ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Επ. Διοικήσεως: Σημαντικές προσπάθειες βελτίωσης σωφρονιστικού συστήματος

Έμφαση σε δύο ζητήματα του σωφρονιστικού συστήματος έδωσε η Επίτροπος Διοικήσεως κ. Μαρία Στυλιανού-Λοττίδου

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Για βελτίωση του σωφρονιστικού συστήματος έκανε λόγο η Επίτροπος Διοικήσεων και Διοικήσεως και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Μαρία Στυλιανού-Λοττίδου στο συνέδριο «Διεθνές Σωφρονιστικό Σύστημα» που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο.

Κατά την ομιλία της, η Επίτροπος Διοικήσεως, δήλωσε πως κατά την εξέταση του σωφρονιστικού συστήματος, θα πρέπει κανείς να κοιτάξει και έξω από την κατάσταση που επικρατεί στις φυλακές. Όπως ανέφερε, οι φυλακές δε μπορούν να επιτελέσουν στο μέγιστο τον σωφρονιστικό τους ρόλο εάν δεν διασυνδεθούν με άλλες υπηρεσίες και πολιτικές οι οποίες θα στηρίξουν τους κρατούμενους, και το σωφρονιτιστικό προσωπικό. 

Η Επίτροπος Διοικήσεως, έδωσε έμφαση σε δύο ζητήματα τα οποία θεωρούνται εξαιρετικά σημαντικά για τη βελτίωση του σωφρονιστικού μας συστήματος.

Αρχικά η κ. Λοττίδου αναφέρθηκε στη θεραπευτική προσέγγιση σε χρήστες ναρκωτικών. Συγκεκριμένα ανέφερε πως παρόλο που έχουν ληφθεί βελτιωτικά μέτρα εντός των Φυλακών, όσον αφορά τη μεταχείριση των ουσιοεξαρτώμενων αλλά και την παραπομπή τους σε κατάλληλα προγράμματα, η ίδια ωστόσο θεωρεί πως ένας μεγάλος αριθμός κρατουμένων οι οποίοι είναι χρόνιοι χρήστες ουσιών, βρίσκονται σε δύσκολη κατάσταση, η οποία επιφορτίζει τη λειτουργία του σωφρονιστικού ιδρύματος.

«Στην Κύπρο», επεσήμανε, «δεν υπάρχουν αρκετά Κέντρα Απεξάρτησης για την παραπομπή των χρηστών σε αυτά, και σε αυτό πρέπει να επικεντρώσουμε τις προσπάθειές μας ως Πολιτεία». Η κ. Λοττίδου αναφέρθηκε και στην ανάγκη να δοθεί προτεραιότητα σε θεραπευτικές προσεγγίσεις, γεγονός το οποίο ήδη έχει επισημανθεί προς τις αρμόδιες αρχές. Μάλιστα, υπήρξε εισήγηση όπως οι χρήστες ναρκωτικών να κρατούνται εξαρχής με σχετική απόφαση Δικαστηρίου εντός ειδικών χώρων θεραπείας και απεξάρτησης.

Στη συνέχεια η Επίτροπος Διοικήσεως, αναφέρθηκε στην κοινωνική στήριξη μετά την αποφυλάκιση ενός κρατούμενου.

Όπως δήλωσε, «οι φυλακές και ο χρόνος έκτισης της ποινής μπορεί να συμβάλει σημαντικά στον σωφρονισμό. Το πέρασμα ενός προσώπου από τη φυλακή, υποβαθμίζει κατά πολύ τους όρους της νέας κοινωνικής ζωής του».

Επεσήμανε δε, πως απώτερος στόχος είναι η ουσιαστική κοινωνική επανένταξη του κρατούμενου κατά την αποφυλάκισή του, και η επανάκτηση των κοινωνικών του δεσμών. «Αυτός ο στόχος, μπορεί να επιτευχθεί μόνο με τη συνεργασία διαφόρων φορέων».
Αναφέροντας ως παράδειγμα ευρωπαϊκά κράτη στα οποία έχουν αναπτυχθεί προγράμματα μετασωφρονιστικής μέριμνας, η κ. Λοττίδου δήλωσε πως στη Γερμανία λειτουργούν πέραν των 3.000 Κέντρων για Αποφυλακισμένους, σε συνεργασία με Δήμους ή Κοινότητες, αλλά και υπηρεσίες του Υπουργείου Κοινωνικών Υπηρεσιών, οι οποίοι παρέχουν συνεχή βοήθεια σε άπορους αποφυλακισμένους.

Ο κοινωνικός αποκλεισμός και κυρίως η δυσκολία εξεύρεσης εργασίας και επιστροφής σε μια «ομαλή» καθημερινότητα, αυξάνουν σημαντικά την πιθανότητα υποτροπής κάποιου κρατούμενου μετά την αποφυλάκισή του.

Αναφερόμενη στα γεγονότα της Κύπρου, η Επίτροπος Διοικήσεως, δήλωσε πως οι αποφυλακισθέντες δε λαμβάνουν οποιαδήποτε οικονομικοκοινωνική στήριξη ως μια ξεχωριστή και ευάλωτη ομάδα. «Χωρίς την παροχή υποστηρικτικών υπηρεσιών για κάποιο χρονικό διάστημα μετά την αποφυλάκιση, η προσπάθεια και η βούληση του πρώην κρατουμένου να ενσωματωθεί εκ νέου στην κοινωνία αναχαιτίζεται, γεγονός που τον καθιστά και περισσότερο επιρρεπή στην υποτροπή, με παρεπόμενους κινδύνους για το ίδιο το κοινωνικό σύνολο», ανέφερε.

Τέλος, δήλωσε πως η μετασωφρονιστική αρωγή δεν αποτελεί είδος κρατικής φιλανθρωπίας, αλλά, μια από τις σημαντικότερες προϋποθέσεις τόσο για την προσωπική αποκατάσταση του αποφυλακισμένου, με την προσαρμογή του στην κοινωνία και την επανένταξή του στην εργασία, όσο και για αποφυγή της τέλεσης από το ίδιο πρόσωπο νέων εγκληματικών πράξεων, που οδηγεί στην προστασία της κοινωνίας γενικότερα».

«Συνιστά, δε, δείγμα μιας αντεγκληματικής πολιτικής που λειτουργεί όχι μόνο τιμωρητικά ή ανταποδοτικά, αλλά συνάμα προληπτικά και με σεβασμό στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Είναι, συνεπώς, απαραίτητο να μελετηθεί η ανάγκη για δημιουργία ενός αποτελεσματικού θεσμικού πλαισίου, που θα κατοχυρώνει τόσο τις ανάγκες ενός αποφυλακισμένου προσώπου, όσο και αυτές της ίδιας της κοινωνίας και της πολιτείας, για καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού και της εγκληματικότητας», δήλωσε.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση