ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Επικαιροποιείται η συμφωνία του 1971 μεταξύ ΚΔ και Εκκλησίας

Οι επιδοτούμενοι ιερείς τον Ιανουάριο του 2019, αριθμούσαν σε 722

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Νομοσχέδιο για να επικαιροποιηθεί η συμφωνία που έγινε τον Φεβρουάριο του 1971 μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Εκκλησίας της Κύπρου προχωρά το Υπουργείο Οικονομικών για επιχορήγηση της μισθοδοσίας του εφημεριακού κλήρου της ελληνικής ορθόδοξης εκκλησίας της Κύπρου με μηνιαίο ποσό που αντιστοιχεί στο ένα δεύτερο (1/2) της μισθοδοσίας των πρωτοδιόριστων δημοδιδασκάλων. Ως αντιπαροχή η Ιερά Αρχιεπισκοπή θα παραχωρούσε στην Κυπριακή Δημοκρατία αγροτική κτημοσύνη της ανερχόμενη σε 15.000 περίπου στρέμματα.

Μετά από διαβουλεύσεις μεταξύ Κυβέρνησης και Εκκλησίας της Κύπρου συμφωνήθηκε από κοινού η επικαιροποίηση της βάσης παραχώρησης της κρατικής αρωγής, ώστε να καθοριστεί ο αριθμός των επιδοτούμενων ιερέων για τα επόμενα έτη με μηνιαίο ποσό 681 ευρώ, ως εξής:

- 760 ιερείς από την ημερομηνία που θα ισχύσει ο Νόμος, μέχρι και τις 31.12.2020

- 800 ιερείς από 1.1.2021 μέχρι 31.12.2023

- 850 ιερείς από 1.1.20124 μέχρι 31.12.2025

- μετά την 1.1.2026 ο αριθμός των 850 δικαιούχων κρατικής αρωγής ιερέων θα αυξάνεται με ποσοστό 0.5% κάθε έτος

Επίσης, το νομοσχέδιο το οποίο συζητήθηκε τη Δευτέρα στην Επιτροπή Οικονομικών, με τη θεσμοθέτηση της συμφωνίας με την εκκλησία σε Νόμο, μεταβιβάζεται η εκκλησιαστική γη που παραχωρήθηκε στη Δημοκρατία το 1971, όποτε η Δημοκρατία το ζητήσει.

Παράλληλα, στα πλαίσια του Νόμου, αλλάζει και η διαδικασία καταβολής της κρατικής αρωγής ώστε, αντί να πληρώνεται ο κάθε ιερέας σε προσωπικό του λογαριασμό κάθε μήνα ένα κατ'αποκοπή ποσό από τη Δημοκρατία, θα διενεργείται μια πληρωμή στο φορέα μισθοδοσίας του εφημεριακού κλήρου του κεντρικού εκκλησιαστικού ταμείου της ιεράς συνόδου της αγιωτάτης εκκλησίας της Κύπρου για το σύνολο των ιερέων και η εκκλησία της Κύπρου θα αναλαμβάνει εξολοκλήρου τη μισθοδοσία των ιερέων, συμφωνα με τις δικές της εσωτερικές διαδικασίες.

Επιδότηση

Η Κυβέρνηση από το 1971 μέχρι σήμερα, επιδοτεί τη μισθοδοσία των ιερέων που λειτουργούν σε ναούς της υπαίθρου. Ως ύπαιθρος, με τα τότε δεδομένα, ορίζονταν όλες οι περιοχές που βρίσκονταν εκτός των τειχών των πόλεων με αποτέλεσμα σήμερα δήμοι όπως του Στροβόλου, της Αγλατζιάς, των Λατσιών, της Λακατάμιας και της Μέσα Γειτονιάς, για σκοπούς επιδότησης, να θεωρούνται ύπαιθρος.

Σημειώνεται πως οι επιδοτούμενοι ιερείς της εκκλησίας της Κύπρου κατά τον Ιανουάριο του 2019 σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση του Υπουργείου Οικονομικών, αριθμούσαν σε 722, ένω το κόστος της επιδότησης για ολόκληρο το έτος 2018 ανήλθε σε 6.3 εκατ. ευρώ περιλαμβανομένης και της 13ης επιδότησης.

Η επιδότηση σήμερα παραχωρείται σε κάθε ιερέας ξεχωριστά και η εκκλησία συμπληρώνει το μισθό του κάιε ιερέα με βάση τα δικά της κριτήρια. Από τα 15.000 περίπου στρέμματα, ποσοστό 73% από το 1974, βρίσκεται στις κατεχόμενες περιοχές. Το Κτηματολόγιο εκτιμά, πως η αξία της εκκλησιαστικής γης που παραχωρήθηκε στην Κυβέρνηση και βρίσκεται στις ελεύθερες περιοχές σε τιμές του 2010 ανέρχετα σε 81.2 εκατ. ευρώ, ενώ οι αντίστοιχη αξία γης που είναι στις κατεχόμενες περιοχές σε τιμές του 2009, και στη βάση της αγοραίας αξίας για σκοπούς του Φορέα Ισότιμης κατανομής βαρών εκτιμήθηκε σε 125.1 εκατ. ευρώ.

Βότσης: Το κράτος συνεχίζει να πληρώνει τους εφημέριους της υπαίθρου

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της σημερινής συνεδρίας της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών ο Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής Άγγελος Βότσης, ανέφερε πως όσον αφορά τον Εφημεριακό Κλήρο της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας της Κύπρου Νόμο, ο κ. Βότσης είπε ότι είναι η συμφωνία του 1971, η οποία δεν είχε υλοποιηθεί στο κομμάτι που αφορούσε την μεταβίβαση της εκκλησιαστικής περιουσίας που θα δινόταν έναντι της υποχρέωσης του κράτους να επιχορηγεί το 50% του μισθού που οι τότε δάσκαλοι έπαιρναν για να επιχορηγούνται οι εφημέριοι της υπαίθρου.

«Δηλαδή είχε γίνει μια συμφωνία το 1971 που έλεγε ότι το κράτος θα αναλαμβάνει το μισό μισθό εισδοχής στην κλίμακα του τότε δασκάλου, το ποσό που αντιστοιχεί σε αυτό το μισό μισθό να τον δίνει το κράτος για τους εφημέριους που λειτουργούν Εκκλησίες στην ύπαιθρο, με υποχρέωση της εκκλησίας να μεταβιβάσει αγροτική γη η οποία τώρα είναι ένα μέρος στα κατεχόμενα και ένα μέρος στις ελεύθερες περιοχές έναντι αυτής της υποχρέωσης του κράτους», ανέφερε.

Όπως είπε, έχουν περάσει τόσα - τόσα χρόνια και δεν έχει υλοποιηθεί αυτή η συμφωνία και στα δύο μέρη.

«Το κράτος συνεχίζει να πληρώνει τους εφημέριους της υπαίθρου, όπως τότε καθοριζόταν η ύπαιθρος, αλλά ακόμη δεν έχουν μεταβιβαστεί επισήμως τα τεμάχια αυτά, παρόλο που μας έχουν δείξει σήμερα τίτλους κτηματολογίου όπου καταγράφεται αυτή η δέσμευση πάνω, χωρίς να είναι επίσημη μεταβίβαση του τίτλου ιδιοκτησίας. Έχει έρθει τώρα η τελική συμφωνία ενώπιον μας για να συζητηθεί. Έχουν τεθεί αρκετά ερωτήματα από τους συναδέλφους. Θα απαντηθούν γραπτώς και μόλις απαντηθούν γραπτώς θα ξανά συζητηθεί στην Επιτροπή», συμπλήρωσε.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Βότσης είπε ότι εάν υπήρξαν κάποιοι λόγοι εθνικού συμφέροντος και για κάποιους λόγους δεν έγινε η πράξη, εφόσον είναι λόγοι εθνικού συμφέροντος δεν πρέπει να τους συζητούμε δημόσια.

Στεφάνου: Κανένας από το ΥΠΟΙΚ δεν έδωσε απαντήσεις

Από πλευράς του ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ, Στέφανου Στεφάνου ανέφερε πως η Κυβέρνηση έστειλε το νομοσχέδιο στη Βουλή, αλλά δεν προσκόμισε κανένα στοιχείο. Η Βουλή δεν έχει μπροστά της την συμφωνία που έγινε το 1971, δεν ήρθε κανένας από το Υπουργείο Οικονομικών για να δώσει απαντήσεις στα πολλά ερωτήματα που έχουμε εγείρει. Το ΑΚΕΛ δεν πρόκειται να δεχθεί να συζητηθεί το θέμα αν δεν έρθουν απαντήσεις από μέρους της κυβέρνησης σε σχέση με αυτή τη συμφωνία. Είναι απαράδεκτο η κυβέρνηση να στέλνει νομοσχέδια και να απουσιάζει από την συνέδρια που συζητείται το θέμα.

"Επαναλαμβάνω, το ΑΚΕΛ δεν δέχεται να εγκρίνει ή να συζητά νομοσχέδια χωρίς να έχει μπροστά του όλη την πληροφόρηση και δυστυχώς σήμερα δεν την είχαμε. Θα αναμένουμε τις απαντήσεις από μέρους της κυβέρνησης για αυτή την συμφωνία και ακολούθως θα τοποθετηθούμε", κατέληξε.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση