ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Καύσωνας σαρώνει την Ευρώπη: Κλείνουν σχολεία, περιορίζεται η εργασία

Οι επιστήμονες της υπηρεσίας Copernicus της Ευρωπαϊκής Ένωσης επισημαίνουν ότι η Ευρώπη είναι η ταχύτερα θερμαινόμενη ήπειρος στον πλανήτη, με ρυθμό διπλάσιο του παγκόσμιου μέσου όρου

ΠΗΓΗ: Reuters

Ενα από τα εντονότερα και πιο πρόωρα κύματα καύσωνα των τελευταίων ετών πλήττει την Ευρώπη, προκαλώντας σοβαρές διαταραχές στην καθημερινή ζωή, κινητοποιώντας τις αρχές και εντείνοντας τις ανησυχίες για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Σε ολόκληρη τη Μεσόγειο, θερμοκρασίες-ρεκόρ, υγειονομικές προειδοποιήσεις και αυξημένος κίνδυνος πυρκαγιών επαναφέρουν με δραματικό τρόπο τη συζήτηση για την ανθεκτικότητα των υποδομών και την ανάγκη άμεσων μέτρων προστασίας του πληθυσμού.

Στη Γαλλία, το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε ότι περισσότερα από 1.350 σχολεία έκλεισαν εν μέρει ή εξ ολοκλήρου εξαιτίας των ακραίων θερμοκρασιών, έναντι περίπου 200 την προηγούμενη ημέρα.

Η μετεωρολογική υπηρεσία Meteo France προειδοποίησε ότι την Τρίτη οι θερμοκρασίες θα φτάσουν έως και τους 41 βαθμούς Κελσίου σε ορισμένες περιοχές, με 16 διοικητικές περιφέρειες να τίθενται στο ανώτατο επίπεδο συναγερμού και άλλες 68 στο δεύτερο υψηλότερο.

Οι τοπικές αρχές αποφάσισαν να κλείσουν το ανώτερο επίπεδο του Πύργου του Άιφελ για δύο ημέρες, ενώ στους επισκέπτες απευθύνονται συστάσεις για κατανάλωση άφθονου νερού και αποφυγή μετακινήσεων τις μεσημεριανές ώρες.

Στην Ιταλία, η Πολιτική Προστασία εξέδωσε κόκκινο συναγερμό για 17 μεγάλες πόλεις, μεταξύ των οποίων η Ρώμη και το Μιλάνο. Στη Σικελία, μια 53χρονη γυναίκα με καρδιολογικό ιστορικό κατέρρευσε και πέθανε ενώ περπατούσε στην πόλη Μπαγερία, με τις τοπικές αρχές να μην αποκλείουν το ενδεχόμενο θερμοπληξίας.

Την ίδια ώρα, συνδικάτα αποδίδουν στη ζέστη τον θάνατο ενός 47χρονου εργάτη σε εργοτάξιο κοντά στην Μπολόνια. Αρκετές ιταλικές περιφέρειες απαγόρευσαν την υπαίθρια εργασία κατά τις θερμότερες ώρες της ημέρας, προσπαθώντας να περιορίσουν τους κινδύνους για όσους εργάζονται υπό τον ήλιο.

Στην Ισπανία, η εθνική μετεωρολογική υπηρεσία AEMET ανακοίνωσε ότι ο Ιούνιος του 2025 ήταν ο θερμότερος στην ιστορία της χώρας, με μέση θερμοκρασία 23,6 βαθμούς. Οι θερμοκρασίες στη Θάλασσα των Βαλεαρίδων έφτασαν ακόμη και τους 30 βαθμούς, έως και έξι βαθμούς πάνω από τον μέσο όρο της εποχής.

Οι αρχές ερευνούν αν ο θάνατος ενός οδοκαθαριστή στη Βαρκελώνη, το περασμένο Σαββατοκύριακο, σχετίζεται με τον καύσωνα. Στη Μάλαγα, ο Ερυθρός Σταυρός εγκατέστησε κλιματιζόμενο καταφύγιο για την υποστήριξη ευάλωτων κατοίκων.

Πορτογαλία: Νέο ρεκόρ θερμοκρασίας

Η Πορτογαλία κατέγραψε νέο ρεκόρ θερμοκρασίας για τον Ιούνιο, φτάνοντας τους 46,6° Κελσίου την Κυριακή στη Μόρα, περίπου 100 χιλιόμετρα ανατολικά της Λισαβόνας, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε σήμερα η εθνική μετεωρολογική υπηρεσία.

Το προηγούμενο ρεκόρ, 44,9° Κελσίου, είχε καταγραφεί στις 17 Ιουνίου 2017 στο Αλκάσερ ντο Σαλ, στο νοτιοδυτικό τμήμα της χώρας, υπενθύμισε το το πορτογαλικό Ινστιτούτο Θάλασσας και Ατμόσφαιρας (IPMA). Σύμφωνα με το Ινστιτούτο, το 37% των μετεωρολογικών σταθμών κατέγραψε την Κυριακή θερμοκρασίες πάνω από 40° Κελσίου.

Η χώρα, που πλήττεται από ισχυρό κύμα καύσωνα που σαρώνει την Ευρώπη, βίωσε το Σαββατοκύριακο «πολύ υψηλές» θερμοκρασίες, με πολλούς σταθμούς να καταγράφουν θερμοκρασίες που ξεπέρασαν προηγούμενα ιστορικά ρεκόρ.

Πολλές περιοχές, ανάμεσά τους και η Λισαβόνα, τέθηκαν σε κόκκινο συναγερμό την Κυριακή και τη Δευτέρα εξαιτίας του κύματος καύσωνα.

Ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός επισημαίνει ότι αυτό που καθιστά το φετινό κύμα καύσωνα εξαιρετικό δεν είναι μόνο η έντασή του, αλλά και το γεγονός ότι εκδηλώνεται τόσο νωρίς μέσα στο καλοκαίρι.

«Είναι η 1η Ιουλίου και βλέπουμε επεισόδια ακραίας ζέστης που υπό κανονικές συνθήκες θα αναμέναμε αργότερα μέσα στη σεζόν», δήλωσε η εκπρόσωπος του Οργανισμού, Κλερ Νάλις.

Όπως εξήγησε, οι εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες στη Μεσόγειο Θάλασσα ενισχύουν το φαινόμενο πάνω από τις παράκτιες περιοχές, συμβάλλοντας στη διατήρηση του θερμικού θόλου που έχει παγιδεύσει την Ευρώπη κάτω από κύματα καυτού αέρα.

Οι επιστήμονες της υπηρεσίας Copernicus της Ευρωπαϊκής Ένωσης επισημαίνουν ότι η Ευρώπη είναι η ταχύτερα θερμαινόμενη ήπειρος στον πλανήτη, με ρυθμό διπλάσιο του παγκόσμιου μέσου όρου.

Οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από την καύση ορυκτών καυσίμων, η αποψίλωση των δασών και οι βιομηχανικές πρακτικές συνιστούν βασικές αιτίες της επιταχυνόμενης κλιματικής μεταβολής.

Σύμφωνα με την ασφαλιστική εταιρεία Swiss Re, η ακραία ζέστη προκαλεί κάθε χρόνο έως και 480.000 θανάτους παγκοσμίως – αριθμός μεγαλύτερος από το σύνολο των θυμάτων από πλημμύρες, σεισμούς και κυκλώνες.

Στην καρδιά της ευρωπαϊκής τουριστικής περιόδου, οι κάτοικοι και οι επισκέπτες των μεγάλων πόλεων προσπαθούν να προσαρμόσουν τη ζωή τους στη νέα πραγματικότητα.

«Ξυπνήσαμε πολύ νωρίς για να βγούμε πριν πιάσει η ζέστη και το απόγευμα θα ξεκουραστούμε», είπε μια τουρίστρια από τη Φινλανδία στο Παρίσι, περιγράφοντας ένα νέο καλοκαιρινό τελετουργικό που διαμορφώνεται ήδη σε πολλές γωνιές της ηπείρου.

«Ακούμε για την κλιματική αλλαγή εδώ και χρόνια. Νομίζω πως τώρα τη νιώθουμε πραγματικά», είπε ένας εργαζόμενος στο Λονδίνο, όπου το θερμόμετρο έφτασε τους 32 βαθμούς.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

NEWSROOM

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: Reuters

Περιβάλλον: Τελευταία Ενημέρωση