ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Βελτιώθηκε η κατάσταση στις Φυλακές

Με τα μέτρα και ιδιαίτερα με την αποφυλάκιση 130 περίπου κρατουμένων με προεδρική χάρη, έχει επιτευχθεί η μερική αποσυμφόρηση

ΚΥΠΕ

Τα προληπτικά μέτρα που λήφθηκαν για την προστασία των κρατουμένων στις Κεντρικές Φυλακές λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού (COVID-19) έχουν βελτιώσει την κατάσταση, ωστόσο το πρόβλημα του υπερπληθυσμού των Φυλακών εξακολουθεί να υφίσταται, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Προστασίας των Δικαιωμάτων των Φυλακισμένων και Αποφυλακισθέντων Γιάννης Πολυχρόνης.

Ο κ. Πολυχρόνης είπε ότι με τα μέτρα και ιδιαίτερα με την αποφυλάκιση 130 περίπου κρατουμένων με προεδρική χάρη, έχει επιτευχθεί η μερική αποσυμφόρηση των Κεντρικών Φυλακών, ως επίσης υπήρξε, όπως είπε, και αποσυμφόρηση του Συμβουλίου Αποφυλάκισης Κρατουμένων Επ΄ Αδεία.

«Έχει βελτιωθεί η κατάσταση, ωστόσο το πρόβλημα του υπερπληθυσμού στις φυλακές εξακολουθεί να υφίσταται», ανέφερε, προσθέτοντας ότι η χωρητικότητα των Φυλακών είναι γύρω στα 450 άτομα ενώ σήμερα ο αριθμός των κρατουμένων στις Φυλακές ανέρχεται σε 700 περίπου.

Είπε, επίσης, ότι υπάρχει περιθώριο λήψης επιπλέον μέτρων στη βάση των ανακοινώσεων που εξέδωσαν για το θέμα αυτό το Συμβούλιο της Ευρώπης και η Επίτροπος Διοικήσεως.

Ο κ. Πολυχρόνης είπε ότι σήμερα αποστάλθηκε επιστολή από τον δικηγόρο του Συνδέσμου προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, με την οποία ζητείται η λήψη άμεσων μέτρων για τις ευπαθείς ομάδες των κρατουμένων και συγκεκριμένα η άμεση αποφυλάκιση των ευπαθών και ευάλωτων κρατουμένων και/ή έκτιση της ποινής τους κατ΄οίκον με βραχιολάκι. Η επιστολή αποστάλθηκε, επίσης, προς τον Γενικό Εισαγγελέα, τον Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως και τον Υπουργό Υγείας.

Σύμφωνα με την επιστολή, την οποία εξασφάλισε το ΚΥΠΕ, ο Σύνδεσμος εισηγείται ότι ότι «πρέπει να γίνει αναθεώρηση της συνέχισης της κράτησης όλων των κρατουμένων, που είναι είτε βαριά ασθενείς είτε ευπαθείς ή ευάλωτες ομάδες για αντιμετώπιση του COVID-19, ενόψει του ότι οι εγκαταστάσεις κράτησης δεν είναι προσαρμοσμένες για να αντιμετωπίσουν μεγάλες επιδημίες ενώ τα βασικά προστατευτικά μέτρα, όπως οι κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης και υγιεινής, δεν μπορούν να εφαρμοστούν τόσο εύκολα εκθέτοντας αυτή τη κατηγορία κρατουμένων σε μεγαλύτερους κινδύνους για την υγεία τους».

Ο Σύνδεσμος αναφέρει ότι «δεν μπορεί να λειτουργήσουν Ιατροσυμβούλια ώστε να εφαρμοστεί η διαδικασία του άρθρου 21Β του περί Φυλακών Νόμου, που απαιτεί τη σύμπραξη αυτού του Οργάνου. Επίσης υπάρχουν και οι κρατούμενοι, που είναι άνω των 60 ετών, πληθυσμιακή ομάδα που με βάση τις συστάσεις του Διεθνούς Οργανισμού Υγείας διατρέχουν περισσότερο κίνδυνο εάν μολυνθούν από το COVID-19».

«Επειδή υπάρχει η άποψη ότι οι κρατούμενοι είναι ήδη σε καραντίνα, και άρα δεν κινδυνεύουν, θέλουμε να διαψεύσουμε κατηγορηματικά αυτή την άποψη, αφού οι κρατούμενοι έρχονται σε επαφή με δεσμοφύλακες που έρχονται και αυτοί σε επαφή με τις οικογένειες τους και που έρχονται και αυτοί σε επαφή με άλλα άτομα και μέσα από αυτές τις αλυσιδωτές επαφές υπάρχουν πολλοί κίνδυνοι. Επίσης υπάρχουν οι νεοεισερχόμενοι κρατούμενοι που, έχουν περάσει από ανάκριση, κρατητήρια, δικαστήρια και σε επαφές με πολλά άτομα που ήρθαν και αυτοί με τη σειρά τους σε επαφή με άλλους τόσους», προστίθεται στην επιστολή του Συνδέσμου.

Σημειώνεται ότι «επειδή το θέμα αφορά τα άρθρα 2 και 3 της Σύμβασης θεωρούμε ότι οι αποφάσεις σας πρέπει να γίνουν ανεξαρτήτως του αδικήματος που έχουν καταδικαστεί αυτοί οι κρατούμενοι αφού η ανθρώπινη αξιοπρέπεια δεν υπόκειται σε περιορισμούς».

Απευθυνόμενος προς τον Γενικό Εισαγγελέα, ο Σύνδεσμος αναφέρει ότι «υποστηρίζει έντονα την αποφυλάκιση των ευπαθών ή ευάλωτων κρατουμένων και θεωρούμε απολύτως σχετικά όσα αναφέρθηκαν στην απόφαση του ΕΔΑΔ στην υπόθεση ΛΙΑΡΤΗΣ κατά ΕΛΛΑΔΑΣ (Προσφυγή αριθ. 16906/10), 10 Μαΐου 2012[…]», σύμφωνα με την οποία «[…]σε εξαιρετικές περιπτώσεις όπου η κατάσταση της υγείας του ασθενούς είναι απολύτως ασυμβίβαστη με την κράτησή του, το άρθρο 3 μπορεί να απαιτεί την αποφυλάκιση του ατόμου υπό ορισμένες προϋποθέσεις[…]».

Ο Σύνδεσμος παραπέμπει επίσης σε ανακοίνωση, ημερομηνίας 6/4, του Συμβουλίου της Ευρώπης «με την οποία απαιτείται από όλες τις χώρες της Σύμβασης, επειγόντως να λάβουν μέτρα για την προστασία των δικαιωμάτων των κρατουμένων στην Ευρώπη, από την πανδημία του COVID- 19».

Παραπέμπει επίσης στην παρέμβαση, την ίδια ημέρα, της Επιτρόπου Διοικήσεως υπό την ιδιότητα της ως Εθνικός Μηχανισμός Πρόληψης των Βασανιστηρίων και Άλλων Μορφών Σκληρής, Απάνθρωπης ή Εξευτελιστικής Μεταχείρισης ή Τιμωρίας στον Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, στον Υπουργό Υγείας και στην Υπουργό Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, για τις δικές τους ενέργειες.

Υπό το φως των ανωτέρω, καταλήγει η επιστολή, « είναι αίτημα του Συνδέσμου όπως εξεταστεί θετικά η αποφυλάκιση ή/και έκτιση ποινής με κατ’ οίκον περιορισμό στους βαριά ασθενής, ευπαθείς και ευάλωτους κρατούμενους, λαμβανομένου υπόψη του πολύ καλά γνωστού σε εσάς αξιώματος ότι η αξιοπρέπεια του ανθρώπου δεν επιδέχεται περιορισμούς».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση

X