ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ανησυχίες συντεχνιών ΑΗΚ για μελλοντική ασφάλεια και επάρκεια παραγωγής

Έστειλαν επιστολή προς το Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού

ΚΥΠΕ

Την ανησυχία τους για τη συγκέντρωση όλων των ενεργειακών υποδομών του Κράτους στην περιοχή του Βασιλικού, εκφράζουν με επιστολή τους προς το Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού οι συντεχνίες της ΑΗΚ, ΕΠΟΠΑΗ, ΣΗΔΗΚΕΚ, ΣΕΠΑΗΚ και ΣΥΒΑΗΚ.

«Με δεδομένη τη συγκέντρωση όλων των ενεργειακών υποδομών του Κράτους σε ένα και μόνο γεωγραφικό σημείο, την περιοχή Βασιλικού, είναι βέβαιο ότι το επίπεδο αξιοπιστίας της ασφάλειας του εφοδιασμού μειώνεται σημαντικά και ο κίνδυνος για ολική σβέση του συστήματος αυξάνεται σε επικίνδυνο βαθμό», αναφέρεται.

Προστίθεται ότι πολύ ορθά η τέως και ο νυν Γενικός Ελεγκτής μέσα από τις εκθέσεις τους, καθώς και η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παρακολούθησης Σχεδίων Αναπτύξεως και Ελέγχου Δημόσιων Δαπανών, έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου, που αφορά στη συγκέντρωση όλων των ενεργειακών υποδομών του Κράτους σε ένα και μόνο γεωγραφικό χώρο.

«Πρόσφατα σε ειδική μελέτη της ΡΑΕΚ που εξετάζει διάφορα σενάρια, από τα οποία μπορεί να προκληθεί ολική σβέση του συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας στον τόπο, διαφαίνεται ξεκάθαρα ότι ορισμένα εξ’ αυτών μπορούν να αποφευχθούν, εάν υπάρχει διασπορά παραγωγής. Τι ενέργειες έχετε κάνει προς αυτή την κατεύθυνση αξιοποιώντας και τη σχετική μελέτη της ΡΑΕΚ; Έχετε αναλογιστεί τις συνέπειες και τις επιπτώσεις στην οικονομία και στον τόπο γενικότερα, σε περίπτωση οποιουδήποτε απρόβλεπτου συμβάντος στην περιοχή;», αναφέρεται.

Προστίθεται ότι η ΑΗΚ, ως παθούσα, όφειλε, μετά το καταστροφικό συμβάν του πρόσφατου παρελθόντος και τις τραγικές συνέπειες για τον τόπο να συνειδητοποιήσει την ανάγκη της διασποράς της παραγωγής από διαφορετικά γεωγραφικά σημεία. Τότε, αναφέρεται, παρόλη την έκταση της καταστροφής του Η/Σ Βασιλικού, δεν υπήρξε ολική σβέση του συστήματος, γιατί υπήρχε ικανοποιητική παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από δυο σημεία (Βασιλικό και Δεκέλεια) και η δυνατότητα παραγωγής από τον Η/Σ Μονής.

Οι συντεχνίες σημειώνουν επίσης ότι η Αρχή Ηλεκτρισμού, ως είναι γνωστό, έχει την υποχρέωση του ύστατου παροχέα και είναι το τελευταίο αξιόπιστο καταφύγιο για τον τόπο.

«Η Αρχή Ηλεκτρισμού έχει την υποχρέωση του ύστατου παροχέα και είναι το τελευταίο αξιόπιστο καταφύγιο για τον τόπο.»

Όπως αναφέρουν, είναι αναμενόμενη η έλλειψη επάρκειας ισχύος μετά το έτος 2022, λόγω και της υποχρέωσης απενεργοποίησης των πεπαλαιωμένων Μονάδων του Η/Σ Δεκέλειας. Προσθέτουν ότι οι σχεδιασμοί για την κατασκευή του αγωγού EUROASIA δημιουργούν θολό περιβάλλον και αυξάνουν το ρίσκο επένδυσης στην παραγωγή ενέργειας με συμβατικά καύσιμα.

Εκτιμούν ότι οι προσδοκίες των Αρμόδιων Φορέων για δραστηριοποίηση τρίτων στην παραγωγή ενέργειας με συμβατικά καύσιμα, καθώς επίσης και οι χρονοβόρες διαδικασίες που χρειάζονται για την εγκατάσταση τέτοιων μονάδων και που συστηματικά παραγνωρίζονται, είναι θα οδηγήσουν την Αρχή Ηλεκτρισμού στην κατάντια ενοικίασης προσωρινών, κοστοβόρων και αναξιόπιστων μονάδων για κάλυψη της πρόσθετης ζήτησης. Εναλλακτικά, προσθέτουν, θα οδηγήσουν στην ανάγκη λειτουργίας των υφιστάμενων κοστοβόρων Μονάδων Παραγωγής του Η/Σ Δεκέλειας, που θα έχει ως αποτέλεσμα ακριβότερη κιλοβατώρα στους καταναλωτές, αλλά και φαινόμενα αισχροκέρδειας με συνεργό την ΑΗΚ, αφού όλοι οι παραγωγοί σε τέτοιες συνθήκες θα αποζημιώνονται σύμφωνα με τους κανόνες αγοράς που θεσπίστηκαν, στην ακριβότερη τιμή παραγωγής κιλοβατώρας που εισάγεται στο σύστημα.

Αναφέρεται επίσης ότι οι Αρμόδιοι Φορείς “θα αναγκαστούν δήθεν”, αφού αυτή τη στιγμή εξακολουθούν να αδιαφορούν, στη σύναψη συμβολαίου για νέα συμβατική παραγωγή με αποτέλεσμα για ακόμα μια φορά ο καταναλωτής να κληθεί να καταβάλει αυξημένο κόστος αποζημίωσης ακριβών μακροχρόνιων ιδιωτικών συμβολαίων.

«Η Αρχή, ως όφειλε, είχε αναδείξει τη σωστή διάσταση των θεμάτων αυτών στους Αρμόδιους Φορείς του Κράτους με την πρόταξη της για μεταφορά του Φυσικού Αερίου στη Δεκέλεια. Με τη κωλυσιεργία και αναποφασιστικότητα που παρατηρείται οι ευθύνες βαραίνουν πρωτίστως τους Αρμόδιους Φορείς (ΡΑΕΚ, ΔΣΜΚ και Υπουργείο ΕΕ&Β), αλλά και την ΑΗΚ για το ψηλό κόστος που θα πληρώνει ο καταναλωτής ανεξάρτητα από το καύσιμο που θα χρησιμοποιείται», αναφέρεται.

Εκφράζεται επίσης η απορία γιατί η Αρχή Ηλεκτρισμού, Διοικητικό Συμβούλιο και Μικτές Ειδικές Υποεπιτροπές, δεν μεριμνούν για την υλοποίηση στρατηγικών αποφάσεων που είναι αδήριτα συνδεδεμένες με την αποστολή του Οργανισμού και την εύρυθμη και ασφαλή λειτουργία του συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας, για το καλό της οικονομίας και του τόπου.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση