ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Δηλώσεις τέως Υπαρχηγού Αστυνομίας για απόφαση Γενικού Εισαγγελέα

Δικαιωμένος δηλώνει ο τέως Υπαρχηγός της Αστυνομίας, Ανδρέας Κυριάκου, μετά την αναστολή της ποινικής δίωξης εναντίον του

ΚΥΠΕ

Την αναστολή της ποινικής δίωξης εναντίον του τέως Υπαρχηγού της Αστυνομίας Ανδρέα Κυριάκου και την απαλλαγή του από τις εις βάρος του κατηγορίες, αποφάσισε ο Γενικός Εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης, μετά από σχετικό αίτημα που υποβλήθηκε προς τον ίδιο από τον συνήγορο υπεράσπισης του κ. Κυριάκου.

Ο δικηγόρος του τέως Υπαρχηγού, με επιστολή του προς τον Γενικό Εισαγγελέα ημερ. 30.1.2020, ζητούσε την αναστολή της ποινικής δίωξης του πελάτη του στις κατηγορίες τις οποίες αντιμετώπιζε στην παρούσα υπόθεση.

Ο κ. Κληρίδης έκανε αποδεκτό το αίτημα, λαμβάνοντας υπόψη διάφορους παράγοντες, όπως το ότι τα αδικήματα που αντιμετώπιζε ο κ. Κυριάκου αφορούσαν πλημμελήματα, το μεγάλο χρονικό διάστημα που παρήλθε από τη διάπραξή τους το 2016, τη μακρά ακροαματική διαδικασία που υπολείπεται με την παρουσίαση μεγάλου αριθμού μαρτύρων και τις σοβαρές συνέπειες και της ζημιάς που υπέστη λόγω της απόλυσής του από τη θέση του Υπαρχηγού.

Συγκεκριμένα, ο Γενικός Εισαγγελέας, σύμφωνα με δήλωσή του, έλαβε υπόψη «το γεγονός ότι οι κατηγορίες αναφέρονται στη διάπραξη πλημμελημάτων, τα οποία φέρονται να είχαν διαπραχθεί κατά το 2016» και το «το γεγονός ότι η εκδίκαση της υπόθεσης δεν έχει ακόμη αρχίσει ενώ έχει ήδη απασχολήσει η εκδίκαση προδικαστικής φύσεως θεμάτων ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου και του Ανωτάτου Δικαστηρίου».

Έλαβε, επίσης, υπόψη «το γεγονός ότι η εκδίκαση της ουσίας της υπόθεσης αναμένεται να είναι δυσανάλογα μακρά σε σχέση με τη σοβαρότητα των υπό κατηγορία αδικημάτων, λόγω του μεγάλου αριθμού μαρτύρων, που προτίθενται να παρουσιάσουν και οι δύο πλευρές» και «το γεγονός ότι ο κατηγορούμενος έχει υποστεί σοβαρές συνέπειες ως αποτέλεσμα της έναρξης της ποινικής δίωξης εναντίον του, λόγω της οποίας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τον έπαυσε από τη θέση την οποία κατείχε ως Υπαρχηγός της Αστυνομίας».

Γι’ αυτούς τους λόγους, καταλήγει στη δήλωση του ο Γενικός Εισαγγελέας, έκανε αποδεκτό το αίτημα του κατηγορούμενου και ανέστειλε την ποινική δίωξη στην παρούσα υπόθεση.

Στις πρώτες του δηλώσεις στο ΚΥΠΕ, ο κ. Κυριάκου είπε ότι αισθάνεται δικαιωμένος από την εξέλιξη αυτή, η οποία, επιβεβαιώνει, όπως υποστήριξε, τη δήλωση στην οποία είχε προβεί μετά την παύση του από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας περί «σκευωρίας» εναντίον του και περί «κατευθυνόμενης έρευνας».

Ο κ. Κυριάκου είπε ότι έγινε μια διερεύνηση στην υπόθεση που φαίνεται και από το περιεχόμενο των καταθέσεων, όπως ανέφερε, ότι, από κάποιο σημείο και μετά, «και παρά το ότι οι όροι εντολής των ποινικών ανακριτών ήταν άλλοι», πήρε μια κατεύθυνση εναντίον του ιδίου και είχε ως αποτέλεσμα τη στοχοποίησή του με μοναδικό σκοπό την παύση του η οποία «όπως φαίνεται, ήταν εμπόδιο για κάποιους».

Ο κ. Κυριάκου είπε, επίσης, ότι επιφυλάσσει όλα τα νόμιμα δικαιώματά του, λέγοντας ότι «για μένα το θέμα δεν έχει τελειώσει. Το θέμα για μένα τώρα αρχίζει». Ανέφερε ότι για τον ίδιο δεν θα τελειώσει αυτή η υπόθεση «εάν δεν αποκατασταθεί πλήρως το όνομά μου και αυτό μπορεί να γίνει με πολλούς τρόπους».

Είπε ότι το μόνο αποτέλεσμα της έρευνας ήταν η δική του δίωξη, κάνοντας παράλληλα λόγο για «κατ’ παραγγελία δίωξη». Είπε, επίσης, ότι οι ποινικοί ανακριτές είχαν εισηγηθεί και την άσκηση πειθαρχικής δίωξης στην υπόθεση, λέγοντας ότι δεν ανακοινώθηκε ποτέ το αποτέλεσμα αυτής της δίωξης.

Είπε, ακόμη, ότι από την αρχή είχε εκφράσει την εμπιστοσύνη του προς τη δικαιοσύνη, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να συγκαλέσει δημοσιογραφική διάσκεψη για να παραθέσει στοιχεία. «Ξέρετε σε όλα τα εγκλήματα υπάρχουν οι εκτελεστές και οι ηθικοί αυτουργοί που είναι εξίσου υπόλογοι στο νόμο. Θα μιλήσω για τους πραγματικούς λόγους φαγώματος του Υπαρχηγού, τεκμηριωμένα και με στοιχεία για να μάθει και η κοινωνία ποιοι ήταν οι πραγματικοί λόγοι…», κατέληξε.

Ο κ. Κυριάκου αντιμετώπιζε τρεις κατηγορίες, δύο εκ των οποίων αφορούσαν στα αδικήματα της παραβίασης υπηρεσιακού απορρήτου και της διάδοσης/διαρροής διαβαθμισμένων πληροφοριών σε σχέση με το περιεχόμενο του φακέλου της Interpol Λευκωσίας και η τρίτη κατηγορία αφορούσε στο αδίκημα της παραβίασης υπηρεσιακού απορρήτου σε σχέση με τη μελέτη με τίτλο «Η πρόληψη και αντιμετώπιση της διαφθοράς στην Αστυνομία Κύπρου», ημερ. 20.1.2015.

Σύμφωνα με το πόρισμα των τριών ανεξάρτητων ποινικών ανακριτών, που διερεύνησαν το ενδεχόμενο διάπραξης ποινικών αδικημάτων διαπλοκής ή διαφθοράς από μέλη της Αστυνομικής Δύναμης Κύπρου για το τετραπλό φονικό της Αγίας Νάπας, η διερεύνηση του θέματος της διαρροής του περιεχομένου του φακέλου της Interpol προς τα ΜΜΕ και το σύνολο του συλλεγέντος μαρτυρικού υλικού οδηγεί στο συμπέρασμα ότι “το μόνο πρόσωπο που θα μπορούσε να διενεργήσει τη διαρροή εμπιστευτικών και ευαίσθητων πληροφοριών από φάκελο της Interpol προς τα ΜΜΕ ήταν ο Υπαρχηγός της Αστυνομίας Α. Κυριάκου”.

Το κατηγορητήριο της υπόθεσης καταχωρήθηκε στο δικαστήριο στις 30 Μαΐου 2017 και περιελάμβανε συνολικά 27 μάρτυρες κατηγορίας, μεταξύ των οποίων και ο τέως Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Ιωνάς Νικολάου.

Μετά από μια σειρά προδικαστικών ζητημάτων που ηγέρθησαν από την πλευρά της υπεράσπισης, η οποία ζητούσε όπως της παραδοθεί ολόκληρο το ποινικό πόρισμα των ανακριτών, η δίκη είχε οριστεί για σήμερα προκειμένου να αρχίσει η εκδίκαση της ουσίας της υπόθεσης.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση

X