ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 12:49
 

Εγγραφή χαλουμιού ως ΠΟΠ, ζητούν αγροτικές οργανώσεις

Σε υπόμνημά τους προς τον Πρόεδρο αναφέρουν ότι εάν δεν γίνει η εγγραφή όλες οι χώρες του κόσμου θα παράγουν χαλούμι με πιο χαμηλά κόστη

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Την ανάγκη για εγγραφή του χαλουμιού ως Προϊόν Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) επισημαίνουν οι Αγροτικές Οργανώσεις ΠΕΚ, ΕΚΑ, ΠΑΝΑΓΡΟΤΙΚΟΣ, ΝΕΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ και ΕΥΡΩΑΓΡΟΤΙΚΟΣ σε υπόμνημά τους προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ζητώντας ταυτόχρονα την εφαρμογή της νομοθεσίας για το πρότυπο, ώστε να τερματιστεί η καπηλεία της ονομασίας του χαλουμιού.

«Εάν δεν εγγράφει το χαλούμι ως ΠΟΠ όπως έχουν εξελιχθεί τα γεγονότα, θα παράγουν χαλούμι όλες οι χώρες του κόσμου και μάλιστα με πιο χαμηλά κόστη και εμάς θα μας μείνουν τα άδεια εργοστάσια και οι φάρμες, όπως έγινε παλαιότερα με την ένδυση και υπόδηση στην Κύπρο», αναφέρουν στο υπόμνημά τους οι αγροτικές οργανώσεις.

Το υπόμνημα συμφωνήθηκε σε συνάντηση που είχαν οι συγκεκριμένες οργανώσεις με ομάδες αιγοπροβατοτρόφων.

«Το χαλούμι είναι εθνικός πλούτος που η αξία του δεν έχει οροφή. Για να μπορεί να υπάρχει αυτό θα πρέπει πρώτα και κύρια να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες εγγραφής του χαλουμιού ως ΠΟΠ. Μόνο έτσι θα αποκλείεται η δυνατότητα σε άλλες χώρες ακόμη και μέλη της ΕΕ, να παράγουν χαλούμι, κάτι που γίνεται σήμερα» αναφέρεται.

Ταυτόχρονα, οι αγροτικές οργανώσεις ζητούν όπως μέχρι όμως να εγκριθεί το ΠΟΠ, το Υπουργείο Εμπορίου θα πρέπει να εφαρμόσει την νομοθεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας για το πρότυπο του χαλουμιού (Νόμος CYS 95/1985), στη βάση της μεταβατικής περιόδου.

Όπως εξηγούν, δεν είναι αποδεκτό να παράγεται και να διατίθεται στην αγορά χαλούμι που δεν έχει εκείνες τις ποσότητες αιγοπρόβειου γάλακτος που ορίζει το σχετικό διάταγμα του Υπουργείο Εμπορίου (μεταβατική περίοδος).

«Αυτό που γίνεται σήμερα και όλοι μας το παραγνωρίζουμε είναι η καταφανής καπηλεία της χρήσης της ονομασίας χαλούμι από ένα προϊόν που δεν είναι δυστυχώς χαλούμι», σημειώνουν στο υπόμνημά τους οι αγροτικές οργανώσεις.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Νέο Audi Q7 TFSI e quattro: plug-in hybrid με πολυτέλεια και χώρους

«Γίνεται να κάνετε παρουσίαση με μια μόνο φωτο? Τί σας εμποδίζει αφού το κάνετε, να το κάνετε σωστά?»
Tony  |  07:59

Η τρίτη επιλογή της Λευκωσίας

«Εξαιρετικό το άρθρο σας. Μακάρι να το διαβάσουν οι σημερινές πολιτικές ηγεσίες του τόπου!»
Σάββας Σάββα  |  17:10

Αβέρωφ σε Άντρο: Δεν βρήκε μια καλή κουβέντα για τον τόπο του

«Όταν μιλούν οι απόφοιτοι της σχολής …Γκαίμπελς να έχετε και τα δυο αφτιά ανοικτά, …για να μπαίνουν οι ...»
Ai Em  |  10:23

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση

Φωτογραφία αρχείου

Φωτιά σε οικία στην Λεμεσό

Στο σημείο επιχειρούν δύο οχήματα της πυροσβεστικής ενώ ο άνδρας που βρισκόταν στο σπίτι και κοιμόταν δε κινδύνεψε
Newsroom K
 |  ΚΥΠΡΟΣ
X