ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πάπας για προσφυγικό: Δεν μπορούμε να σιωπούμε, να στρέφουμε το βλέμμα αλλού

Προσευχήθηκε με μετανάστες ο Πάπας - «Δεν είστε ξένοι, αλλά συμπολίτες»

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Η δεύτερη και τελευταία μέρα της επίσκεψης του Πάπα Φραγκίσκου στην Κύπρο ολοκληρώθηκε την Παρασκευή με μία συμβολική, σημαντική συνάντηση και προσευχή στην εκκλησία του Τιμίου Σταυρού στην Πύλη Πάφου, η οποία από το 1974 μέχρι σήμερα έχει υπάρξει το σήμα κατατεθέν της διαχωρισμένης Λευκωσίας. Εκατοντάδες μετανάστες μαζεύτηκαν το απόγευμα της Παρασκευής έξω από την εκκλησία, ελπίζοντας για μια ματιά στον Πάπα, ενώ οι 50 πρόσφυγες που ο Ποντίφικας θα πάρει μαζί του στην Ρώμη παραβρέθηκαν μέσα στην εκκλησία. Ο Ποντίφικας ξεκίνησε τη μέρα του στην Αρχιεπισκοπή Κύπρου, όπου είχε συνάντηση με τον προκαθήμενο της Εκκλησίας της Κύπρου, Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο Β΄ και μετά συναντήθηκε με την Ιερά Σύνοδο στον Ορθόδοξο Καθεδρικό Ναό. Στις 10:00 το πρωί τελέστηκε στο ΓΣΠ η Θεία Λειτουργία από τον Πάπα. Στο στάδιο στήθηκε μεγάλη εξέδρα και γύρω στις επτά χιλιάδες πιστοί από την Κύπρο και άλλες χώρες ήταν παρόντες. Ο Ποντίφικας θα αναχωρήσει από την Κύπρο το Σάββατο (04/12) και θα συνεχίσει το ταξίδι του στην Ελλάδα. 

Πάπας: Είθε η Κύπρος να μετατραπεί σε ένα «εργαστήριο αδελφοσύνης»

Την ευχή η Κύπρος από ένα διαιρεμένο νησί να μετατραπεί σε ένα «εργαστήριο αδελφοσύνης», εξέφρασε ο Πάπας Φραγκίσκος, καυτηριάζοντας ταυτόχρονα την «αδιαφορία» που επικρατεί έναντι των δεινών που περνούν όσοι αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τη χώρα τους σε ένα επικίνδυνο ταξίδι, κυνηγώντας τα όνειρά τους.

Ο Πάπας Φραγκίσκος ολοκλήρωσε την επίσκεψή του στην Κύπρο με μια Οικουμενική Προσευχή με μετανάστες στην καθολική εκκλησία του Τιμίου Σταυρού στη Λευκωσία.

Απευθυνόμενους σε μετανάστες πιστούς, ο Ποντίφικας είπε ότι «εσείς φτάσατε εδώ, σε αυτό το νησί», αλλά διερωτήθηκε «πόσοι όμως από τους αδελφούς και τους αδελφές σας σας δεν έμειναν στη μέση του δρόμου».

«Πόσοι απελπισμένοι ξεκινάμε αυτό το οδοιπορικό κάτω από πολύ δύσκολες, πολύ επισφαλείς συνθήκες και δεν καταφέρνουν να φτάσουν στον προορισμό τους; Μπορούμε να μιλήσουμε για αυτή τη θάλασσα που έγινε ένα μεγάλο νεκροταφείο. Κοιτάζοντας σας βλέπω στα μάτια σας τα δεινά αυτής της πορείας», είπε μιλώντας μέσω μεταφραστή.

Έψεξε το ότι πολλοί συνήθισαν τις τραγωδίες γύρω τους. «Εμείς κοιτάμε τι συμβαίνει γύρω μας και το χειρότερο είναι ότι το συνηθίζουμε. Σήμερα βυθίστηκε μία βάρκα και έχουμε τόσους αγνοούμενους. Αυτή η συνήθεια είναι μια σοβαρή ασθένεια, μια πολύ σοβαρή ασθένεια και δεν υπάρχει αντίδοτο, θα πρέπει να καταπολεμήσουμε αυτή τη συνήθεια σε αυτές τα καθημερινές τραγωδίες που συμβαίνουν γύρω μας».

«Σας ζητώ συγνώμη αν είπα τα πράγματα όπως έχουν, δεν μπορούμε να σιωπήσουμε δεν μπορούμε να στρέψουμε το βλέμμα αλλού σε αυτή την κουλτούρα της αδιαφορίας» πρόσθεσε.

Ο Πάπας Φραγκίσκος αναφέρθηκε και στην Κύπρο εκφράζοντας την ευχή όπως «αυτό το νησί σημαδεμένο από μια οδυνηρή διαίρεση γίνει με τη χάρη του Θεού ένα εργαστήριο αδελφοσύνης».

«Να σκεφτεί κανείς ότι αυτό το νησί είναι γενναιόδωρο, αλλά δεν μπορεί να κάνει τα πάντα γιατί ο αριθμός των ανθρώπων που φτάνουν το νησί ξεπερνά τις ικανότητες υποδοχής ενσωμάτωσης, στήριξης» ανέφερε ο Ποντίφικας και πρόσθεσε: «Η γεωγραφική του γειτνίαση διευκολύνει την έλευση των ανθρώπων αλλά δεν είναι εύκολα τα πράγματα, πρέπει να καταλάβουμε τα όρια».

Ο Πάπας άκουσε αριθμό μεταναστών που έφτασαν στην Κύπρο κυνηγώντας το όνειρο για μια καλύτερη ζωή.

Μια μετανάστρια από τη Μέση Ανατολή είπε πως κάθε μέρα πρέπει να μειώνει αυτό που είναι ή θέλει να γίνει «σε ένα έντυπο με κουτάκια», συμπληρώνοντάς το με μία ή δύο λέξεις.

«Και τι λέω; Συνήθως πρέπει να διαλέξω το ξένος, αλλοδαπός, θύμα, πρόσφυγας, μετανάστης αλλά θέλω να φωνάξω 'είμαι ένα άτομο, αδελφή, φίλος, ένας πιστός, ένας γείτονας'».

Ένας νεαρός από την Αφρική μίλησε για τα τραύματα που φέρει από το μίσος, τραύματα, τα οποία όταν τα βιώσει κανείς δεν μπορούν να ξεχαστούν. Άλλος νεαρός από τη Νότια Ασία μίλησε για το ταξίδι για να ξεφύγει από τη βία, ένα ταξίδι που τον βρήκε άλλοτε σε σκονισμένους δρόμους, φορτηγά ή σε βάρκες που έμπαζαν νερά, με στόχο έναν προορισμό, ένα μέρος που προσφέρει ελευθερίες και επιλογές.

Αίσθηση προκάλεσε ένα νεαρό κορίτσι από το Κογκό που μίλησε στα ελληνικά ότι ονειρεύεται ένα κόσμο που κανείς δεν θα αναγκαστεί να εγκαταλείπει το κρεβάτι του μέσα στη νύκτα, να φύγει και να εγκαταλείψει τα πάντα για να ξεφύγει. «Όλοι έχουμε μικρά όνειρα, ονειρεύομαι να γίνω πρώτη στην τάξη μου, να γίνω γιατρός, ονειρεύομαι να είμαι ευπρόσδεκτη, εδώ στην εκκλησία, στην τάξη, ονειρεύομαι να έχω ανθρώπους που ενδιαφέρονται για μένα να είναι λιγότερο έκπληκτοι όταν τους μιλώ ελληνικά».

Αυτούσια η ομιλία του Πάπα προς τους μετανάστες

Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές!

Είναι μεγάλη μου χαρά να βρίσκομαι εδώ μαζί σας και να ολοκληρώνω την επίσκεψή μου στην Κύπρο με αυτή τη συνάντηση προσευχής. Ευχαριστώ τους Πατριάρχες Pizzaballa και Béchara Raï, καθώς και την κυρία Gosia του γραφείου Caritas. Χαιρετίζω με στοργικότητα και ευγνωμοσύνη τους εκπροσώπους των διαφόρων χριστιανικών θρησκευμάτων που βρίσκονται στην Κύπρο.

Ένα μεγάλο «ευχαριστώ» με όλη μου την καρδιά θέλω να απευθυνθώ σε εσάς, νεαροί μετανάστες, που έχετε καταθέσει τις μαρτυρίες σας. Τις είχα λάβει πριν ένα μήνα περίπου και με είχαν αγγίξει βαθιά, και σήμερα με συγκίνησαν και πάλι. Αλλά δεν είναι μόνο ένα συναίσθημα, είναι κάτι πολύ περισσότερο. Είναι η  συγκίνηση  που  πηγάζει  από την  ομορφιά  της  αλήθειας.  Όπως όταν  ο  Ιησούς  αναφώνησε: «ἐξομολογοῦμαί σοι, πάτερ, κύριε τοῦ οὐρανοῦ καὶ τῆς γῆς, ὅτι ἔκρυψας ταῦτα ἀπὸ σοφῶν καὶ συνετῶν καὶ ἀπεκάλυψας αὐτὰ νηπίοις» (Μτ 11,25). Δοξάζω κι εγώ τον ουράνιο Πατέρα μας γιατί αυτό συμβαίνει και σήμερα. Εδώ, όπως και σε ολόκληρο τον κόσμο, στους ταπεινούς ο Θεός αποκαλύπτει τη Βασιλεία του, μια Βασιλεία αγάπης, δικαιοσύνης και ειρήνης.

Ακούγοντάς σας, συνειδητοποιούμε καλύτερα την προφητική δύναμη του Λόγου του Θεού που, μέσω του Αποστόλου Παύλου που λέει: «… ἄρα οὖν οὐκέτι ἐστὲ ξένοι καὶ πάροικοι, ἀλλὰ συμπολῖται τῶν ἁγίων καὶ οἰκεῖοι τοῦ Θεοῦ» (Εφ. 2,19). Λόγια που γράφτηκαν για τους Χριστιανούς της Εφέσου -όχι μακριά από εδώ- πολύ μακριά στο χρόνο, αλλά πραγματικά πολύ κοντά, πιο ζωντανά από ποτέ, σαν να γράφτηκαν για εμάς σήμερα: «Δεν είστε ξένοι, αλλά συμπολίτες». Αυτή είναι η προφητεία της Εκκλησίας: μια κοινότητα που, παρ’ όλους τους ανθρώπινους περιορισμούς, ενσαρκώνει το όνειρο του Θεού δοθέντος ότι ο Θεός ονειρεύεται. Όπως και εσύ, Mariamie, από τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κογκό, που στη μαρτυρία σου αναφέρεσαι στον εαυτό σου λέγοντας πως είσαι «γεμάτη όνειρα». Όπως εσύ, ο Θεός ονειρεύεται ένα κόσμο ειρήνης, όπου τα παιδιά του θα ζουν ως αδελφοί και αδελφές.

Η παρουσία σας, αδελφοί και αδελφές μετανάστες και μετανάστριες, είναι πολύ σημαντική γι’ αυτή την οικουμενική εορτή. Οι μαρτυρίες σας είναι σαν ένας «καθρέφτης» για εμάς τις χριστιανικές κοινότητες. Όταν εσύ, Thamara, από τη Σρι Λάνκα λες: «Συχνά με ρωτούν ποια είμαι», μας υπενθυμίζεις πως και σε μας κάποτε απευθύνεται αυτή η ερώτηση: «Ποιος είσαι;» Και δυστυχώς συχνά εννοούν: «Από ποια χώρα είσαι; Σε ποια ομάδα ανήκεις;» Αλλά όπως εσύ το είπες, δεν είμαστε αριθμοί ή άτομα που καταλογογραφούνται. Θα θέλαμε όμως κι εμείς να δηλώσουμε πως είμαστε «αδέλφια», «φίλοι», «πιστοί», και ο καθένας μας είναι «πλησίον» του άλλου.

Όταν εσύ Maccolins, από το Καμερούν, λες πως σ’ όλη σου τη ζωή «πληγώνεσαι από το μίσος», μας θυμίζεις πως το μίσος έχει επίσης δηλητηριάσει τις σχέσεις μεταξύ των χριστιανών. Και αυτό, όπως είπες, αφήνει το στίγμα του, ένα βαθύ σημάδι που διαρκεί πολύ καιρό. Είναι ένα δηλητήριο από το οποίο είναι δύσκολο να αποτοξινωθείς. Πρόκειται για μια διαστρεβλωμένη νοοτροπία που, αντί να μας επιτρέπει να αναγνωρίζουμε ο ένας τον άλλον ως αδέλφια, μας κάνει να βλέπουμε ο ένας τον άλλον ως αντίδικους, ως αντιπάλους.

Όταν εσύ, Rozh, από το Ιράκ, λες πως είσαι «ένας άνθρωπος καθ’οδον», μας θυμίζει πως κι εμείς είμαστε κοινότητες στην πορεία, βαδίζουμε από τη σύγκρουση στην κοινωνία. Στο δρόμο αυτό, που είναι μακρύς και γεμάτος σκαμπανεβάσματα, δεν θα πρέπει να φοβόμαστε τις μεταξύ μας διαφορές, αλλά θα πρέπει μάλλον να φοβόμαστε τα τις παρωπίδες και τις προκαταλήψεις που μας εμποδίζουν να συναντηθούμε αληθινά και να προχωράμε μαζί. Οι παρωπίδες και οι προκαταλήψεις ξαναχτίζουν ανάμεσά μας αυτό το τείχος διαχωρισμού που ο Χριστός γκρέμισε, δηλαδή την εχθρότητα (βλ. Εφ. 2,14). Και έτσι η οδοιπορία μας προς την ενότητα μπορεί να σημειώσει πρόοδο μόνο στο βαθμό που, όλοι μαζί, κρατάμε το βλέμμα μας προσηλωμένο σε Αυτόν, που είναι η «ειρήνη μας» (ό.π.), που είναι ο «ακρογωνιαίος λίθος» (εδ. 20). Και Αυτός, ο Κύριος Ιησούς Χριστός, έρχεται να μας συναντήσει με το πρόσωπο κάθε περιθωριοποιημένου και καταφρονημένου αδελφού. Με το πρόσωπο του μετανάστη που περιφρονείται, απορρίπτεται, εγκλωβίζεται… Αλλά και, όπως είπες, με το πρόσωπο του μετανάστη που ταξιδεύει προς κάτι, προς την ελπίδα, προς μια πιο ανθρώπινη συνύπαρξη…

Και έτσι ο Θεός μας μιλάει μέσα από τα όνειρά σας. Μας καλεί επίσης να μην παραδοθούμε σε ένα διαιρεμένο κόσμο, σε μια διαιρεμένη Εκκλησία, αλλά να βαδίσουμε στην ιστορία ελκυσμένοι από το όνειρο του Θεού για μια ανθρωπότητα χωρίς διαχωριστικά τείχη, απαλλαγμένη από την εχθρότητα, όπου η διαφορά μεταξύ αλλοδαπού και πολίτη δεν υφίσταται πλέον. Προφανώς, διαφορετικοί και περήφανοι για τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους, που είναι δώρο Θεού, αλλά ως συμφιλιωμένοι συμπολίτες.

Είθε αυτό το νησί, σημαδεμένο από μια οδυνηρή διαίρεση, να γίνει, με τη χάρη του Θεού, ένα εργαστήριο αδελφοσύνης. Και έτσι θα γίνει υπό δύο προϋποθέσεις. Η πρώτη είναι η πραγματική αναγνώριση της αξιοπρέπειας του κάθε ανθρώπου (βλ. Εγκύκλιος Fratellitutti, 8). Αυτό είναι το ηθικό θεμέλιο, ένα οικουμενικό θεμέλιο που βρίσκεται επίσης στην καρδιά της χριστιανικής κοινωνικής διδασκαλίας. Η δεύτερη όμως αποτελείται από το ανοιχτό πνεύμα του ανθρώπου προς τον Θεό με εμπιστοσύνη, που είναι ο Πατέρας όλων, και αυτή είναι η «προζύμι» που καλούμαστε να προσκομίσουμε ως πιστοί (βλ. ό.π., 272).

Υπό από αυτές τις συνθήκες είναι δυνατό το όνειρο να μετατραπεί σε καθημερινή οδοιπορία, με σαφή βήματα που μετατρέπουν την σύγκρουση σε κοινωνία, το μίσος σε αγάπη. Μια μακρόθυμη πορεία που, μέρα με τη μέρα, μας οδηγεί στη γη που ο Θεός έχει ετοιμάσει για μας, τη γη όπου, εάν ρωτήσει κανείς: «Ποιος είσαι;», μπορείς ελεύθερα να απαντάς, «Είμαι ο αδελφός σου».

Οι μαρτυρίες προσφύγων που ακούστηκαν ενώπιον του Πάπα

Πριν την ομιλία του, τέσσερις πρόσφυγες — από τη Σρι Λάνκα, το Ιράκ, το Καμερούν και τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό — πήραν τον λόγο, μιλώντας για την ταυτότητά τους και πως αυτή διαμορφώνεται από τη μετανάστευση, για το μίσος που έχουν βιώσει, για τα όνειρά τους. 

Πραγματοποιείται η οικουμενική προσευχή με μετανάστες

Ο Πάπας Φραγκίσκος βρίσκεται στην Ενοριακή Εκκλησία του Τιμίου Σταυρού στη Λευκωσία πραγματοποιώντας προσευχή με μετανάστες. 

Ευχαριστίες ΥΠΕΣ προς Πάπα για μετεγκατάσταση 50 μεταναστών στο Βατικανό

Θερμές ευχαριστίες για τη σημαίνουσα πρωτοβουλία του Πάπα Φραγκίσκου και της Αγίας Έδρας, για μετεγκατάσταση 50 μεταναστών από την Κύπρο στο Βατικανό, εκφράζει με ανακοίνωσή του το Υπουργείο Εσωτερικών.

Ανάμεσα σε αυτούς, αναφέρει, είναι και τα δυο πρόσωπα που παρέμεναν μέχρι και σήμερα στη Νεκρή Ζώνη, για τα οποία η Κυπριακή Δημοκρατία ζητούσε επιτακτικά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τη μετεγκατάσταση τους σε άλλο κράτος μέλος, "ώστε να αποφευχθούν πρόσθετα ανεπιθύμητα πολιτικά προβλήματα για τη χώρα μας".

Η συμβολική κίνηση αυτή του Βατικανό, έρχεται να αναγνωρίσει τις δυσκολίες που η Κύπρος αντιμετωπίζει με τη συνεχώς αυξανόμενη ροή μεταναστών που παράτυπα διέρχονται της Πράσινης Γραμμής προς τις ελεύθερες περιοχές, προερχόμενοι από την Τουρκία μέσω κατεχομένων, η οποία συστηματικά εργαλειοποιεί το μεταναστευτικό έναντι της Κύπρου, αναφέρει το Υπουργείο στην ανακοίνωσή του.

"Είναι αυτή την ανάλογη, ουσιαστική αλληλεγγύη που διεκδικούμε και από τους Ευρωπαίους εταίρους μας. Ευελπιστούμε ότι η συμβολική κίνηση του Πάπα Φραγκίσκου και της Αγίας Έδρας στέλνει σαφές μήνυμα και συμβάλλει προς την κατεύθυνση αυτή", καταλήγει.

Δέκα μετανάστες κρατούμενους στις Φυλακές παίρνει μαζί του ο Πάπας

Είναι με αισθήματα τιμής και ιδιαίτερης χαράς που η Διευθύντρια των Φυλακών κα Άννα Αριστοτέλους συνάντησε το πρωί της Παρασκευής, 3 Δεκεμβρίου 2021, τον Πάπα Φραγκίσκο, η επίσκεψη του οποίου στην Κύπρο χαρακτηρίζεται ιστορική και υψίστης σημασίας.

Η Διευθύντρια των Φυλακών, σε κατ’ ιδίαν συνάντηση, εξέφρασε τον θαυμασμό για το έργο του και την ιδιαίτερη ευαισθησία και στήριξη που επιδεικνύει στους φτωχούς ανθρώπους, τονίζοντας ότι το Τμήμα των Φυλακών στηρίζει όλους τους ανθρώπους που βρίσκονται στη Φυλακή, και ειδικότερα τους φτωχούς, χωρίς διακρίσεις, θρησκευτικές και άλλες.

Παράλληλα, η Διευθύντρια των Φυλακών εξέφρασε τις ευχαριστίες της για τη μεταφορά 10 παράνομων μεταναστών κρατουμένων από τις Φυλακές στο Βατικανό. Τέλος, η Διευθύντρια παρέδωσε στον Πάπα δώρο ένα χειροποίητο βιολί που κατασκεύασαν οι κρατούμενοι για τον Πάπα Φραγκίσκο.

Επίσημη πρόσκληση στον Πάπα απέστειλε ο Τατάρ 

"Επισήμως μέσω των ΗΕ" δήλωσε ο Ερσίν Τατάρ ότι απέστειλε σήμερα την επιστολή του στον Πάπα Φραγκίσκο να επισκεφθεί το ψευδοκράτος.

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, ο Τατάρ είπε ότι η επίσκεψη του Πάπα, που βρίσκεται ήδη στην Κύπρο, στο ψευδοκράτος, και μια συνάντηση μαζί του αλλά και με τον μουφτή θα έστελνε πολύ σημαντικά μηνύματα στη διεθνή κοινότητα. Το πρωί, συνέχισε ο κ. Τατάρ, παρακάλεσε τον ειδικό του αντιπρόσωπο, Εργκιούν Ολγκιούν και αυτό το μήνυμα το μετέφεραν σε επιστολή στα αγγλικά προς τα ΗΕ για να παραδοθεί στον Πάπα Φρραγκίσκο «κι αυτή η πρόσκληση θα μεταφερθεί επισήμως στον Πάπα».

Ολοκληρώθηκε η Θεία Λειτουργία του Πάπα 

«Εδώ στην Κύπρο αναπνέω λίγο από τη χαρακτηριστική ατμόσφαιρα των Αγίων Τόπων όπου η αρχαιότητα και η ποικιλία των χριστιανικών παραδόσεων εμπλουτίζουν τον προσκυνητή», ανέφερε ο Πάπας Φραγκίσκος, κατά την ολοκλήρωση της Θείας Λειτουργίας στο ΓΣΠ.

«Αυτό είναι καλό για μένα και είναι ωραίο να συναντώ κοινότητες πιστών που ζουν το παρόν με ελπίδα, που είναι ανοιχτοί στο μέλλον και μοιράζονται αυτόν τον ορίζοντα με όσους έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Σκέφτομαι, με ιδιαίτερο τρόπο, τους μετανάστες που αναζητούν μια καλύτερη ζωή, με τους οποίους θα έχω την τελευταία μου συνάντηση σε αυτό το νησί μαζί με διάφορους αδελφούς άλλων χριστιανικών θρησκευμάτων», είπε ο Πάπας.

Ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας έφτασε στο ΓΣΠ στις 10 το πρωί και τον υποδέχθηκε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Στο στάδιο στήθηκε μεγάλη εξέδρα και γύρω στις επτά χιλιάδες πιστοί από την Κύπρο και άλλες χώρες ήταν παρόντες.

Ο κόσμος κρατούσε σημαίες, της Κύπρου, του Βατικανό και του Λιβάνου. Πολλοί έφεραν φανέλες με τυπωμένη τη φωτογραφία του Πάπα. Υπήρχαν και μέλη της ειρηνευτικής δύναμης με σημαίες των χωρών τους.

Εκτός σταδίου στήθηκαν γιγαντοοθόνες για τη λειτουργία για να μπορούν να παρακολουθήσουν όσοι πιστοί δεν κατάφεραν να εξασφαλίσουν εισιτήριο για είσοδο στον χώρο.

Τα μέτρα ήταν δρακόντεια και στο χώρο υπερίπτατο ελικόπτερο της Αστυνομίας.

Ο Πάπας έφτασε στο χώρο με τη συνοδεία του. Χορωδία έψελνε ύμνους στα ελληνικά, αγγλικά και ιταλικά καθόλη τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας.

Ο Πάπας είπε ότι αύριο πρωί θα έχει την ευκαιρία να χαιρετήσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας πριν φύγω από τη χώρα.

«Ως εκ τούτου, και από τώρα θα ήθελα να εκφράσω με όλη μου την καρδιά, την ευγνωμοσύνη μου στον καθένα σας για την ζεστασιά και τη στοργή που μου δώσατε. Ευχαριστώ όσους συνεργάστηκαν για αυτή την επίσκεψη. Σας παρακαλώ να προσεύχεστε για μένα.Είθε ο Κύριος να σας ευλογεί και η Παναγία να σας προστατεύει», είπε ο Ποντίφικας.

Νωρίτερα αναγνώστηκε απόσπασμα από τον Κατά Ματθαίο Ευαγγέλιο με πρωταγωνιστές δύο τυφλούς.
Ο Πάπας απευθύνθηκε με μήνυμα στους πιστούς αναφερόμενος ακριβώς στους δύο τυφλούς λέγοντας ότι παρά την κατάστασή τους, και οι δύο «βλέπουν» αυτό που είναι πραγματικά σπουδαίο,δηλαδή αναγνωρίζουν τον Ιησού ως τον Μεσσία που ήρθε στον κόσμο.

Ο Πάπας Φραγκίσκος είπε ότι τα μηνύματα από το απόσπασμα αυτό είναι ότι πρέπει να πλησιάσουμε τον Κύριο με στόχο να μας θεραπεύει. Είπε ότι αυτό έκαναν και οι δύο τυφλοί διότι αντιλαμβάνονται ότι, μέσα στο σκοτάδι της ιστορίας, Εκείνος είναι το φως που φωτίζει τις νύχτες της καρδιάς και του κόσμου.

«Ο Χριστός νικά το σκοτάδι του κάθε τυφλού. Κι εμείς, -πρέπει να το υποδεχθούμε- κουβαλάμε κάποιο είδος τύφλωσης στην καρδιά. Κι εμείς, όπως οι δύο τυφλοί, είμαστε οδοιπόροι που συχνά ζούμε στο σκοτάδι της ζωής», ανέφερε.

«Μόνο ο Ιησούς ελευθερώνει την καρδιά από κάθε κακό. Ας αναρωτιόμαστε μεμονωμένα: κλείνομαι στο σκοτάδι της μελαγχολίας, που στεγνώνει τις πηγές της χαράς ή κατευθύνω τα βήματά μου προς τον Ιησού και του προσφέρω τη ζωή μου; Ακολουθώ τον
Ιησού, τον ''παρακολουθώ'', του λέω τις ανάγκες μου, του παρουσιάζω την πίκρα μου; Ας το κάνουμε, ας δώσουμε στον Ιησού την ευκαιρία να θεραπεύει τις καρδιές μας. Αυτό είναι το πρώτο βήμα. Η εσωτερική μας θεραπεία όμως απαιτεί και άλλα δύο», είπε ο Προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Πάπας τόνισε ότι δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το σκοτάδι από μόνοι μας και ότι εάν κουβαλάμε μόνοι μας την εσωτερική μας τύφλωση, θα χαθούμε. Έχουμε ανάγκη, είπε, από το πλησίον μας και πρέπει να παραμένουμε ο ένας δίπλα στον άλλο για να μοιραστούμε τις πληγές της ζωής μας και να αντιμετωπίσουμε το δρόμο μαζί.

Ο Πάπας σημείωσε πως εάν παραμένουμε χωρισμένοι μεταξύ μας, αν ο καθένας σκέφτεται μόνο τον εαυτό του ή ενδιαφέρεται μόνο και μόνο στο μικρό του περιβάλλον, εάν δεν αποδεχόμαστε ο ένας τον άλλον, δεν υπάρχει διάλογος, δεν προχωράμε μαζί και, επομένως, δεν μπορούμε να αναρρώσουμε πλήρως από την τύφλωσή μας.

«Η ανάρρωση πραγματοποιείται όταν κουβαλάμε μαζί τις πληγές μας, όταν αντιμετωπίζουμε μαζί τα προβλήματά μας, όταν μιλάμε ξεκάθαρα και ακούμε ο ένας τον άλλο. Αυτή είναι η χάρη της κοινοτικής ζωής, η χάρη των μελών μιας κοινότητας που κατανοούν την αξία της. Το ζητώ για σας ώστε να είστε πάντα μαζί. Να είστε πάντα ενωμένοι και να αντιμετωπίζετε τη ζωή με χαρά ως Χριστιανοί αδελφοί, τέκνα του ενός Πατρός! Και, ταυτοχρόνως, το ζητάω κι εγώ για μένα", είπε απευθυνόμενος στους πιστούς.

Ο Πάπας σημείωσε πως χαίρεται γιατί βλέπει εν Χριστώ αδελφούς και αδελφές, συγκεντρωμένους σήμερα εδώ καθώς ζουν με χαρά τη λυτρωτική διακήρυξη του Ευαγγελίου.

«Δεν είναι θέμα προσηλυτισμού, αλλά μαρτυρίας, δεν είναι ζήτημα ηθικολογίας που κρίνει, αλλά ελέους που αγκαλιάζει, ούτε πρόκειται για θέμα εξωτερικής λατρείας αλλά βιωμένης αγάπης. Σας ενθαρρύνω να συνεχίσετε αυτόν τον δρόμο. Όπως οι δύο τυφλοί του Ευαγγελίου ας ανανεώσουμε τη συνάντηση με τον Ιησού και ας βγούμε από τον εαυτό μας χωρίς φόβο ώστε να δώσουμε μαρτυρία σε όσους συναντάμε! Ας βγούμε για να προσφέρουμε το φως που λάβαμε, ας βγούμε για να φωτίσουμε τη νύχτα που συχνά μας περιβάλλει! Έχουμε ανάγκη από φωτισμένους χριστιανούς αλλά, πάνω απ’ όλα, από φωτεινούς χριστιανούς που να αγγίξουν με τρυφερότητα την τύφλωση των αδελφών. Έχουμε ανάγκη από χριστιανούς που, με χειρονομίες
αγάπης και λόγια παρηγοριάς, ανάβουν φώτα ελπίδας στο σκοτάδι», σημείωσε.

Ο Πάπας είπε ότι ο Κύριος Ιησούς περνάει από τους δρόμους της Κύπρου, ακούει την κραυγή της τύφλωσής μας, θέλει να αγγίξει τα μάτια και την καρδιά μας, επιθυμεί να τραβήξει την προσοχή μας προς το φως Του, θέλει την αναγέννησή μας. Και μας απευθύνει την ίδια ερώτηση που έκανε στους τυφλούς: «πιστεύετε ὅτι δύναμαι τοῦτο ποιῆσαι;». Πιστεύουμε ότι ο Ιησούς μπορεί να το κάνει αυτό;

«Ας ανανεώσουμε την εμπιστοσύνη μας σε αυτόν! Ας του πούμε: Κύριε Ιησού Χριστέ, πιστεύουμε ότι το φως Σου είναι μεγαλύτερο από οποιοδήποτε σκοτάδι μας. Πιστεύουμε ότι μπορείς να μας γιατρέψεις και να ανανεώσεις την κοινότητά μας. Είμαστε πεπεισμένοι ότι μπορείς να πολλαπλασιάσεις τη χαρά μας. Και με όλη την Εκκλησία σε επικαλούμαστε: Έλα Κύριε Ιησού Χριστέ, Σε αναμένουμε!», είπε ο Ποντίφικας.

Ο Πάπας και οι πιστοί προσευχήθηκαν επίσης για ειρήνη στην Κύπρο και για τους μετανάστες.

Πρόεδρος: Ιδιαίτερη στιγμή για την Κύπρο 

Χειροπέδες σε 43χρονο αλλοδαπό 

Συνελήφθη κατά τον έλεγχο για είσοδο στο ΓΣΠ, 43χρονος αλλοδαπός στην κατοχή του οποίου εντοπίστηκε ένα μαχαίρι.

'Eφτασε στο ΓΣΠ για τη μεγάλη λειτουργία ο Πάπας

Στο στάδιο ΓΣΠ έφτασε στις 10:00 ο Πάπας Φραγκίσκος για τη μεγάλη λειτουργία.

Στο ΓΣΠ τον υποδέχθηκε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης. Ο Πάπας θα τελέσει τη Θεία Λειτουργία και θα απευθυνθεί με μήνυμα στους πιστούς.

Στο στάδιο στήθηκε μεγάλη εξέδρα για τον Ποντίφικα. Πλήθος κόσμου με σημαίες αλλά και φανέλες με τυπωμένη τη φωτογραφία του Πάπα έφτασε στο στάδιο για το τελετουργικό. Υπολογίζεται ότι στο στάδιο συγκεντρώθηκαν γύρω στις 7,000 κόσμου. Υπάρχουν και μέλη της ειρηνευτικής δύναμης με σημαίες των χωρών τους.

Εκτός σταδίου υπάρχουν γιγαντοοθόνες για τη λειτουργία για να μπορούν να παρακολουθήσουν όσοι πιστοί δεν κατάφεραν να εξασφαλίσουν εισιτήριο για είσοδο στον χώρο.

Τα μέτρα είναι δρακόντεια.

Ολοκληρώθηκε η επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου στην Ιερά Αρχιεπισκοπή

Ολοκληρώθηκε η επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου και τώρα μεταβαίνει στο ΓΣΠ.

Ο Πάπας είχε αρχικά συνάντηση με τον προκαθήμενο της Εκκλησίας της Κύπρου, Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο Β΄ στην Ορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Κύπρου και μετά συναντήθηκε με την Ιερά Σύνοδο στον Ορθόδοξο Καθεδρικό Ναό.

Στις 10:00 θα πραγματοποιηθεί στο ΓΣΠ η Θεία Λειτουργία και ομιλία από τον Πάπα Φραγκίσκο. Στις 16:00 θα πραγματοποιηθεί Οικουμενική Προσευχή με μετανάστες στην Ενοριακή Εκκλησία του Τιμίου Σταυρού στη Λευκωσία.

Μηνύματα ενότητας από Πάπα ενώπιον Ιεράς Συνόδου 

Μηνύματα ενότητας αλλά και μετατροπής της Κύπρου σε μιας γέφυρας μεταξύ Ανατολής και Δύσεως, έστειλε ο Πάπας Φραγκίσκος από τον Ορθόδοξο Καθεδρικό Ναό κατά την ομιλία του ενώπιον του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσόστομου Β΄ και των μελών της Ιεράς Συνόδου.

«Aμέτρητα πλήθη αγίων που, ενωμένοι στην Μία Ουράνια Εκκλησία, μας προτρέπουν να πλεύσουμε μαζί προς το λιμάνι που όλοι λαχταρούμε. Από ψηλά μας καλούν να κάνουμε την Κύπρο, που είναι ήδη μια γέφυρα μεταξύ Ανατολής και Δύσεως, μια γέφυρα μεταξύ Ουρανού και Γης. Ας γίνει προς δόξα της Υπεραγίας Τριάδος για το δικό μας καλό και όλων των ανθρώπων».

Με αυτά τα λόγια του έκλεισε την ομιλία του στον Ορθόδοξο Καθεδρικό Ναό, όπου είχε συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο Β΄ και τα μέλη της Ιεράς Συνόδου ο Πάπας Φραγκίσκος κατά την αρχή της δεύτερης μέρας της ιστορικής επίσκεψής του στην Κύπρο.

Ο Πάπας Φραγκίσκος εξέφρασε τη χαρά του που βρίσκεται στην Κύπρο και ευχαρίστησε για τη θερμή υποδοχή. «Σας ευχαριστώ, ιδιαιτέρως, αγαπητέ αδελφέ, για τα λόγια Σας, για την ανοιχτή καρδιά Σας και για τη δέσμευσή Σας να προωθηθεί ο διάλογος μεταξύ μας», είπε απευθυνόμενος στον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου.

«Για μένα είναι μια χάρη το να βρίσκομαι εδώ και αυτό μου θυμίζει ότι έχουμε κοινή αποστολική καταγωγή: ο Παύλος πέρασε από την Κύπρο και μετά ήρθε στη Ρώμη. Προερχόμαστε λοιπόν από τον ίδιο αποστολικό ζήλο και μας συνδέει ο ίδιος δρόμος, εκείνος του Ευαγγελίου. Μου αρέσει να φαντάζομαι την εικόνα στην οποία και οι δυο βρισκόμαστε στον ίδιο δρόμο, προς την αυξανόμενη αδελφοσύνη και την πλήρη ενότητα. Σε αυτή την προέκταση των Αγίων Τόπων, που σκορπίζει τη χάρη αυτών των Τόπων στη Μεσόγειο, είναι φυσικό να ανατρέξουμε σε πολλές σελίδες της Αγίας Γραφής όπου αναφέρονται διάφορες βιβλικές προσωπικότητες», είπε και αναφέρθηκε στον Απόστολο Βαρνάβα, επισημαίνοντας ορισμένες πτυχές που μπορούν να κατευθύνουν το προσκύνημά του.

Όπως είπε, βάζοντας στα πόδια των Αποστόλων όλα όσα είχε ο Βαρνάβας μπήκε στις καρδιές τους, «κι εμείς καλούμαστε από τον Κύριο να ξαναβρούμε τον εαυτό μας ως μέρος του ίδιου Σώματος, ακόμη και να υποκλιθούμε μέχρι τα πόδια των αδελφών μας. Πράγματι, όσον αφορά τις σχέσεις μας, η ιστορία έχει ανοίξει μεγάλα ρήγματα μεταξύ μας, αλλά το Άγιο Πνεύμα θέλει να πλησιάσουμε πιο κοντά με ταπείνωση και σεβασμό. Μας καλεί να μην παραιτηθούμε στις διαιρέσεις του παρελθόντος, αλλά να καλλιεργήσουμε μαζί, υπομονετικά, επιμελώς και συγκεκριμένα, το χωράφι της Βασιλείας. Γιατί εάν αφήσουμε κατά μέρος τις αφηρημένες θεωρίες και συνεργαστούμε ο ένας δίπλα στον άλλο, για παράδειγμα στα έργα αγάπης, την εκπαίδευση και την προαγωγή της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, θα ξαναβρούμε τους άλλους ως αδέρφια και η κοινωνία θα ωριμάσει από μόνη της, προς την δόξα του Θεού», ανέφερε.

Ο Πάπας σημείωσε πως ο καθένας μας θα διατηρήσει τους δικούς του τρόπους και το δικό του χαρακτηριστικό ύφος, αλλά σιγά σιγά το κοινό μας έργο θα αυξήσει την αρμονία και θα αποφέρει καρπούς. «Όπως αυτά τα εδάφη της Μεσογείου έχουν ενισχυθεί από το ευλαβικό και υπομονετικό έργο του ανθρώπου, έτσι, με τη βοήθεια του Θεού και την ταπεινή επιμονή, ας καλλιεργήσουμε την αποστολική μας κοινωνία», σημείωσε.

Ο Ποντίφικας είπε ότι ένας καλός καρπός, για παράδειγμα, είναι αυτός που συμβαίνει εδώ στην Κύπρο στην εκκλησία της «Παναγίας της Χρυσής Πόλης». Ο ναός που είναι αφιερωμένος στην Παναγία της Χρυσοπολίτισσας είναι πλέον τόπος λατρείας διαφόρων χριστιανικών δογμάτων, αγαπητός στον πληθυσμό και συχνά επιλεγμένος για τον εορτασμό των γάμων. «Είναι λοιπόν σημάδι κοινωνίας πίστεως και ζωής υπό από το βλέμμα της Θεοτόκου, η οποία συγκεντρώνει τα παιδιά της», σημείωσε.

Ο Πάπας είπε ακόμη πως ακόμα και σήμερα, υπάρχουν πολλά ψέματα και απάτες που μας βάζει το παρελθόν που εμποδίζουν την πορεία μας. Αιώνες διχασμού και απόστασης μας έκαναν να αφομοιώσουμε, έστω και άθελά μας, πολλές εχθρικές προκαταλήψεις ενάντια στις άλλες Εκκλησίες. Πρόκειται, ανέφερε, για προκαταλήψεις που συχνά βασίζονται σε μη ρεαλιστικές και παραμορφωμένες πληροφορίες, που διαδίδονται από μια επιθετική και πολεμική βιβλιογραφία, αλλά όλα αυτά διαστρεβλώνουν τον δρόμο του Θεού, που αγωνίζεται να φθάσει προς τη συμφωνία και την ενότητα.

Ο Πάπας Φραγκίσκος κάλεσε όπως ζητήσουμε από τον Κύριο σοφία και θάρρος για να ακολουθήσουμε τις οδούς Του και όχι τις δικές μας. «Ας το ζητήσουμε διαμέσου των Αγίων. Ο Λεόντιος Μαχαιράς, χρονικογράφος του 15ου αιώνα, αποκάλεσε την Κύπρο «ιερό νησί» λόγω του αριθμού των μαρτύρων και των αγίων που γνώρισε αυτή η χώρα στο πέρασμα των αιώνων.

«Εκτός από τους πιο γνωστούς και σεβαστούς, όπως ο Βαρνάβας, ο Παύλος και ο Μάρκος, ο Επιφάνιος, η Βαρβάρα και ο Σπυρίδων, υπάρχουν και πολλοί άλλοι: αμέτρητα πλήθη αγίων που, ενωμένοι στην Μία Ουράνια Εκκλησία, μας προτρέπουν να πλεύσουμε μαζί προς το λιμάνι που όλοι λαχταρούμε. Από ψηλά μας καλούν να κάνουμε την Κύπρο, που είναι ήδη μια γέφυρα μεταξύ Ανατολής και Δύσεως, μια γέφυρα μεταξύ Ουρανού και Γης. Ας γίνει προς δόξα της Υπεραγίας Τριάδος για το δικό μας καλό και όλων των ανθρώπων», κατέληξε.

Από την πλευρά του ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, ο οποίος μίλησε πρώτος στον Ιερό Ναό, καλωσόρισε τον Πάπα στη Νήσο των Αγίων και των Μαρτύρων, στην πρώτη εξ Εθνών Εκκλησία, που ίδρυσαν οι Απόστολοι Βαρνάβας, Παύλος και Μάρκος. «Καλώς ήλθατε στα ιερά χώματα της αποστολικής μας Εκκλησίας, η οποία ιδρύθηκε με την παρέμβαση του Αγίου Πνεύματος. Η εντολή του Αγίου Πνεύματος ήταν να απευθυνθούν και προς τα Έθνη», είπε.

Ο Αρχιεπίσκοπος είπε στη συνέχεια πως για την Εκκλησία της Κύπρου ίσχυσε και ισχύει ο λόγος του Ιωάννου του Χρυσοστόμου: «Πολλά τά κύματα καί χαλεπόν τό κλυδώνιον· ἀλλ’ οὐ δεδοίκαμεν μή καταποντισθῶμεν· ἐπί γάρ τῆς πέτρας ἑστήκαμεν. Μαινέσθω ἡ θάλασσα, πέτραν διαλῦσαι οὐ δύναται· ἐγειρέσθω τά κύματα, τοῦ Ἰησοῦ τό πλοῖον καταποντίσαι οὐκ ἰσχύει».

Ο Κύπρου Χρυσόστομος είπε ωστόσο πως, δυστυχώς, από το 1974 μέχρι σήμερα, η Κύπρος μας, και η Εκκλησία της, διέρχονται την πιο δύσκολη ιστορική τους καμπή.

Σημείωσε πως η Τουρκία επετέθη βάρβαρα και κατέκτησε με τη δύναμη των όπλων το 38% του πατρίου εδάφους και εκδίωξε τους Χριστιανούς από τα πάτρια εδάφη τους. «Έκτοτε εφαρμόζει και στην Κύπρο μας ένα σχέδιο εθνικού ξεκαθαρίσματος. Τις 200 χιλιάδες των χριστιανών κατοίκων που εκδίωξε από τις πατρογονικές τους εστίες με απίστευτη βαρβαρότητα, αντικατέστησε με υπερδιπλάσιους εποίκους, τους οποίους μετέφερε από τα βάθη της Ανατολίας, καταστρέφουσα, έτσι, τον από τα βάθη του αιώνων διαμορφωθέντα κλασικό μας πολιτισμό. Τον πολιτισμό αυτόν μπροστά στον οποίο, κατά τον δεύτερο προ Χριστού αιώνα, οι Ρωμαίοι στάθηκαν με δέος και θαυμασμό, και όχι μόνο τον σεβάστηκαν αλλά και τον αφομοίωσαν και δημιούργησαν τον ελληνορωμαϊκό πολιτισμό, πάνω στον οποίο εδράστηκε ο μετ’ έπειτα πολιτισμός της Ευρώπης», είπε.

Επιπρόσθετα, συνέχισε ο Αρχιεπίσκοπος, τους ιστορικούς βυζαντινούς ναούς με τα διαχρονικά και ανεκτίμητης εκκλησιαστικής σημασίας βυζαντινά τους ψηφιδωτά, και τις μυσταγωγικές τους αγιογραφίες, που συνιστούν το υψηλό πολιτισμικό μας επίπεδο, σύλησαν οι ιερόσυλοι με απίστευτη και πρωτοφανή βαρβαρότητα. Και με βάση τα αποτρόπαια σχέδιά τους άλλαξαν όλα τα ιστορικά μας τοπωνύμια, ώστε τίποτε το ελληνικό ή χριστιανικό να μην υπάρχει.

Ο Αρχιεπίσκοπος σημείωσε πως στον εθνικό και εκκλησιαστικό αυτό Γολγοθά, τον οποίο επί 47 χρόνια διέρχεται η Κύπρος, εκκλησιαστική ηγεσία και ο πολυβασανισμένος λαός, στρέφουν τα βλέμματα τους προς τον Κύριο της Δικαιοσύνης.

«Στον ιερό και δίκαιο αυτό αγώνα μας, Αγιώτατε, τον οποίο ο πάσχων λαός μας διεξάγει με την καθοδήγηση της πολιτικής και εκκλησιαστικής του Ηγεσίας, θέλουμε να έχουμε και την ιδική Σας ενεργό συμπαράσταση», είπε και πρόσθεσε πως στο παρελθόν είχαμε τη δυνατότητα να εκφράσουμε την ίδια παράκληση και προς τον Πάπα Βενέδικτο, ο οποίος, όντως, μεσολάβησε προς τη Γερμανική Κυβέρνηση και μπορέσαμε να φέρουμε πίσω 500 σπαράγματα του Βυζαντινού μας πολιτισμού, τα οποία οι Τούρκοι αρχαιοκάπηλοι μετέφεραν στο Μόναχο.

«Προσβλέπουμε και στη δική Σας βοήθεια, Αγιώτατε, για περιφρούρηση και σεβασμό της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και για κατίσχυση των διαχρονικών αξιών του χριστιανικού μας πολιτισμού, οι οποίες σήμερον καταπατούνται βάναυσα από την Τουρκία», είπε.

Ο Αρχιεπίσκοπος τόνισε πως ως Εκκλησία Κύπρου, ακολουθούντες πιστά το πνεύμα της αγάπης του Ιησού Χριστού, «έχουμε άριστες σχέσεις με όλες τις Εκκλησίες και επιδιώκουμε τον Διάλογο με όλους. Επικροτούμε τον αρξάμενο διάλογο μεταξύ του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας και προσευχόμαστε για την επιτυχία του».

Μέσα σ’ αυτά τα πλαίσια, όπως είπε, αρχίσαμε διάλογο, πριν από κάποια χρόνια, ακόμη και με τους Μουσουλμάνους της Μέσης Ανατολής. Δυστυχώς η όξυνση των παθών που καλλιέργησαν ακραία στοιχεία δεν επέτρεψαν τη συνέχιση του διαλόγου, πλην μιας που έγινε στη Συρία.

Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος εξέφρασε την ακράδαντη πίστη του στην ειρηνική επίλυση των διαφορών μας, είτε αυτές είναι εθνικές είτε είναι θρησκευτικές. Και η ορθή οδός είναι μόνο μέσω ενός πραγματικά ειλικρινούς διαλόγου.

Στη συνέχεια τόνισε πως ο ίδιος ως προκαθήμενος της Εκκλησίας της Κύπρου διερμηνεύει τη συγκίνηση και τη χαρά σύμπαντος του χριστιανικού πληρώματος της Εκκλησίας για την παρουσία του Πάπα στην Κύπρο.

«Επιθυμούμε, ακόμη, εγκαρδίως, να Σας απευθύνουμε εκ μέρους των Μελών της Ιεράς Συνόδου, του χριστεπωνύμου πληρώματος της Εκκλησίας μας και εμού προσωπικώς, το «ὡς εὖ παρέστητε», στη «Νῆσον τῶν Ἁγίων καὶ τῶν Μαρτύρων», ευχόμενοι διαπύρως την εν Κυρίω πνευματική Σας καρποφορία και την «πεπληρωμένην χαράν», που δίδει ο Κύριος «πᾶσι τοῖς ἠγαπηκόσι τὴν ἐπιφάνειαν αὐτοῦ», κατέληξε ο Μακαριώτατος.

Κατά την ολοκλήρωση των ομιλιών και της τελετής στον Ορθόδοξο Καθεδρικό Ναό, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος δώρισε στον Πάπα μια εικόνα της Παναγίας με τον Χριστό, ενώ από την πλευρά του, ο Ποντίφικας τού δώρισε τον κώδικα του Αποστόλου Παύλου.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση