ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ευρωπαϊκό σωσίβιο στον Λίβανο από Λευκωσία

Στήριξη του γειτονικού κράτους σε μια προσπάθεια αναχαίτησης των μεταναστευτικών ροών

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Σε δυνατό asset αντιμετώπισης των μεταναστευτικών ροών από ανατολάς προς Κύπρο εξελίσσεται η συνεργασία της Κυπριακής Δημοκρατίας με τον Λίβανο. Η συνεργασία που υπάρχει το τελευταίο διάστημα μεταξύ Λευκωσίας και Βηρυτού δείχνει σημάδια αποτελεσματικότητας, με το Υπουργείο Εσωτερικών να εμφανίζεται διατεθειμένο να ενισχύσει το γειτονικό κράτος με κάθε τρόπο και μέσο. Παράλληλα σε πολιτικό επίπεδο η κυπριακή πλευρά εμφανίζεται έτοιμη να στηρίξει το εύθραυστο πολιτικό σκηνικό του Λιβάνου στην Ε.Ε. Η Λευκωσία εμφανίζεται να υποστηρίζει το αίτημα του Λιβάνου για οικονομική ενίσχυση από την Ε.Ε για τις μεταναστευτικές ροές στα πρότυπα της συμφωνίας Ε.Ε με Τουρκία. Θέμα που έχει τεθεί από κυπριακής πλευράς στα αρμόδια όργανα της Κομισιόν ενώ αναμένεται να προωθηθεί και στο ανώτερο πολιτικό επίπεδο από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη. Σε πρώτη φάση ο ΥΠΕΣ Κωνσταντίνος Ιωάννου ενημέρωσε την κυβέρνηση του Λιβάνου για εμβάθυνση της συνεργασίας με κοινές θαλάσσιες περιπολίες αλλά και την παραχώρηση εξοπλισμού.

Η πολιτική της Λευκωσίας

Ο άξονας που έχει στηθεί μεταξύ των δυο χωρών στο μεταναστευτικό φαίνεται να σπάει το αδιέξοδο που είχε δημιουργηθεί πρώτα με τις επιστροφές μεταναστών και στη συνέχεια με την καταπολέμηση του φαινομένου στο χώρο αναχωρήσεων. Η στροφή που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα στο πρακτικό κομμάτι αντιμετώπισης της παράνομης μετανάστευσης έχει ως αφετηρία το εμπάργκο στις επαφές με την κυβέρνηση Ασαντ στη Συρία, αλλά και την απροθυμία της Τουρκίας να βάλει φρένο στους παράνομους μετανάστες από το έδαφός της, προς την Κύπρο. Λαμβάνοντας υπόψη τα διαθέσιμα στοιχεία από τις αφίξεις, η προσοχή στράφηκε προς στο Λίβανο όπου φαίνεται να δρουν κυκλώματα διακινητών μεταναστών, κατά κύριο λόγο Σύρων υπηκόων, οι οποίοι μεταφέρουν με ψαροκάικα μετανάστες, θέτοντας σε κἰνδυνο τη ζωή τους.

Συνεργασία με Λίβανο

Τις βάσεις συνεργασίας με τη Βηρυτό έθεσε ο Κωνσταντίνος Ιωάννου. Μετά τις επαφές που είχε με την κυβέρνηση της γειτονικής χώρας ο Υπουργός Εσωτερικών, πήρε σάρκα και οστά η βασική επιδίωξη της κυπριακής πλευράς για επιστροφή αρκετών μεταναστών που είχαν ως αφετηρία τη γειτονική χώρα. Το δεύτερο ζήτημα που καίει τη Λευκωσία είναι να αντιμετωπιστούν τα κυκλώματα διακινητών. Επί του προκειμένου ο Υπουργός Εσωτερικών προχώρησε στη σύσταση ειδικής ομάδας υπηρεσιακών από την Υπηρεσία Ασύλου, το Τμήμα Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης, την Υπηρεσία Αλλοδαπών και Μετανάστευσης, καθώς και το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Οι εντολές που έχουν δοθεί στην ομάδα των υπηρεσιακών είναι να εξετάσουν τις πιθανότητες αναθεώρησης της πολιτικής που αφορά στους Σύρους υπηκόους, με στόχο την ορθή διαχείριση όσων ήδη βρίσκονται στην Κυπριακή Δημοκρατία, και την αποτροπή των περαιτέρω ροών από τη Συρία.

Κυκλώματα

Η πρόσφατη κινητοποίηση των αρχών της Δημοκρατίας για πιθανή κάθοδο μεγάλου αριθμού μεταναστών (500) από τα παράλια του Λιβάνου οφείλεται κυρίως στο κομμάτι αποτροπής, πάντα σε συνεργασία με την κυβέρνηση του Λιβάνου. Οι πληροφορίες αντλήθηκαν από παράνομους μετανάστες (95) που αφίχθηκαν το προηγούμενο διάστημα στην Κύπρο. Στο πλαίσιο ανταλλαγής πληροφοριών ενημερώθηκε άμεσα η κυβέρνηση του Λιβάνου τόσο για την αποτροπή των αναχωρήσεων προς την Κύπρο όσο και για εντοπισμό των διακινητών. Παράλληλα οι αρχές ασφαλείας της Δημοκρατίας προχώρησαν σε συλλήψεις ατόμων, κυρίως αραβικής καταγωγής, στο εσωτερικό που φαίνεται να είχαν συνεργασία με διακινητές από τον Λίβανο

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση