ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Εξετάζεται η αύξηση των μέτρων στην παλιά Λευκωσία

Σε σύσκεψη στο Αρχηγείο της Αστυνομίας, έγινε αξιολόγηση μετά τον φόνο που διεπράχθη τα ξημερώματα της Κυριακής

Εύλογα ερωτήματα δημιουργούνται, σε σχέση με το πώς διεπράχθη η δολοφονία του 24χρονου Πακιστανού στην Λευκωσία, τα ξημερώματα της Κυριακής 23/02, αφού από τον Σεπτέμβριο 2019 έχει καθιερωθεί η πραγματοποίηση κοινών περιπολιών από την Αστυνομία και την Εθνική Φρουρά, κυρίως στην εντός των τειχών πόλη, αλλά και περιμετρικά αυτής. Πηγές από την Αστυνομία χαρακτήρισαν το περιστατικό ως μεμονωμένο, ενώ πίσω από τον φόνο φαίνεται ότι υπήρχαν κίνητρα που σχετίζονται με εμπόριο ναρκωτικών. Παράλληλα, όπως μας αναφέρθηκε, από την έναρξη των κοινών περιπολιών, η εγκληματικότητα στην περιοχή έχει μειωθεί. Την ίδια ώρα, όμως, τόσο η Αστυνομία, όσο και ο Δήμος Λευκωσίας, μιλούν για δυσκολίες οι οποίες δεν τυγχάνουν της σωστής αντιμετώπισης από το κράτος.

Όπως πληροφορείται η «Κ» από αστυνομικές πηγές, τα κίνητρα του φόνου διερευνάται αν ήταν μεταξύ του θύτη και του θύματος και αφορούσαν σε υποθέσεις ναρκωτικών. Όπως μας αναφέρθηκε, στην οικία του υπόπτου ο οποίος τέθηκε υπό οκταήμερη κράτηση από το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας, εντοπίστηκε ποσότητα ναρκωτικών. Μάλιστα, υπό διερεύνηση βρίσκεται και το ενδεχόμενο θύτης και θύμα να είχαν μεταξύ τους οικονομικές διαφορές, οι οποίες σχετίζονται με υποθέσεις ναρκωτικών.

Η Αστυνομία, εκλαμβάνει τα αισθήματα ικανοποίησης των πολιτών, σε σχέση με τα μέτρα που λαμβάνονται για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας στην περιοχή, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Μάλιστα, μετά από καταγγελίες του κοινού, η αστυνόμευση ενισχύθηκε σε περιοχές της εντός των τειχών πόλης, στις οποίες θεωρείται η ότι η εγκληματικότητα είναι αυξημένη, όπως στην Φανερωμένη, όπου συχνά πραγματοποιούνται συλλήψεις για υποθέσεις ναρκωτικών. Η δολοφονία του νεαρού αλλοδαπού σημειώθηκε στην οδό Ρηγαίνης, αρκετά μέτρα πιο πάνω και υπολογίζεται ότι ήταν ένα περιστατικό πολύ μικρής διάρκειας.

Όπως υπογράμμισε η ίδια πηγή, η Αστυνομία δεν μπορεί να βρίσκεται παντού, ανά πάσα στιγμή, αν και έχουν αυξηθεί σε σημαντικό βαθμό οι μηχανοκίνητες και οι πεζές περιπολίες. Το γεγονός, παράλληλα, ότι σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα εκδίδονται εντάλματα και πραγματοποιούνται συλλήψεις, λειτουργεί ως αποτρεπτικός παράγοντας κατά της διάπραξης αδικημάτων. Για την κατάσταση, όπως αυτή έχει διαμορφωθεί στην παλιά Λευκωσία, ευθύνες καταλογίζονται και στο κράτος από την Αστυνομία. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρθηκε στην «Κ», ο χρόνος εξέτασης αιτήσεων ασύλου είναι πολύ μεγάλος, με αποτέλεσμα τα άτομα αυτά να συγκεντρώνονται στην περιοχή της εντός των τειχών πόλης.

Σύσκεψη στο Αρχηγείο

Η ηγεσία της Αστυνομίας πραγματοποιεί τακτικά συσκέψεις για την αξιολόγηση των μέτρων που λαμβάνονται στην εντός των τειχών Λευκωσία και περιμετρικά αυτής. Όπως πληροφορείται η «Κ», σύσκεψη πραγματοποιήθηκε και το πρωί της Δευτέρας 24/02, μια ημέρα μετά την δολοφονία του 24χρονου στην οδό Ρηγαίνης. Αξιολογήθηκαν τα μέτρα αστυνόμευσης της περιοχής, ενώ τέθηκε και το θέμα ενίσχυσης αυτών των μέτρων, μετά και από καταγγελίες που φθάνουν από πολίτες, με αφορμή και τον φόνο που διεπράχθη την Κυριακή. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι πολίτες, πλέον, αναφέρουν ότι διαπιστώνουν κατά διαστήματα να υπάρχουν ύποπτες δραστηριότητες και στην περιοχή της οδού Ρηγαίνης.

«Χρειάζονται περισσότερα»

Ο Δήμος Λευκωσίας, με ανακοίνωσή του, επισημαίνει τις δικές του δράσεις για τον περιορισμό της εγκληματικότητας στην εντός των τειχών πόλη, τονίζοντας ότι πρέπει να γίνουν περισσότερες ενέργειες, προερχόμενες και από το κράτος.

Αυτούσια η ανακοίνωση:

«Η χώρα μας βρίσκεται τα τελευταία χρόνια αντιμέτωπη με ένα μεγάλο μεταναστευτικό ρεύμα. Μεγάλος αριθμός μεταναστών ζουν πλέον μόνιμα στις περιοχές της εντός των τειχών Λευκωσίας, κυρίως λόγω χαμηλού κόστους διαμονής (συνήθως σε ακατάλληλα υποστατικά τα οποία έχουν παραμεληθεί από τους ιδιοκτήτες τους) αλλά και λόγω του γεγονότος ότι στην περιοχή ήδη κατοικεί μεγάλος αριθμός συμπατριωτών τους.

Στην Κύπρο οι οικονομικοί μετανάστες αποκλείονται από μία αξιοπρεπή εργασία, γεγονός που οδηγεί σε οικονομική δυσχέρεια με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Ο Δήμος Λευκωσίας καλείται ολοένα και συχνότερα να διαχειριστεί αυξημένα θέματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, παραβατικότητας-εγκληματικότητας και παρουσίας αστέγων, χωρίς όμως να διαθέτει τα απαραίτητα μέσα για την αποτελεσματική αντιμετώπισή τους.

Η διαχείριση του μεταναστευτικού ζητήματος είναι αρμοδιότητα του κράτους, το οποίο, ωστόσο, διαθέτει ολοένα και λιγότερα κονδύλια στις τοπικές Αρχές για τον σχεδιασμό προγραμμάτων ένταξης.

Τι κάνει ο Δήμος

Ο Δήμος Λευκωσίας, μέσω του Πολυδύναμου Κέντρου του, έχει διεκδικήσει και κερδίσει χρηματοδοτήσεις με τις οποίες:

• υλοποιεί προγράμματα ειδικά σχεδιασμένα για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες (φροντίδα παιδιών μεταναστών, μαθήματα διατήρησης πολυπολιτισμικής ταυτότητας παιδιών αραβικής και κινεζικής προέλευσης, Γραφείο Πληροφόρησης, Ψυχοκοινωνικής στήριξης και Δικτύωσης μεταναστών ΚΕΠΛΥΜ, Εκμάθηση ελληνικής γλώσσας σε ενήλικες, διοργάνωση MINGLING εμπειριών μεταξύ μεταναστών και ντόπιων, εκπαίδευση μεντόρων μεταναστών, εργοθεραπεία σε αιτούντες άσυλο κλπ).
• προωθεί την κοινωνική ένταξη μέσω της απασχόλησης και επιχειρηματικότητας των μεταναστών, προσφύγων και άλλων ευάλωτων ομάδων
Παράλληλα ο Δήμος διενεργεί αυξημένους υγειονομικούς ελέγχους σε υποστατικά για να διασφαλιστούν αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης και να περιοριστεί το φαινόμενο διαβίωσης μεγάλου αριθμού ατόμων σε υποστατικά, όπως και ελέγχους σε εγκαταλελειμμένα υποστατικά.

Δημιουργία συνθηκών οικονομικής προοπτικής

Παράλληλα, ο Δήμος Λευκωσίας τα τελευταία χρόνια υλοποιεί ένα πολύπλευρο πρόγραμμα αναζωογόνησης του ιστορικού Κέντρου της Λευκωσίας το οποίο επικεντρώνεται στη δημιουργία των απαραίτητων ελάχιστων υποδομών και του περιβάλλοντος που θα προσελκύσει ιδιοκτήτες και ιδιώτες επενδυτές.
• Αναπλάσεις οδών και συντήρηση-αποκατάσταση προσόψεων όλων των οικοδομών σε αυτές τις οδούς
• Ολοκλήρωση του Νέου Δημαρχείου και στέγαση όλων των Δημοτικών Υπηρεσιών
• Στέγαση και λειτουργία του Κέντρου Έρευνας (RISE) στην ΣΤΟΑ και αργότερα στην αγορά του παλαιού Δημαρχείου
• Δημιουργία της Συνοικίας Δημιουργικών Επιχειρήσεων
• Πολιτιστικές χρήσεις: Εμπλουτισμός της λειτουργίας του Δημοτικού Κέντρου Τεχνών με το Θέατρο Πόλης και δημιουργία του μουσείου Χαρακτικής Χαμπή
• Κάλεσμα προς ιδιοκτήτες ακινήτων στην περιοχή (ειδικά ανενεργών κτηρίων) να προχωρήσουν σε συντήρηση και αποκατάστασή τους.

Χρειάζονται περισσότερα

Είναι αποδεδειγμένο ότι όλες οι πιο πάνω δράσεις και έλεγχοι αποδίδουν εάν υπάρχει σταθερή χρηματοδότηση και αυξημένη συχνότητα τους.
Ο Δήμος Λευκωσίας απευθύνθηκε κατ’ επανάληψη στα αρμόδια υπουργεία με προτάσεις και αιτήματα.

• Αύξηση των κονδυλίων για την καθιέρωση Κοινωνικών Λειτουργών στο δρόμο, οι οποίοι σε συνεργασία με τους παρατηρητές της γειτονιάς καθώς και τον αστυνομικό της γειτονιάς θα μπορούσαν να εκπαιδεύουν, ενημερώνουν και να προλαμβάνουν παραβατικές συμπεριφορές και κατ’ επέκταση εγκληματικές ενέργειες.

• Πρακτικές Στέγασης: Θεωρούμε, ότι επιβάλλεται άμεσα, η δια νόμου καθιέρωση βασικών προδιαγραφών για την ενοικίαση υποστατικών, τα οποία να είναι κατάλληλα για αξιοπρεπή διαβίωση και ο παράλληλος έλεγχος των οικογενειών/ατόμων που θα φιλοξενούνται σε αυτά. Καταδικάζουμε την τακτική της πρόχειρης μαζικής προσωρινής φιλοξενίας αιτούντων άσυλο σε παλιές πολυκατοικίες του Κέντρου της Λευκωσίας ως μέτρο του κράτους για την αντιμετώπιση της στέγασης των αιτούντων άσυλο.

• Αναβάθμιση του ρόλου των φορέων της ΤΑ στην άσκηση κοινωνικής πολιτικής και ανάθεση ξεκάθαρων αρμοδιοτήτων στις Τοπικές Αρχές για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκύπτουν από τις αυξημένες μεταναστευτικές ροές. Ευελπιστούμε ότι στο Σχέδιο Δράσης για την ένταξη των μεταναστών που ετοιμάζεται με απόφαση Υπουργικού Συμβουλίου, θα ληφθεί σοβαρά υπόψη ο ρόλος των Τοπικών Αρχών.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση