ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Επ. Διοικήσεως: Ανεπάρκειες στην πρόληψη εμπορίας προσώπων στην Κύπρο

Τι αναφέρει σε τοποθέτησή της

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Για ανεπάρκειες του εγχώριου συστήματος της Κυπριακής Δημοκρατίας σε σχέση με τη πρόληψη της εμπορίας προσώπων, προστασίας των θυμάτων αλλά κυρίως της απουσίας καταδίκης των θυτών, κάνει λόγο η Επίτροπος Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Μαρία Στυλιανού – Λοττίδη. Γι’ αυτό το λόγο, σε σχετική τοποθέτησή της με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Εμπορίας Ανθρώπων, η κ.Λοττίδη υπενθυμίζει ότι μία από τις εισηγήσεις προς την Κυπριακή Δημοκρατία από το U.S. Department of State, είναι η εφαρμογή και υλοποίηση των συστάσεων και εισηγήσεων της Επιτρόπου Διοικήσεως, στα πλαίσια του ελεγκτικού και αξιολογικού ρόλου του Γραφείου όσον αφορά τις πολιτικές ενάντια της εμπορίας προσώπων. Τονίζει μάλιστα, ότι οι πραγματικότητες και οι αριθμοί αναφορικά με το αποτρόπαιο έγκλημα της εμπορίας ανθρώπων, υποδηλώνουν και επιβάλλουν όπως, κάθε δημοκρατική κοινωνία ενσκήψει σε όλες τις πτυχές της αλυσίδας της εμπορίας ανθρώπων και καταβάλλει περισσότερες και εντονότερες προσπάθειες για την πρόληψη και καταπολέμηση στου φαινομένου, καθώς και στην αποκατάσταση και προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των θυμάτων.

Αυτούσια η τοποθέτηση:

Η 30η Ιουλίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα κατά της Εμπορίας Ανθρώπων («World Day against Trafficking in Persons»), με πρωτοβουλία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθών, για σκοπούς ανάδειξης της ανάγκης για επαγρύπνηση σε ότι αφορά το ειδεχθές έγκλημα της διακίνησης προσώπων με στόχο την εκμετάλλευσή τους, καθώς και την αναγκαιότητα για συνεχή λήψη δυναμικών προληπτικών και κατασταλτικών μέτρων και δράσεων.

Η εμπορία προσώπων συνιστά μια από τις σοβαρότερες μορφές παραβιάσεις θεμελιωδών δικαιωμάτων του ανθρώπου. Παρά, δε, την εξελικτική, τις τελευταίες δεκαετίες, δημιουργία ενός σχετικού νομικού/θεσμικού πλαισίου σε διεθνές επίπεδο, το trafficking ανθρώπων παραμένει, δυστυχώς μία πολύ κερδοφόρα μορφή οργανωμένης εγκληματικότητας, το ποσοστό των διώξεων και των σχετικών καταδικαστικών αποφάσεων για τους δράστες παραμένει χαμηλό, ενώ οι τραγικές συνέπειες που αυτή η μορφή εκμετάλλευσης έχει στα θύματά της, είναι μη αναστρέψιμες.

Οι γυναίκες και τα κορίτσια εξακολουθούν να είναι πιο ευάλωτα στην εμπορία ανθρώπων, ενώ το trafficking για σεξουαλική εκμετάλλευση παραμένει η πιο διαδεδομένη μορφή που πλήττει κυρίως γυναίκες. Δεύτερη πιο διαδεδομένη μορφή εμπορίας ανθρώπων είναι αυτή με σκοπό την εργασιακή εκμετάλλευση που πλήττει κυρίως τους άνδρες, ενώ καταγράφονται και άλλες μορφές εμπορίας όπως ο καταναγκαστικός γάμος, η αναγκαστική επαιτεία και η καταναγκαστική εγκληματικότητα.

Ιδιαίτερα ευάλωτες ομάδες προσώπων όσον αφορά τον κίνδυνος της εμπορίας και εκμετάλλευσης, αποτελούν, μεταξύ άλλων, οι γυναίκες που αναγκάζονται να εκπορνεύονται για οικονομικούς λόγους, οι απομονωμένοι εποχιακοί εργάτες στη γεωργία και την κτηνοτροφία, καθώς και οι άτυποι μετανάστες.

Συνθήκες όπως η ακραία φτώχεια, ο κοινωνικός αποκλεισμός, οι ένοπλες συγκρούσεις, οι άνισες σχέσεις εξουσίας με τους εργοδότες, οι έμφυλες κοινωνικές ανισότητες και διακρίσεις εις βάρος των γυναικών επιβαρύνουν την ευαλωτότητα των προσώπων αυτών.

Η Κύπρος, ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και μέσα από τη συμμετοχή της και σε άλλους διεθνείς οργανισμούς, έχει μεταφέρει στο εθνικό της δίκαιο αριθμό διεθνών νομικών κειμένων που επικεντρώνονται στην καταπολέμηση του φαινομένου της εμπορίας .

Επιπρόσθετα, η Κυπριακή Δημοκρατία έχει αναλάβει και άλλες δράσεις για αντιμετώπιση του προβλήματος, όπως: την εκπόνηση Σχέδιου Δράσης κατά της Εμπορίας , την εγκαθίδρυση Πολυθεματικής Συντονιστική Ομάδας κατά της Εμπορίας Προσώπων, (με αρμοδιότητα τη διαμόρφωση πολιτικής, τη λήψη μέτρων και τον συντονισμό των δράσεων για αντιμετώπιση του προβλήματος), αλλά και τη λειτουργία κρατικού καταφυγίου για την προστασία των θυμάτων εμπορίας με σκοπό τη σεξουαλική εκμετάλλευση.

Παρά τα πιο πάνω, προβληματισμό και ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι, στην φετινή Έκθεση για την Εμπορία Προσώπων του Υπουργείου Εσωτερικών των Ηνωμένων πολιτειών για την Κύπρο [2021 Trafficking in Persons (TIP) Report: Cyprus, U.S Department of State], αναφέρεται, στην εναρκτήρια παράγραφό της ότι, παρόλο που η Κυπριακή Δημοκρατία καταβάλλει σημαντικές προσπάθειες, εντούτοις επισημαίνονται συγκεκριμένες ανεπάρκειες του εγχώριου συστήματος σε σχέση με τη πρόληψη του φαινομένου, προστασίας των θυμάτων αλλά κυρίως της απουσίας καταδίκης των θυτών γι αυτό γίνονται συγκεκριμένες εισηγήσεις για την αναβάθμιση των υφιστάμενων δομών και δράσεων.

Μία από τις εισηγήσεις προς την Κυπριακή Δημοκρατία από το U.S. Department of State, είναι η εφαρμογή και και υλοποίηση των οι συστάσεων και εισηγήσεων της Επιτρόπου Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, στα πλαίσια του ελεγκτικού και αξιολογικού ρόλου του Γραφείου όσον αφορά τις πολιτικές ενάντια της εμπορίας προσώπων, το οποίο χαιρετίζουμε.

Γίνεται δε, αναφορά στις Εκθέσεις του Γραφείο μου αναφορικά με την εμπορία ανθρώπων, και ειδικότερα σε σειρά Εκθέσεων που υποβάλαμε στις αρμόδιες αρχές, αναδεικνύοντας κυρίως:

(α)Τις γενικότερες προβληματικές πτυχές του θεσμικού πλαισίου πρόληψης και καταπολέμησης της εμπορίας ανθρώπων στην Κύπρο

(β)την απουσία αποτελεσματικών διαδικασιών για αποτροπή του κινδύνου εκμετάλλευσης φοιτητών από τρίτες χώρες,

(γ) την επισήμανση των προβληματικών πτυχών που παρουσιάζει, ευρύτερα, το καθεστώς εργοδότησης και παραμονής των οικιακών εργατριών στη χώρα μας, σε συνάρτηση με τις προσωπικές τους περιστάσεις και τις οικονομικές δυσχέρειες που συχνά αντιμετωπίζουν, οι τις καθιστούν εξαιρετικά ευάλωτες ως προς το ενδεχόμενο να υποστούν εργασιακή ή/και σεξουαλική εκμετάλλευση τέτοιας μορφής, η οποία να συνιστά εν δυνάμει και εμπορία προσώπων, ως ορίζεται από τον Νόμο .

(δ) συγκεκριμένες εισηγήσεις για την βελτίωση του πλαισίου διαχείρισης των περιστατικών εμπορίας προσώπων, τόσο σε επίπεδο ποινικής δίωξης, όσο και σε επίπεδο πρόληψης και προστασίας των θυμάτων, την ενίσχυση, ειδικότερα, και βελτίωση του πλαισίου στήριξης που λαμβάνουν οι γυναίκες θύματα εμπορίας για σκοπούς σεξουαλικής εκμετάλλευσης οι οποίες διαμένουν στο Κρατικό Καταφύγιο που διαχειρίζονται οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας ,

(ε) καθώς και τη διασφάλιση της πρόσβασης των αναγνωρισμένων θυμάτων εμπορίας στα δικαιώματα που τους επιφυλάσσει η Νομοθεσία, ανεξαρτήτως της άδειας παραμονής τους.  

Οι πραγματικότητες και οι αριθμοί αναφορικά με το αποτρόπαιο έγκλημα της εμπορίας ανθρώπων, υποδηλώνουν και επιβάλλουν όπως, κάθε δημοκρατική κοινωνία ενσκήψει σε όλες τις πτυχές της αλυσίδας της εμπορίας ανθρώπων και καταβάλλει περισσότερες και εντονότερες προσπάθειες για την πρόληψη και καταπολέμηση στου φαινομένου, καθώς και στην αποκατάσταση και προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των θυμάτων.

Ως Εθνική Αρχή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (NHRI) με αφορμή τη σημερινή μέρα, επαναλαμβάνω και υπογραμμίζω την αφοσίωσή μου σε κάθε παράμετρο που αφορά στην εμπορία ανθρώπων και τη δέσμευση μου να συνεχίσω να συμβάλλω, στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων μου, στην καταπολέμηση κάθε ανθρώπινης εκμετάλλευσης και εργαλειοποίησης της ανθρώπινης αξιοπρέπειας η οποία μετατρέπει τον θύτη από άνθρωπο, σε παράδοξο εχθρό της ίδιας της ανθρώπινης του φύσης .

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση

X