ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Άρχισε στη «βουλή» η συζήτηση για τους αντιρρησίες συνείδησης

Το εν λόγω «νομοσχέδιο» περιλαμβάνει και ορισμένα λεπτά και ευαίσθητα σημεία

ΚΥΠΕ

Θετικό βήμα, με επιφυλάξεις ως προς το αποτέλεσμα, θεωρεί ο ακτιβιστής της πρωτοβουλίας και ο ίδιος αντιρρησίας συνείδησης, Μουράτ Κανατλί, το γεγονός ότι η συζήτηση του «νομοσχεδίου» για την αναγνώριση του δικαιώματος άρχισε στη «βουλή».

Η πρωτοβουλία για τους αντιρρησίες συνείδησης πραγματοποίησε το πρωί συμβολική εκδήλωση έξω από τη «βουλή» η οποία συζητούσε το θέμα στην ολομέλεια, μετά την κατάθεση από πλευράς «κυβέρνησης» του σχετικού «νομοσχεδίου» για την τροποποίηση του «νόμου» περί «στρατιωτικής θητείας».

Σύμφωνα με τον «πρόεδρο» της «βουλής», Τεμπερουκέν Ουλουτσάι, η διαδικασία της ενημέρωσης των «βουλευτών» και του κοινού και της συζήτησης στην αρμόδια «επιτροπή» πολιτικών υποθέσεων θα διαρκέσει περίπου ένα μήνα, στο τέλος του οποίου θα ψηφιστεί το σχετικό «νομοσχέδιο».

Μιλώντας στο ΚΥΠΕ, ο κ. Κανατλί είπε ότι το εν λόγω «νομοσχέδιο» περιλαμβάνει και ορισμένα λεπτά και ευαίσθητα σημεία, όπως το ότι στην επιτροπή εξέτασης αιτήσεων αντιρρησιών συνείδησης, που θα απαρτίζεται από επτά άτομα, θα περιλαμβάνεται εκπρόσωπος, αξιωματούχος του στρατού. Είναι αντιφατικό, είπε, «να υπάρχει στρατιωτικός αξιωματούχος στη λήψη απόφασης για ένα άτομο που βρίσκεται σε αντιπαράθεση με τον στρατό».

Σημειώνοντας ότι η αντίστοιχη επιτροπή που υπάρχει στον «νότο» περιλαμβάνει δύο στρατιωτικούς, ο Μουράτ Κανατλί ανέφερε ότι από αυτή την άποψη είναι καλύτερα εκείνη που προβλέπεται στο «νομοσχέδιο» αν και παραμένει αυτό το σημείο «ευαίσθητο».

Εξήγησε ότι στο «νομοσχέδιο» προβλέπεται πως αντί για στρατιωτική θητεία θα μπορούν να προσφέρουν κοινωνικές υπηρεσίες στις «ένοπλες δυνάμεις» ή σε «δημόσιους οργανισμούς», εκφράζοντας αντίθεση με την πρόνοια για κοινωνικές υπηρεσίες εντός στρατοπέδων. «Για έναν αντιρρησία συνείδησης το να προσφέρει υπηρεσίες σε ένα στρατόπεδο δεν μπορεί να είναι επιλογή».

Διαφώνησε επίσης με την πρόνοια στο «νομοσχέδιο» η προσφορά κοινωνικών υπηρεσιών να είναι ισότιμη με τη στρατιωτική θητεία.

Ο κ. Κανατλί ανέφερε ακόμη ότι ως πρωτοβουλία για τους αντιρρησίες συνείδησης σε ολόκληρο το νησί θα συνεχίσουν τον αγώνα τους για την αναγνώριση του δικαιώματος με βάση τα διεθνή πρότυπα και εξέφρασε ετοιμότητα να βοηθήσουν όλους όσοι θέλουν να κάνουν χρήση αυτού του δικαιώματος σε όλη την Κύπρο.

Έξω από τη «βουλή» η πρωτοβουλία για τους αντιρρησίες συνείδησης ανακοίνωσε ότι αναστέλλει τις κινητοποιήσεις που είχε προγραμματίσει για το επόμενο διάστημα, εξηγώντας ότι δίδουν περιθώριο 20 ημερών για να περάσει το «νομοσχέδιο» από την ολομέλεια.

Θα συνεχίσουν όμως, όπως ανέφερε εκ μέρους της πρωτοβουλίας ο Μουράτ Κανατλί, τις ενέργειες για στήριξη του Χαλίλ Καραπατσιάογλου ο οποίος μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα εάν δεν πληρώσει το χρηματικό πρόστιμο που του έχει επιβληθεί από το «στρατοδικείο» κινδυνεύει με φυλάκιση.

Μέλη της πλατφόρμας και ο πρόεδρος της συντεχνίας των εργαζομένων στον Τύπο (Basın Sen), Αλί Κισμίρ παρακολούθησαν τη συζήτηση στην ολομέλεια της «βουλής».

Ο «πρωθυπουργός» Τουφάν Ερχιουρμάν δήλωσε από το βήμα της ολομέλειας ότι το εν λόγω «νομοσχέδιο» είναι απότοκο της συμφωνίας των τεσσάρων «συγκυβερνώντων» κομμάτων και της προγραμματικής τους θέσης ότι το δικαίωμα στους αντιρρησίες συνείδησης θα πρέπει να αναγνωριστεί.

Ανέφερε ότι για την κατάρτιση του «νομοσχεδίου» ζητήθηκε η άποψη της «εισαγγελίας» και της «διοίκησης» του στρατού, σημειώνοντας ότι το θέμα θα συζητηθεί στην αρμόδια «επιτροπή» όπου θα κατατεθούν οι απόψεις όλων.

Νωρίτερα ο πρόεδρος του κόμματος της Αναγγένησης, Ερχάν Αρικλί είχε δηλώσει επίσης στην ολομέλεια της «βουλής» ότι ενώ η «χώρα» αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα και βρισκόμαστε σε κατάπαυση πυρός, το δικαίωμα αυτό δεν έπρεπε να συζητείται.

Το θέμα των αντιρρησιών συνείδησης δεν θα έπρεπε να τεθεί τώρα στην ατζέντα προς συζήτηση, ανέφερε σε δηλώσεις του στον «Μπαϊράκ», ο πρόεδρος του κόμματος Εθνικής Ενότητας, Ερσίν Τατάρ λέγοντας «εάν στείλει η Τουρκία περισσότερο στρατό θα είναι πιο καλά;».

Να σημειωθεί ότι οι «βουλευτές» των δύο αυτών κομμάτων της αντιπολίτευσης δεν παρευρέθηκαν χθες στην ολομέλεια της «βουλής», αλλά σύμφωνα με την Γενί Ντουζέν, αυτό δεν στάθηκε εμπόδιο στο να κατατεθεί το «νομοσχέδιο» από την «κυβέρνηση». Τα δύο αυτά κόμματα έχουν πάντως εκφράσει δημόσια την αντίθεσή τους και αναμένεται να καταψηφίσουν το «νομοσχέδιο».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση