ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 23:44
 

Βλέπει ενδεχόμενη κατάχρηση εξουσιών της Λοϊζίδου η Ελεγκτική Υπηρεσία

Ο Γενικός Εισαγγελέας θα κρίνει εάν συνιστά παρέμβαση σε εν εξελίξει διερεύνηση σοβαρών αδικημάτων, αναφέρει ανακοίνωση

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Για το ενδεχόμενο να προκύπτει θέμα κατάχρησης εξουσιών εκ μέρους της Επιτρόπου Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, Ειρήνης Λοϊζίδου Νικολαΐδου, κάνει λόγο η Ελεγκτική Υπηρεσία (ΕΥ), προσθέτοντας ότι ο Γενικός Εισαγγελέας θα κρίνει αν αυτό συνιστά και παρέμβαση σε εν εξελίξει διερεύνηση σοβαρών ποινικών αδικημάτων.

Αναφορικά με την ανακοίνωση της Επιτρόπου Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, η ΕΥ αναφέρει ότι «η νέα ανακοίνωση της Επιτρόπου αποδεικνύει τον επικίνδυνο δρόμο που η ίδια έχει επιλέξει να ακολουθήσει».

«Αποφάσισε η Επίτροπος πως η ίδια θα κρίνει ποιες πληροφορίες που δίνονται από πληροφοριοδότες για ενδεχόμενα ποινικά αδικήματα διαφθοράς και ξεπλύματος βρώμικου χρήματος είναι καλόπιστες και ποιες κακόπιστες και εκδικητικές, τις οποίες ονομάζει ‘κάρφωμα’. Επαναλαμβάνει δε την πρόθεση της να κυνηγά και να διώκει αυτούς που ‘καρφώνουν’» προσθέτει.

Ευτυχώς για τη χώρα μας, συνεχίσει, «η προστασία των πληροφοριοδοτών δεν εναπόκειται στην κρίση της Επιτρόπου, αλλά κατοχυρώνεται τόσο στον περί της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών κατά της Διαφθοράς (Κυρωτικό) Νόμο (Ν. 25(III)/2008), που υπερέχει σε ισχύ έναντι του ημεδαπού και ευρωπαϊκού δικαίου, αλλά και στον ίδιο τον Κανονισμό 2016/679, από τον οποίο αντλεί τις εξουσίες της η Επίτροπος, όπως τον Κανονισμό αυτό έχει ερμηνεύσει η Υπηρεσία του Ευρωπαίου Επόπτη Προστασίας Δεδομένων (European Data Protection Supervisor), που έχει εκδώσει το εγχειρίδιο ‘Guidelines on processing personal information within a whistleblowing procedure’».

Ακολούθως, προτρέπεται η Επίτροπος να διαβάσει το εγχειρίδιο για να διαπιστώσει ότι μία καταγγελία είναι κακόπιστη μόνο αν ο πληροφοριοδότης αναφέρει γεγονότα που γνωρίζει πως δεν είναι αληθή. «Στην περίπτωση της καταγγελίας κατά του ΟΠΑΠ όλες ανεξαίρετα οι πληροφορίες που δόθηκαν στην Υπηρεσία μας αποδείχθηκαν απόλυτα ορθές και ακριβείς», συμπληρώνεται.

Η ΕΥ αναφέρει ακολούθως ότι έχει ήδη ενημερώσει τον Γενικό Εισαγγελέα γιατί θεωρεί ότι «η επιμονή της Επιτρόπου να διώξει τον πληροφοριοδότη μίας τόσο σοβαρής, εν εξελίξει, ποινικής υπόθεσης, και η ενέργεια της να δημοσιοποιήσει τις καταγγελίες της εις βάρος του Γενικού Ελεγκτή για δήθεν διάπραξη ποινικού αδικήματος, επειδή ο Γενικός Ελεγκτής καθηκόντως προστατεύει τον πληροφοριοδότη της Υπηρεσίας, συνιστούν πράξεις που ουσιαστικά παραβιάζουν τον ίδιο τον Κανονισμό 2016/679 αφού θέτουν σε κίνδυνο τα προσωπικά δεδομένα (ταυτότητα) του πληροφοριοδότη».

Σημαντικό, σύμφωνα με την ΕΥ, είναι το γεγονός ότι, όταν για πρώτη φορά η Επίτροπος είχε ενημερώσει την Ελεγκτική Υπηρεσία ότι εξετάζει το συγκεκριμένο παράπονο, δηλαδή με την επιστολή της ημερ. 6.12.2017, σε αυτήν ήταν σαφές ότι το παράπονο είχε υποβληθεί στην Επίτροπο από τον ΟΠΑΠ εκ μέρους του προσώπου που εισέπραττε από τον ΟΠΑΠ τις €25.000 μηνιαίως ενώ διαβιούσε στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

«Διερωτάται κανείς γιατί μια εταιρεία να υποβάλλει παράπονο εκ μέρους ενός φυσικού προσώπου (το οποίο μάλιστα, όπως η ίδια η εταιρεία ισχυρίζεται, όχι μόνο δεν είναι υπάλληλος της αλλά ούτε και συμβατική σχέση έχουν), εκτός αν γιατί τούτο εξυπηρετεί τα ιδιωτικά συμφέροντα της. Με βάση όμως το άρθρο 21(2) του Νόμου Ν.125(I)/2018 η Επίτροπος οφείλει να υπακούει τον Κανονισμό και να εξυπηρετεί τους σκοπούς για τους οποίους αυτός προορίζεται και όχι για να εξυπηρετεί συμφέροντα ιδιωτικών εταιρειών» αναφέρεται.

Συνεπώς, προστίθεται «ενδεχομένως να προκύπτει θέμα κατάχρησης εκ μέρους της Επιτρόπου των εξουσιών της, πιθανό δε, τούτο θα το κρίνει ο Γενικός Εισαγγελέας, να συνιστά και παρέμβαση σε εν εξελίξει διερεύνηση σοβαρών ποινικών αδικημάτων».

Η Ελεγκτική Υπηρεσία καλεί για άλλη μια φορά τους πολίτες να κωφεύσουν στους εκφοβισμούς της Επιτρόπου και να καταγγέλλουν στις αρμόδιες αρχές υποθέσεις διαφθοράς και ξεπλύματος βρώμικου χρήματος. «Τέτοιες καταγγελίες μπορούν να υποβάλλονται και στην Ελεγκτική Υπηρεσία αν αφορούν θέματα αρμοδιοτήτων της, όσο κι αν η Επίτροπος τόλμησε να αμφισβητήσει ακόμη και το δικαίωμα της Υπηρεσία μας να διατηρεί στην ιστοσελίδα της ‘Φόρμα για υποβολή παραμόνων / καταγγελιών’» αναφέρεται.

Τέλος, λέει ότι οι αναφορές της Επιτρόπου σε «καρφώματα» και «καρφιά» είναι απαράδεκτες και συγκρούονται ευθέως με την προσπάθεια της πολιτείας για πάταξη της διαφθοράς και καταλήγει με τη φράση «ντροπή της».

ΣΧΟΛΙΑ

Καιρός να πάει σπίτι της η κυρία! Άκουσα τα επιχειρήματα της από ραδιοφώνου σήμερα το πρωί και διερωτήθηκα γιατί ο πρόεδρος της Κ.Δ. ανέχεται άτομα όπως την κυρία αυτή να κατέχουν τέτοιες θέσεις!

ΑΚΑ

Απλά πολεμούν τον γενικό ελεγκτή για να σιωπήσει και να μπορούν να αλώνουν τα εκατομμύρια ανενόχλητοι. Διορίζονται λόγω του σάπιου κομματικού πελατειακού κράτους.

Χρίστος

Η διαφθορά, και οι δολοπλόκοι της Μπανανίας βρήκαν το πρόσωπο για να τους προστατεύσει και να κατηγορήσει τον ΓΕ! Και μην ζητάτε σωτηρία από τον ΠΤΔ, με αυτού τις οδηγίες ενεργεί η επίτροπος. Οι σκιώδεις κανονισμοί και νομοθεσίες προστασίας των προσωπικών δεδομένων σε αυτή την κυβέρνηση είναι επίταξη για να ολοκληρώνονται τα μαγειρέματα στην πλάτη εναντίων όλων εμάς των πολιτών που θα μπορούσαμε να είμαστε ευσυνείδητοι whistle-blowers. Ναι να πηγαίνουμε παρέλαση στα γραφεία προστασίας της διαφθοράς πριν επιχειρήσουμε να καταγγείλουμε οτιδήποτε διότι, άκουσον -άκουσον, αυτή θα μας προστατεύσει και όχι ο ΓΕ!!!

Yiannos

«Επίτροπος Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα»: Ακόμη ένα …φκιόρο στον περαπεδκιώτικο κήπο!!!

Ai Em

Πότε επιτέλους θα μιλήσει ο Γεν. Εισαγγελέας? Η σιωπή του είναι απαράδεχτη!

ΑΚΑ
Διαβάστε όλα τα σχόλια (5) Διαβάστε λιγότερα σχόλια
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Πρόεδρος: Δεν θέλω να δημιουργώ ψευδαισθήσεις για τα μέτρα της ΕΕ

«Από τη μια ο Πρόεδρος να μιλά με ρεαλισμό και από την άλλη ο Υπουργός Εξωτερικών να μας μιλά περί ...»
Πέτρος Παπαστυλιανού  |  16:23

#PoliticsBlog Τα δυναμικά μέτρα της ΕΕ, ο υπουργός κομάντο και τα darts...

«Μα για ποια "επιτάχυνση της διαδικασίας" μας λέτε έτσι ανερυθρίαστα και χωρίς προβληματισμό; Πέρασαν ...»
Ένας Πολίτης  |  16:20

Η αποτυχία στις ΑΠΕ φέρνει αυξήσεις στα καύσιμα

«Ριάλια να φαν τζ’ οι όρνιθες ……………. Αυτό σκέφτηκα διαβάζοντας την είδηση για την επί θύραις αύξηση ...»
YIANNOULIS  |  10:14

Μέχρι τα ημιορεινά έφτασε το χιόνι

«Μα καλά ποιος του απαγορεύει, του χιονιά, να κατεβεί, ως τη Λάρνακα;»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  17:09

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση

X