ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Επ. Διοικήσεως: Να διασφαλίσουμε το ψηφιδωτό της κοινωνίας με κάθε χρώμα

Ανακοίνωση της Επιτρόπου Διοικήσεως με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων

Newsroom K

Η σημερινή επέτειος θυμίζει και τιμά την 21η Μαρτίου 1960, ημέρα που 70 μαύροι φοιτητές, ενώ διαδήλωναν ειρηνικά κατά του απαρτχάιντ στη Νότια Αφρική, δολοφονήθηκαν από πυροβολισμούς της αστυνομίας. Έξι χρόνια αργότερα η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ καθιέρωσε την 21η Μαρτίου ως Παγκόσμια Μέρα για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων. Από τότε μέχρι σήμερα, διεθνείς και περιφερειακές συμβάσεις, αλλά και εθνικές νομοθεσίες, αναγνωρίζοντας την ανάγκη για συνεχή αγώνα για την καταπολέμηση των διακρίσεων και δηλώνοντας την απαξία του ρατσισμού, έχουν αναπτύξει ένα ευρύ θεσμικό πλαίσιο προστασίας και προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, για όλους ανεξαίρετα τους ανθρώπους.

Σε ανακοίνωσή της η Επίτροπος Διοικήσεως Μαρία Στυλιανού-Λοττίδη, αναφέρει πως είναι χρέος όλων μας να διασφαλίσουμε το ψηφιδωτό της ανθρώπινης κοινωνίας με κάθε χρώμα, γλώσσα, θρησκεία, πολιτισμό και παράδοση.

Μεταξύ άλλων η Επίτροπος αναφέρει πως «με τον όρο ρατσισμό εννοούμε την κοινωνική πρακτική ή και το πολιτικό σύστημα, που, αναπαράγοντας στερεότυπα και προκαταλήψεις και χρησιμοποιώντας τη δύναμη ή την εξουσία, υποστηρίζουν την ανωτερότητα και προωθούν την επικυριαρχία συγκεκριμένης ομάδας προσώπων έναντι άλλων ομάδων. Παράλληλα ο ρατσισμός είναι ένα πλέγμα αντιλήψεων, στάσεων, συμπεριφορών ή/και θεσμικών δομών».

Το άρθρο 1 της Διεθνούς Σύμβασης για την Κατάργηση Κάθε μορφής Διάκρισης του 1965 ορίζει τη φυλετική διάκριση ως «κάθε διάκριση, εξαίρεση, παρεμπόδιση ή προτίμηση που βασίζεται στη φυλή, το χρώμα, την καταγωγή ή την εθνική ή εθνοτική καταγωγή που έχει ως σκοπό ή αποτέλεσμα να εκμηδενίζει ή να εμποδίζει την ισότιμη αναγνώριση, απόλαυση ή άσκηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών στον οικονομικό, κοινωνικό, πολιτιστικό ή κάθε άλλο πεδίο της δημόσιας ζωής».

Σημειώνει παράλληλα ότι «με αφορμή τη σημερινή επέτειο, χρειάζεται να υπογραμμιστεί, για μια ακόμα φορά, ότι η αποτελεσματική αντιμετώπιση του ρατσισμού και των διακρίσεων είναι ένα πεδίο όπου κρίνονται οι αξίες της κοινωνίας και του νομικού μας πολιτισμού. Παρά το μεγάλο αριθμό των νομοθετημάτων που παρέχουν προστασία ενάντια στο ρατσισμό, τη ξενοφοβία, και τις διακρίσεις εντούτοις διαπιστώνεται ότι διάφορες στάσεις και συμπεριφορές συνεχίζουν να πλήττουν πρόσφυγες, μετανάστες, εθνικές μειονότητες, άτομα με αναπηρία, ΛΟΑΤΙ ανθρώπους καθώς και οποιαδήποτε έκφανση ετερότητας».

«Αποτελεί λοιπόν στοίχημα για κάθε έννομη τάξη η πρόληψη και η καταπολέμηση του ρατσισμού και των διακρίσεων σε όλες τους τις εκφάνσεις και πεδία εκδήλωσης με βασικό εργαλείο την παιδεία και την καλλιέργεια του αλληλοσεβασμού και αποδοχής».

Με την παγκόσμια κοινότητα να αντιμάχεται στα φαινόμενα που υποκρύπτουν τον φασισμό, την βία σε οποιαδήποτε μορφή, αλλά και την αποδυνάμωση θεμελιωδών δικαιωμάτων, αποτελεί χρέος όλων μαζί αλλά και του κάθε ενός από εμάς ξεχωριστά να διασφαλίσουμε το ψηφιδωτό της ανθρώπινης κοινωνίας με κάθε χρώμα, με κάθε γλώσσα, με κάθε θρησκεία, πολιτισμό και παράδοση, ώστε η κοινωνική ασφάλεια, η δημοκρατία, η ανθρώπινη αξία μα πάνω από όλα η Ελευθερία να αποτελεί το λάβαρο της ζωής μας.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

«Βάρτους φωθκιά να φέρουν τον νου τους»

«Η ανοχή που έδειξαν οι αρχές στο θέμα των παραλιών, των χελώνων κτλ, μας οδήγησε στις σημερινές κακόβουλες, ...»
Ένας Πολίτης  |  13:09

Με βίτσες και διαβατήρια είπαν στον Αρχιεπίσκοπο «Εις πολλά έτη Δέσποτα»

«Εις πολλά έτη Δέσποτα.... στο μοναστήρι σου... Τα καλύτερα έπονται!!!»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  11:51

Αστυνομική επιχείρηση για την εκκένωση κτιρίου στα Εξάρχεια

«Αντε επιτελους, μετα απο 40 χρονια αποφασισε η ελλαδα να συμπεριφερθει σαν κανονικο κρατος. Ελπιζω ...»
Ντόμπρος Κελαήδης  |  22:52

Παρασκήνιο με ουρά από τις πολιτογραφήσεις

«Προεδρικό ή γιάφκα; Ιδού το ερώτημα!!!»
Ai Em  |  09:38

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση

X