ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Επ.Περιβάλλοντος: Να κάνουμε το επόμενο βήμα για μείωση πλαστικών

Θεωρεί πως είναι εφικτός ο στόχος η Κύπρος να καταστεί το πρώτο κράτος μέλος της ΕΕ που θα καταργήσει τα πλαστικά καλαμάκια

ΚΥΠΕ

Την θέση ότι η Κύπρος οφείλει να κάνει το επόμενο βήμα για μείωση των πλαστικών εκφράζει σε συνέντευξή της στο ΚΥΠΕ η Επίτροπος Περιβάλλοντος Ιωάννα Παναγιώτου.

Απαντώντας σε ερωτήσεις του ΚΥΠΕ με αφορμή πρωτοβουλία του Ειδικού Σχολείου Αγίου Σπυρίδωνα Λάρνακας που έχει ως στόχο να σταματήσουν να χρησιμοποιούνται τα πλαστικά καλαμάκια στην Κύπρο, την οποία το γραφείο της έχει θέσει υπό την αιγίδα του, η κ. Παναγιώτου αναφέρθηκε στους στόχους της ΕΕ για μείωση των πλαστικών, καθώς και για τον αντίκτυπο που θα είχε για την εικόνα της Κύπρου αν πρωτοπορούσε σε αυτόν τον τομέα.

Σε ερώτηση αν θεωρεί πως είναι εφικτός ο στόχος η Κύπρος να καταστεί το πρώτο κράτος μέλος της ΕΕ που θα καταργήσει τα πλαστικά καλαμάκια η κ. Παναγιώτου απάντησε ότι «αυτός είναι ο στόχος». «Αν θα τον πετύχουμε, αυτό δεν μπορώ να το πω, γιατί χρειάζονται και νομοθετικές ρυθμίσεις, χρειάζεται και σοβαρή ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού», είπε.

Αλλά, σημείωσε, «σίγουρα ο στόχος πρέπει να παραμείνει».

Όσον αφορά το θέμα του πλαστικού υπάρχουν αρκετές δράσεις που υλοποιούνται από φορείς στην Κύπρο, ιδιαίτερα από ΜΚΟ και μέσα από μικρά προγράμματα της ΕΕ και άλλων οργανισμών, πρόσθεσε.

Το θέμα του πλαστικού είναι καίριο, είπε, ακριβώς επειδή είμαστε νησί, επειδή έχουμε θάλασσα και το πρόβλημα είναι πιο έντονο στους ωκεανούς και στις θάλασσες.

Σε ερώτηση αν ο στόχος αυτός θα μπορούσε να τεθεί επίσημα από το κράτος, όπως λόγου χάρη έχει ανακοινωθεί στη Βρετανία, η Επίτροπος Περιβάλλοντος ανέφερε ότι στην Κύπρο ακολουθούμε την πορεία των ευρωπαϊκών οδηγιών. Υπάρχει συζήτηση σε επίπεδο ΕΕ, έχουν τεθεί ήδη οι στόχοι για τα δέκα συγκεκριμένα αντικείμενα, για τα οποία είχε τεθεί ο στόχος της μείωσης με χρονοδιαγράμματα.

Η ευρωπαϊκή νομοθεσία έχει ήδη επιτύχει σημαντική μείωση στη χρήση πλαστικής σακούλας σε αρκετά κράτη μέλη, είπε, προσθέτοντας ότι «τα νέα σχέδια στρέφονται τώρα σε άλλα πλαστικά προϊόντα μίας χρήσης και στα είδη αλιείας».

Η Κύπρος ως κράτος μέλος της ΕΕ, είπε η κ. Παναγιώτου, οφείλει να συμμετέχει και να υλοποιεί τους στόχους της.

«Οφείλουμε να κάνουμε το επόμενο βήμα, με σκοπό τη μείωση της χρήσης πλαστικού για την προστασία του περιβάλλοντος», ανέφερε.

Σε ερώτηση αν θα μπορούσε να πρωτοπορήσει η Κύπρος στη μείωση των πλαστικών προϊόντων μίας χρήσης απάντησε θετικά, προσθέτοντας ωστόσο ότι επί του παρόντος δεν έχουν παρθεί επίσημα αποφάσεις.

Απαντώντας σε ερώτηση για τον ενδεχόμενο αντίκτυπο που θα είχε στην εικόνα της Κύπρου η πλήρης κατάργηση των πλαστικών καλαμακιών η Επίτροπος Περιβάλλοντος σημείωσε ότι θα βοηθούσε πάρα πολύ την εικόνα της Κύπρου.

Ακριβώς, σημείωσε, επειδή είναι νησί και είναι μικρή χώρα, στα θέματα του περιβάλλοντος και στον τουρισμό, θα μπορούσε να έβγαινε πρωτοποριακά. Έδωσε τα παραδείγματα της προώθησης τοπικών προϊόντων, της βιοκαλλιέργειας και της μείωσης του πλαστικού.
Τα κοινωνικά, περιβαλλοντικά και οικονομικά. οφέλη σύμφωνα με την κ. Παναγιώτου θα ήταν πολλαπλά.

Σύμφωνα με μελέτη του WWF, είπε, στη Μεσόγειο, τα πλαστικά αποτελούν το 95% των σκουπιδιών που εντοπίζονται στις θάλασσες, τόσο στον βυθό όσο και στις ακτές. Η ρύπανση προέρχεται κυρίως από την Τουρκία και την Ισπανία και σε δεύτερη φάση, από την Ιταλία, την Αίγυπτο, τη Γαλλία και την Ελλάδα.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση

X