ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Επέδωσαν υπόμνημα σε Προεδρικό και Σπίτι της Ευρώπης οι αγρότες

Προειδοποιούν ότι εάν ο ευρωπαϊκός Κανονισμός για την φυτοπροστασία εφαρμοστεί, τότε το μεγαλύτερο μέρος της γεωργικής γης στις ελεύθερες περιοχές της ΚΔ, θα οδηγηθεί στην εγκατάλειψη

ΚΥΠΕ

Υπόμνημα στο οποίο προειδοποιούν ότι εάν ο ευρωπαϊκός Κανονισμός για την φυτοπροστασία εφαρμοστεί, τότε το μεγαλύτερο μέρος της γεωργικής γης στις ελεύθερες περιοχές της Κυπριακής Δημοκρατίας, θα οδηγηθεί στην εγκατάλειψη, επέδωσαν τη Δευτέρα οι αγροτικές οργανώσεις σε εκπροσώπους στο Προεδρικό Μέγαρο και στο Σπίτι της Ευρώπης. Οι αγρότες διαμαρτυρήθηκαν για τον Κανονισμό, τονίζοντας ότι με αυτή την πρόνοια χάνεται ένα τεράστιο ποσοστό της γεωργικής γης, περίπου το 79%, από αυτό που έμεινε για τους αγρότες.

Σε μια πορεία με εκατοντάδες τρακτέρ και διπλοκάμπινα, και στην παρουσία ισχυρής αστυνομικής δύναμης, οι αγρότες εξέφρασαν την έντονη αντίθεση τους στον συγκεκριμένο Κανονισμό και τόνισαν ότι «είναι αντίθετοι σε πολιτικές και αποφάσεις, που λαμβάνονται χωρίς να υπάρχει καμία σοβαρή μελέτη των επιπτώσεων και χωρίς να παρέχεται καμία επιστημονική και οικονομική στήριξη στους ίδιους».

Την εκδήλωση διοργάνωσαν οι αγροτικές οργανώσεις ΠΕΚ, ΕΚΑ, Παναγροτικός, Νέα Αγροτική Κίνηση, Ευρωαγροτικός, καθώς και οι ομάδες παραγωγών της ΣΕΔΙΓΕΠ, ενώνοντας δυνάμεις με αγροτικές οργανώσεις σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Τα τρακτέρ και τα οχήματα των αγροτών έφεραν πινακίδες που ανέγραφαν συνθήματα όπως: «Προασπιζόμαστε το δικαίωμα να καλλιεργούμε τη γη μας!», «Προασπιζόμαστε την Κύπρο μας και τους πολίτες της για να έχουν κυπριακά τρόφιμα», «Με την εγκατάλειψη της γης το Τρόοδος κινδυνεύει!» «Χάνουμε τους αμπελώνες μας, την παράδοση και τον πολιτισμό μας!», «Όχι στην εξάρτηση από τα καρτέλ των τροφίμων», «Ποιοι θα προστατεύουν το Τρόοδος όταν εγκαταλειφθεί η Σολιά, η Μαραθάσα, η Πιτσιλιά και η Ορεινή Πάφος», και «Θέλουν να εγκαταλείψουμε την ύπαιθρο».

Οι διαδηλωτές κινήθηκαν κατά μήκος της λεωφόρου Σπύρου Κυπριανού (από την περιοχή του Jumbo Λακατάμειας, μέχρι τα φώτα τροχαίας Ορφανίδη) και μέσω της λεωφόρου Ιωσήφ Χατζηιωσήφ, έφτασαν μέχρι τη διασταύρωση με τη Λεωφόρο Αθαλάσσας.

Στη συνέχεια, κατευθύνθηκαν προς το Προεδρικό Μέγαρο, όπου παρέδωσαν το υπόμνημα τους στον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, Κωνσταντίνο Λετυμπιώτη και κατέληξαν στη λεωφόρο Βύρωνος μπροστά από το Σπίτι της Ευρώπης. Εκεί παρέδωσαν υπόμνημα με αποδέκτη την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, το οποίο παρέλαβαν εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο.

«Είδαμε τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, στον οποίο δώσαμε το υπόμνημα και ζητήσαμε όπως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Υπουργός, το Συμβούλιο των διαπραγματεύσεων στηρίξουν την προσπάθεια ώστε η Κύπρος να μην καταστραφεί οικονομικά και επισιτιστικά με αυτό τον κανονισμό», δήλωσε έξω από το Προεδρικό Μέγαρο ο Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Κυπρίων Αγροτών (ΕΚΑ), Πανίκος Χάμπας.

Στο υπόμνημα, που απευθύνεται στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, οι αγροτικές οργανώσεις ζητούν τη συμπαράσταση και υποστήριξη του Προέδρου στον αγώνα του αγροτικού κινήματος της Κύπρου και της Ευρώπης, «για αναθεώρηση αυτής της καταστροφικής για τη γεωργία πολιτικής, ώστε να διασφαλίσουμε την επιβίωση των αγροτών μας και να πετύχουμε την ανάπτυξη του κυπριακού αγροτικού τομέα προς όφελος της κοινωνίας και της οικονομίας του τόπου».

Επίσης, στο υπόμνημα, που απευθύνεται στην Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το αγροτικό κίνημα ζητεί την αναθεώρηση «αυτής της καταστροφικής για τον αγροτικό τομέα της Κύπρου πολιτικής, λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της κυπριακής γεωργίας με τρόπο ώστε να διασφαλίζεται η βιωσιμότητα των αγροτικών εκμεταλλεύσεων στην Κύπρο και η επιβίωση των αγροτών, μέσα στις σημερινές πολύ δύσκολες οικονομικά συνθήκες».

Και στα δύο υπομνήματα αναφέρεται ότι εάν ο Κανονισμός για την φυτοπροστασία εφαρμοστεί τότε το μεγαλύτερο μέρος της γεωργικής γης στις ελεύθερες περιοχές της Κυπριακής Δημοκρατίας, θα οδηγηθεί στην εγκατάλειψη με τεράστιες περιβαλλοντικές, κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις. Επισημαίνεται ακόμη ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Τμήματος Γεωργίας στην Κύπρο, από τον συγκεκριμένο κανονισμό, θα επηρεαστεί το 79% της γης, στις ελεύθερες περιοχές. «Λέμε ΝΑΙ στην Πράσινη μετάβαση, ΟΧΙ όμως σε βάρος της βιωσιμότητας των γεωργικών και των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων», σημειώνουν.

Και τα δύο υπομνήματα υπογράφουν οι οργανώσεις ΠΕΚ, ΕΚΑ, Παναγροτικός Σύνδεσμος, Νέα Αγροτική Κίνηση και Ευρωαγροτικός.

Μετά την παράδοση του υπομνήματος στο Σπίτι της Ευρώπης οι εκπρόσωποι των αγροτικών οργανώσεων προέβησαν σε δηλώσεις.

Δηλώσεις εκπροσώπων αγροτικών οργανώσεων

Ο Μιχάλης Λύτρας εκ μέρους της ΠΕΚ δήλωσε ότι η σημερινή εκδήλωση των αγροτών της Κύπρου είναι αντιπροσωπευτική και μαζική, προσθέτοντας ότι δείχνει ακριβώς την αγωνία που έχουν όλοι οι αγρότες, γεωργοί και κτηνοτρόφοι για τον Κανονισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης που απαγορεύει τη χρήση χημικών παρασκευασμάτων για την καταπολέμηση ασθενειών.

«Εμείς ενώνουμε τη φωνή μας με όλους τους Ευρωπαίους αγρότες και καλούμε την Ευρωπαϊκή Ένωση να αντιληφθεί τους κινδύνους που υπάρχουν στη διατροφική αλυσίδα, εάν δεν αποσύρει αυτό τον κανονισμό», είπε ο κ. Λύτρας. Σημείωσε ακόμη ότι η κυπριακή γεωργία κινδυνεύει και λόγω των καιρικών συνθηκών, οι οποίες, όπως ανέφερε, έχουν αλλάξει λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Εκ μέρους του Παναγροτικού Συνδέσμου Κύπρου και της Παγκύπριας Οργάνωσης Σιτηροπαραγωγών ο Κυριάκος Καϊλάς δήλωσε ότι μπαίνουν κάποιες απαγορευτικές δικλείδες που θα δυσκολέψουν το επάγγελμα πέραν των άλλων προβλημάτων που υπήρχαν και ότι αυτό αποτελεί την ταφόπλακα του σημερινού αγρότη. «Ο πρωτογενής τομέας κλείνει εάν εφαρμοστεί αυτός ο Κανονισμός», είπε. Συμπλήρωσε ότι όχι μόνο τα χημικά αλλά ούτε και τα βιολογικά σκευάσματα, τα οποία χρησιμοποιούνται σήμερα δεν θα μπορούν πλέον να χρησιμοποιηθούν.

Υπογράμμισε ότι κάποιοι πιέζουν προς αυτή την κατάσταση γιατί θα επωφεληθούν, λέγοντας ότι υπάρχουν άλλοι εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης που χρησιμοποιούν «δηλητήριο», αντί για φυτοφάρμακα. Σημείωσε ότι πρόκειται για μια ειρηνική εκδήλωση για να σταλούν τα μηνύματα τόσο στο εσωτερικό όσο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Δήλωσε ότι η Κυβέρνηση στέκεται στο πλευρό των αγροτών υποδεικνύοντας ότι αυτό είναι κάτι που λέχθηκε από τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο.

Ο Γενικός Γραμματέας της ΕΚΑ, Πανίκος Χάμπας, δήλωσε ότι οι αγρότες καθημερινά οργώνουν την γη, προστατεύουν τη βιοποικιλότητα, παράγουν υγιεινά προϊόντα για να έχουν στο πιάτο τους όλοι οι καταναλωτές. Είπε ότι η Πράσινη Ανάπτυξη θα πρέπει να σέβεται τον παραγωγό, τον καταναλωτή και το περιβάλλον της ημικατεχόμενης Κύπρου.

Παράλληλα, έκρουσε τον κώδωνα της έλλειψης τροφίμων και της επισιτιστικής ασφάλειας, τονίζοντας ότι τα τρόφιμα που θα μείνουν θα είναι πανάκριβα, υποδεικνύοντας ότι στο βάθος βρίσκονται τα γενετικά τροποποιημένα προϊόντα. Είπε ακόμη ότι στην εκδήλωση συμμετέχουν πάνω από 200 τρακτέρ, λέγοντας ότι οι αγρότες έβαλαν καύσιμα στα τρακτέρ τους, και βρίσκονται εκεί για όλη την Κύπρο, τονίζοντας ότι οι αγρότες παλεύουν για όλα τα νοικοκυριά της Κύπρου.

Ο Γενικός Γραμματέας του Ευρωαγροτικού, Λάμπρος Αχιλλέως, είπε ότι εάν περάσει αυτή η πολιτική που προωθείται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα πρέπει να ξέρει ο κυπριακός λαός ότι τα τρόφιμα, τα οποία πλέον θα διοχετεύονται στην Κυπριακή Δημοκρατία θα είναι αμφιβόλου ποιότητας.

Εκ μέρους της Νέας Αγροτικής Κίνησης, ο Αβραάμ Βενιζέλου, ανέφερε ότι πρέπει όλοι να αντιληφθούν τη σοβαρότητα του προβλήματος και να «εγκύψουμε όλοι και ο λαός και εμείς οι αγρότες για να δώσουμε δυναμικά το σύνθημα ότι δεν θα δεχθούμε να μας καταστρατηγήσουν και να χάσουμε την μεσογειακή μας διατροφή».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση