ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Διοργανώθηκε με επιτυχία το προσκοπικό Τζάμπορι στους Αιθέρες

Κάθε τρίτο Σαββατοκύριακο του Οκτώβρη πρόσκοποι απ’ όλο τον κόσμο συναντιούνται στα ραδιοκύματα και το internet

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Το Σαββατοκύριακο 16 και 17 Οκτωβρίου, πρόσκοποι όλων των ηλικιών στην Κύπρο είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με νέους απ’ όλο τον κόσμο στο πλαίσιο του καθιερωμένου Τζάμπορι στους Αιθέρες (JOTA- Jamboree on the Air) και Τζάμπορι στο Διαδίκτυο (JOTI – Jamboree on the internet). Όπως λέει ο κ. Δημήτρης Θεμιστοκλέους, έφορος JOTA-JOTI και Ραδιοερασιτεχνών Γενικής Εφορείας Σώματος Προσκόπων Κύπρου, θα μπορούσε κανείς να πει ότι ο ραδιοερασιτεχνισμός ήταν το πρώτο είδος κοινωνικού δικτύου. «Μέσα από αυτήν την ξεχωριστή εκδήλωση δίνεται η δυνατότητα σε Πρόσκοπους ανά το παγκόσμιο να έρθουν πιο κοντά, να χτίσουν φιλίες, να ανταλλάξουν χαιρετισμούς, να μιλήσουν για την κουλτούρα της χώρας τους και να παίξουν διάφορα προσκοπικά παιχνίδια». Το 1997 ενσωματώθηκε στην εκδήλωση και το Τζάμπορι στο Διαδίκτυο, το οποίο δίνει τη δυνατότητα επικοινωνίας και μέσα από το διαδίκτυο, παράλληλα με τις ασύρματες επαφές που προσφέρει ο ραδιοερασιτεχνισμός. Φέτος διοργανώνεται το 64ο JOTA και το 25ο JOTI, τα οποία πλέον φέρνουν σε επαφή περίπου 3 εκατομμύρια Προσκόπους απ’ όλο τον κόσμο, σαν μια μεγάλη παγκόσμια οικογένεια.

Θεματολογία: Βιώσιμη Ανάπτυξη

Κάθε χρόνο η διοργάνωση έχει μια συγκεκριμένη θεματολογία. Φέτος το θέμα είναι οι στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης που έθεσε ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών μέχρι το 2030. Γύρω από αυτήν τη θεματολογία οργώνονται διάφορα παιχνίδια που παροτρύνουν τους νέους να μελετήσουν και να εμβαθύνουν επί του θέματος. Ο κ. Θεμιστοκλέους μας λέει πως ραδιοερασιτεχνικοί σταθμοί ασυρμάτων στήνονται σε προσκοπικές εγκαταστάσεις στη χώρα μας, με την υποστήριξη του Ομίλου Ραδιοερασιτεχνών Κύπρου για συμμετοχή στο JOTA. Επίσης, μέσω δικτύων υπολογιστών με σύνδεση στο διαδίκτυο προσφέρεται η δυνατότητα στους Πρόσκοπους της Κύπρου να συμμετάσχουν στο JOTI. «Αυτή η ξεχωριστή προσκοπική εμπειρία, εκτός του ότι προβάλει τον τόπο μας στο εξωτερικό, παρέχει στα παιδιά και νέους μας την ευκαιρία να μάθουν και να γνωρίσουν άλλα παιδιά και άλλους πολιτισμούς, διασκεδάζοντας παράλληλα μέσα από τη βιωματική μάθηση. Μεταξύ άλλων, μαθαίνουν για την επιστήμη της διάδοσης ραδιοκυμάτων και τις δυνατότητες της τεχνολογίας μέσα από τη χρήση πομποδεκτών και υπολογιστών. Μαθαίνουν τις βασικές αρχές ασφαλούς περιήγησης στο διαδίκτυο, υπό την επίβλεψη των βαθμοφόρων τους και εθελοντών της Παγκόσμιας Προσκοπικής Κίνησης. Επιπλέον, μαθαίνουν γεωγραφία, αφού κάθε νέα χώρα με την οποία επικοινωνούν καταγράφεται από τους ίδιους σε χάρτη και τους δίνεται η ευκαιρία να ρωτήσουν, να ακούσουν και να μάθουν κάποια βασικά χαρακτηριστικά της χώρας, όπως για παράδειγμα τα ήθη και έθιμά της. Ακόμη και παιδιά που δεν μιλούν την ίδια γλώσσα, έχουν τη δυνατότητα να επικοινωνήσουν, καθώς η Παγκόσμια Προσκοπική Κίνηση επινόησε ειδικό «κώδικα» με τις πιο συχνές ερωτήσεις και απαντήσεις κι έτσι, σε αυτές τις περιπτώσεις, η επικοινωνία γίνεται με τη χρήση αυτού του κώδικα!».



Τι είναι το Τζάμπορι

Τζάμπορι ονομάζεται η μεγάλης κλίμακας προσκοπική συγκέντρωση και η ιδέα για το Τζάμπορι στους Αιθέρες γεννήθηκε το 1957 όταν ο Leslie R. Mitchel, κατά το 9ο Παγκόσμιο Προσκοπικό Τζάμπορι, στην Αγγλία, λειτούργησε ραδιοερασιτεχνικό σταθμό μεταφέροντας τα νέα της διοργάνωσης σε προσκόπους, που ήταν επίσης και ραδιοερασιτέχνες, στον υπόλοιπο κόσμο. Εντυπωσιασμένος από τη συμμετοχή και το ενδιαφέρον που έδειξαν οι ραδιοερασιτέχνες πρόσκοποι συμφώνησαν να διοργανώσουν και άλλες συναντήσεις στον αέρα. Έτσι και έγινε, αφού τον Οκτώβριο της ίδιας χρονιάς ο Mitchel με σταθμό που λειτούργησε από το σύστημά του έκανε επαφές με ραδιοερασιτέχνες ανά την υφήλιο. Η μεγάλη απήχηση του εγχειρήματος οδήγησε στη διοργάνωση του πρώτου Τζάμπορι στους Αιθέρες τον Μάιο του 1958 και από τότε καθιερώθηκε κάθε τρίτο σαββατοκύριακο του Οκτώβρη. Να σημειωθεί ότι το 1958 δεν υπήρχε το διαδίκτυο και οι μοντέρνες τεχνολογίες των ημερών μας.

Περισσότερες πληροφορίες για τον Προσκοπισμό θα βρείτε στην ιστοσελίδα του Σώματος Προσκόπων Κύπρου www.cyprusscouts.org και για τον ραδιοερασιτεχνισμό στην Κύπρο, στην ιστοσελίδα του Ομίλου Ραδιοερασιτεχνών Κύπρου www.cyhams.org.

Φωτογραφίες: Φωτογραφικό Αρχείο Σώματος Προσκόπων Κύπρου, Δημήτρη Θεμιστοκλέους, Χρίστη Χριστοδούλου, Jota Joti

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση