

Τι γίνεται, όμως, με τα υπόλοιπα; Δεν είναι όλα τόσο ακίνδυνα και είναι θέμα χρόνου, όπως απεδείχθη σήμερα, κάποιο άλλο να καταρρεύσει. Ελπίζουμε, χωρίς ανθρώπινες απώλειες...

Αγνοήθηκαν προτάσεις του ΕΤΕΚ

Εξ αφορμής της κατάρρευσης διώροφης παλιάς οικοδομής στο κέντρο της Λευκωσίας, το ΕΤΕΚ με γραπτή ανακοίνωση σημειώνει ότι εδώ και χρόνια έχει καταθέσει πρόταση για θεσμοθέτηση της τακτικής επιθεώρησης οικοδομών, έτσι ώστε να ελέγχονται έγκαιρα και να προλαμβάνονται καταστάσεις όπου οι οικοδομές θα καθίστανται επικίνδυνες.

Ένας σημαντικός αριθμός των κτηρίων στην Κύπρο έχει ανεγερθεί πριν την εφαρμογή του κυπριακού σεισμικού κώδικα και τη θεσμοθέτηση της υποχρεωτικής επίβλεψης. Τούτο σε συνδυασμό με την έλλειψη της κουλτούρας συντήρησης των οικοδομών θα αυξάνει τις επικίνδυνες οικοδομές, και θα κάνει συχνότερη την απροειδοποίητη κατάρρευση τους θέτοντας σε κίνδυνο περιουσίες και ανθρώπινες ζωές.

Τα υφιστάμενα νομοθετικά εργαλεία για τις επικίνδυνες οικοδομές είναι πυροσβεστικά και ανεπαρκή καθώς αφορούν το στάδιο στο οποίο η οικοδομή έχει ήδη καταστεί επικίνδυνη, σημείο όπου συχνά ο ιδιοκτήτης εν απουσία αποτελεσματικών μέτρων επιβολής, δεν έχει κίνητρο για να λάβει μέτρα προς άρση της επικινδυνότητας. Η θεσμοθέτηση της τακτικής επιθεώρησης οικοδομών στοχεύει στην έγκαιρη διάγνωση και πρόληψη καταστάσεων πριν τα κτίρια καθιστούν επικίνδυνα.

Είναι εξίσου σημαντικό να σημειωθεί ότι η νομοθεσία θα πρέπει να δίνει τη δυνατότητα στις αρμόδιες τοπικές αρχές για άμεση επέμβαση και λήψη των απαραίτητων μέτρων, σε περίπτωση που ο ιδιοκτήτης δεν ανταποκρίνεται στη στοιχειώδη υποχρέωση του για αποκατάσταση της οικοδομής του.

Πηγή 24news 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση