ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Αυστηρότερες ποινές για μόνιμη πρόσδεση και διατήρηση ζώων σε μπαλκόνια και βεράντες

Η πρόταση αυτή έρχεται να προστεθεί στην απόφαση της προηγούμενης εβδομάδας για σύσταση Αστυνομίας των Ζώων

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Σε νέες σημαντικές αποφάσεις προχώρησε το Υπουργικό Συμβούλιο την Τετάρτη (09/10) αναφορικά με την ευημερία και κακοποίηση ζώων. Τις νέες προτάσεις κατέθεσε ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Κώστας Καδής, και βάσει αυτών τροποποιείται ο «ο περί Προστασίας και Ευημερίας των Ζώων Νόμος».

Η πρόταση αυτή έρχεται να προστεθεί και ουσιαστικά να πλαισιώσει την απόφαση της προηγούμενης εβδομάδας για σύσταση Αστυνομίας των Ζώων. Σημειώνεται πως το τροποποιητικό νομοσχέδιο που εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο θα υποβληθεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων για ψήφιση.

Εντός του τροποποιημένου νόμου εισάγονται πλέον νέες απαγορευτικές διατάξεις, που στόχο έχουν την βελτίωση των συνθηκών κράτησης κατοικίδιων ζώων.

Συγκεκριμένα εισάγονται δυο νέες απαγορεύσεις οι οποίες είναι:

1) Η μόνιμη πρόσδεση σκύλου ή γάτας.
2) Η διατήρηση ή απομόνωση σκύλου ή γάτας σε μπαλκόνια, ταράτσες και βεράντες.

Παράλληλα αποφασίσθηκε η αύξηση των χρηματικών ποινών που θα επιβάλλονται από το Δικαστήριο σε όσους παρανομούν στα πλαίσια του νέου νόμου, μη αποκλειόμενης και της δυνατότητας επιβολής ποινής φυλάκισης, σε περίπτωση καταδίκης προσώπου για κακοποίηση ή παραμέληση ζώου.

Τα τρία μέτρα που αποφασίσθηκαν έχουν ως ακολούθως:

1) Σε περίπτωση πρώτης καταδίκης, η χρηματική ποινή που μπορεί να επιβάλει το δικαστήριο αυξάνεται από 1.700 ευρώ σε 10.000 ευρώ.
2) Σε περίπτωση δεύτερης ή μεταγενέστερης καταδίκης, η χρηματική ποινή αυξάνεται από 3.400 ευρώ σε 20.000 ευρώ.
3) Σε περίπτωση καταδίκης για παρεμπόδιση του έργου ή παρακοής προς τις οδηγίες των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών ή των Αστυνομικών Αρχών, η χρηματική ποινή αυξάνεται από 850 ευρώ σε 5.000 ευρώ.

Επιπρόσθετα σε ότι έχει να κάνει με τα θηλαστικά (δελφίνια, φάλαινες και φώκιες), το υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε όπως απαγόρευεται η κράτηση τους σε συνθήκες αχμαλωσίας (ενυδρεία, τεχνητές δεξαμενές κλπ).

Ενίσχυση Επιτροπών

Παράλληλα η πρόταση του υπουργού Γεωργίας, περιλαμβάνει και την ενίσχυση των αρμοδιοτήτων και εξουσιών των Επαρχιακών Επιτροπών Ευημερίας Ζώων και της Παγκύπριας Επιτροπής Ευημερίας Ζώων. Σύμφωνα με τις νέες πρόνοιες, αλλάζει η σύνθεση τους με σκοπό να αποκτήσουν ευρύτερη εκπροσώπηση.

Επιπρόσθετα με τις νέες διατάξεις του νόμου αναμένεται να συμμετέχουν ενεργά στη διαμόρφωση νέων πολιτικών και μέτρων και να μπορούν να υποβοηθούν αποτελεσματικότερα το έργο των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών και των Αστυνομικών Αρχών κατά τον έλεγχο και εφαρμογή της νομοθεσίας.

Αστυνομία των Ζώων

Την προηγούμενη Τετάρτη το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε όπως συσταθεί Αστυνομία για τα Ζώα που θα απαρτίζεται από ειδική ομάδα με εξειδικευμένο προσωπικό, κατόπιν ειδικής εκπαίδευσης, υπό τις οδηγίες του Αρχηγού Αστυνομίας.

Για το όλο ζήτημα αναφέρθηκε εκτενώς ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας τάξεως, Γιώργος Σαββίδης, λέγοντας με το πέρας της συνεδρίας του Υπουργικού της περασμένης Τετάρης πως «αφορά τη διερεύνηση υποθέσεων κακομεταχείρισης και κακοποίησης ζώων, ενδεικτικά ο βασανισμός, η χορήγηση ή προμήθεια βλαβερής ουσίας σε ζώο, περιαγωγής ζώου σε κατάσταση επέλευσης φρικτού θανάτου, θανάτου για σκοπούς ψυχαγωγίας, διοργάνωση αγώνων κατά τη διάρκεια των οποίων το ζώο υφίσταται κακομεταχείριση, πρόσδεση και έλκυση ζώου σε αυτοκινούμενο όχημα».

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο τα μέλη της Αστυνομίας για τα Ζώα θα διερευνούν υποθέσεις που αφορούν:

1) περιπτώσεις κατά τις οποίες πρόσωπο χορηγεί ή προμηθεύει οποιοδήποτε δηλητήριο ή άλλη βλαβερή ουσία σε ζώο ή προκαλεί όπως τέτοια ουσία ληφθεί από οποιοδήποτε ζώο ή, όντας ιδιοκτήτης ή κάτοχος ζώου, επιτρέπει τη χορήγηση ή προμήθεια δηλητηρίου ή άλλης βλαβερής ουσίας σε ζώο
2) την με οποιοδήποτε τρόπο περιαγωγή ζώου σε κατάσταση επέλευσης φρικτού θανάτου
3) τη θανάτωση ζώου για σκοπούς ψυχαγωγίας ή άλλους ανεπίτρεπτους σκοπούς, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης ζώων ως στόχων εξάσκησης
4) τη διοργάνωση αγώνων μεταξύ ζώων ή με ζώα, κατά τη διάρκεια των οποίων το ζώο υφίσταται κακομεταχείριση ή θανατώνεται
5) τη χρήση ζωντανών ζώων για εκπαίδευση σκύλων ή έλεγχο της επιθετικότητάς τους, εκτός όταν οι σκύλοι εκπαιδεύονται ή δοκιμάζονται σε τεχνητή φωλιά και σε συνθήκες που καθορίζονται με κανονισμούς
6) τη χρήση ζώων για εκθέσεις, διαφημίσεις, παραγωγή κινηματογραφικών ταινιών ή για παρόμοιους σκοπούς, όταν αυτό συνεπάγεται την πρόκληση πόνου, ταλαιπωρίας ή τραυματισμού σε αυτά
7) την πρόσδεση και έλκυση του ζώου σε αυτοκινούμενο όχημα, με τρόπο που δυνατόν να του προκαλέσει καταπόνηση, τραυματισμό ή ταλαιπωρία
8) τον βασανισμό ζώου

Χαιρετίζει ο Επίτροπος Εθελοντισμού

Την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για την σύσταση Αστυνομίας για τα Ζώα, χαιρέτισε και ο Επίτροπος Εθελοντισμού και ΜΚΟ Γιάννης Γιαννάκη, ο οποίος σε ανακοίνωση του γραφείου του αναφέρει πως «υλοποιείται ένα διαχρονικό αίτημα των Φιλοζωικών Οργανώσεων και της Κοινωνίας των Πολιτών».

«Θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντικό βήμα στα πλαίσια της ολοκληρωμένης πολιτικής μας για την Προστασία και Ευημερία των Ζώων. Ο ρόλος της Αστυνομίας των Ζώων θα επικεντρώνεται σε θέματα κακοποίησης, θανάτωσης, Βασανισμού ή οποιασδήποτε άλλης κακομεταχείρισης των Ζώων» καταλήγει η ανακοίνωση.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση