ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ανακοινώθηκαν τρεις κατηγορίες χωρών για όσους θα επισκέπτονται τα κατεχόμενα

Για τους Ελληνοκύπριους θα γίνονται δειγματοληπτικοί έλεγχοι

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Το «υπουργικό συμβούλιο» στα κατεχόμενα συζήτησε την Πέμπτη, τις συνθήκες υπό τις οποίες θα μπορούσαν να δέχονται επισκέψεις από το εξωτερικό.

Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία που διήρκεσε πέραν των τεσσάρων ωρών, ο «υπουργός εξωτερικών» Κουντρέτ Οζερσάι δήλωσε πως ετοίμασαν τρεις κατηγορίες χωρών που θα τεθούν σε ισχύ από την 1η Ιουλίου. Στην πρώτη κατηγορία περιλήφθηκαν η Μάλτα, η Βουλγαρία, η Νορβηγία, η Τουρκία, η Γερμανία, η Αυστρία, η Φινλανδία, η Σλοβενία, η Ουγγαρία, το Ισραήλ, η Ελλάδα, η Δανία και η Λιθουανία. Όσοι φθάνουν από αυτές τις χώρες θα πρέπει να έχουν μαζί τους αρνητικό τεστ PCR που να έχει γίνει τις τελευταίες 72 ώρες.

Στη δεύτερη κατηγορία περιλήφθηκαν η Ελβετία, η Τσεχική Δημοκρατία, η Πολωνία και η Κροατία. Οι αφιχθέντες από αυτές θα πρέπει να έχουν αρνητικό τεστ PCR που να έχει γίνει τις τελευταίες 72 ώρες, ενώ θα λαμβάνεται και δείγμα κατά την άφιξή τους για δεύτερο τεστ PCR. Αυτά τα άτομα θα πηγαίνουν στο ξενοδοχείο τους και εάν το δεύτερο αποτέλεσμα είναι θετικό θα μπαίνουν σε καραντίνα ή θα μεταφέρονται στο νοσοκομείο.

Στην τρίτη κατηγορία είπε ο κ. Οζερσάι περιλαμβάνονται χώρες υψηλού κινδύνου. Αυτές είναι οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Βραζιλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και το Ιράν. Τα άτομα που έρχονται από αυτές τις χώρες θα πρέπει να κάνουν τεστ PCR πριν πάνε στα κατεχόμενα και θα βρίσκονται σε καραντίνα για 14 ημέρες για την οποία και θα χρεώνονται.

Ο κ. Οζερσάι ανέφερε πως λεπτομερείς λίστες των χωρών θα ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες και το «υπουργείο υγείας» θα τις ενημερώνει τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα, με βάση τα στοιχεία του ΠΟΥ.

Σε ό,τι αφορά τους Ελληνοκύπριους που διαμένουν στις ελεύθερες περιοχές είπε πως θα μπορούν να μεταβαίνουν στα κατεχόμενα προσκομίζοντας αρνητικό τεστ PCR που να έχει γίνει τις τελευταίες 72 ώρες και πως θα γίνονται και δειγματοληπτικοί έλεγχοι στη συνέχεια.

Εξάλλου από τις 22 Ιουνίου και μετά, με την πρώτη είσοδο στις κατεχόμενες περιοχές, Τουρκοκύπριοι που εργάζονται στις ελεύθερες περιοχές, Μαρωνίτες και Ελληνοκύπριοι που ζουν στα κατεχόμενα, Τουρκοκύπριοι που ζουν στην Πύλα, Τουρκοκύπριοι που κάνουν θεραπείες στις ελεύθερες περιοχές καθώς και Τουρκοκύπριοι που πάνε σχολείο στις ελεύθερες περιοχές θα πρέπει να κάνουν PCR τεστ, ενώ θα γίνονται και δειγματοληπτικοί έλεγχοι στη συνέχεια.

Ο κ. Οζερσάι είπε πως οι σπουδαστές που θα μεταβούν στα κατεχόμενα από την Τουρκία μεταξύ 15ης Ιουνίου και 1ης Ιουλίου θα μπουν σε καραντίνα και θα τους γίνουν εξετάσεις PCR. Εάν αυτές είναι αρνητικές θα σταλούν σε χώρους καραντίνας για την οποία δεν θα πληρώσουν.

Είπε ακόμη πως θα υπάρξουν ναυλωμένες πτήσεις από την Τουρκία στις 15 και 16 Ιουνίου για «πολίτες» του ψευδοκράτους που βρίσκονταν στην Τουρκία για ιατρικούς λόγους ώστε να μπορέσουν να επιστρέψουν, και πως αυτοί θα μπουν σε καραντίνα για 14 ημέρες.

Ανέφερε πως οι ημερομηνίες μπορεί να αλλάξουν εάν υπάρξουν έκτακτες εξελίξεις.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Όπως ήδη ελέχθη, αυτή η ιστορία είναι και το Βαρερλώ του Άντρου Κυπριανού και του κόμματος του βεβαίως! ...»
ΑΚΑ  |  21:01

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Προφανώς ο Τσσκ Νόρις τον απείλησε ότι θα βγάλει στην φόρα τα δάνεια του Ακελ στα συνεργατικά....»
Αρμαγεδών  |  11:34

Αγία Σοφία: Ένα αιώνιο πολιτικό σχέδιο

«Εν τω μεταξύ η δύση και η Ρωσσία σφυρούν αφιάφορα....»
Αρμαγεδών  |  08:48

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση

Το Πανεπιστήμιο Frederick και το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο κατοχυρώνουν τη συνεργασία τους στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση

Το Πανεπιστήμιο Frederick και το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο κατοχυρώνουν τη συνεργασία τους στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση

Το Μνημόνιο υπέγραψαν ο Καθ. Γιώργος Δημοσθένους, Πρύτανης του Πανεπιστημίου Frederick και ο Καθ. Οδυσσέας - Ιωάννης Ζώρας, ...
Δελτίο Τύπου
 |  ΠΑΙΔΕΙΑ
#alumnistories – Interior Design

#alumnistories – Interior Design

Να είσαι διακοσμητής δεν είναι ένα εύκολο επάγγελμα… είναι όμως πολύ ενδιαφέρον.
Δελτίο Τύπου
 |  ΠΑΙΔΕΙΑ
X