
ΚΥΠΕ
Ως ευθύνη των κατασκευαστών υπέδειξε σήμερα, Τρίτη ο πρώην Διευθυντής του Τμήματος Οδικών Μεταφορών (ΤΟΜ), Σωτήρης Κωλέττας, την ενημέρωση για ανακλήσεις οχημάτων για τεχνικούς λόγους, κατά την τοποθέτησή του ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής για τους αερόσακους Takata. Ο κ. Κωλέττας ανέφερε ότι παλαιότερα οι κατασκευάστριες εταιρείες τηρούσαν χαμηλούς τόνους για ανακλήσεις οχημάτων, επιδιώκοντας να τις κρατήσουν μυστικές, όπως είπε, προκειμένου να μην πληγούν οι πωλήσεις συγκεκριμένων μοντέλων.
Ο κ. Κωλέττας, κληθείς να σχολιάσει κατά πόσο υπάρχει αποκλειστική ευθύνη στους κατασκευαστές για ανακλήσεις οχημάτων, ανέφερε ότι ανά το παγκόσμιο, καμία κυβερνητική υπηρεσία δεν μπορεί να αποφασίσει ανάκληση οχημάτων και ότι η κατασκευάστρια εταιρεία αποφασίζει να ανακαλέσει για τεχνικό πρόβλημα οχήματα που κατασκεύασε, σημειώνοντας ότι η ανάκληση γίνεται μέσω των επίσημων αντιπροσώπων των κατασκευαστών σε κάθε χώρα.
Σημείωσε ότι όλες οι ενημερώσεις έρχονται μέσω των αντιπροσώπων, οι οποίοι απευθύνονται στις κρατικές υπηρεσίες για να λάβουν τα στοιχεία των ιδιοκτητών οχημάτων που είναι υπό ανάκληση, ώστε να γίνει η ενημέρωση. Απαντώντας, εξάλλου, για τον ρόλο του ΤΟΜ στο θέμα των ανακλήσεων, υπογράμμισε ότι αυτός περιοριζόταν μόνο στο να δίνονται στοιχεία ιδιοκτητών οχημάτων, όταν ένας αντιπρόσωπος ζητούσε πληροφορίες. Ανέφερε, αργότερα, απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ότι το ΤΟΜ ενημερωνόταν για ανακλήσεις λόγω αερόσακων Takata, όταν οι αντιπρόσωποι ενημέρωναν για τέτοιες ανακλήσεις.
Υπογράμμισε, δε, ότι από το 2008 δίνονταν στους αντιπροσώπους σε μηνιαία βάση τα στοιχεία των ιδιοκτητών οχημάτων που εγγράφονταν στο ΤΟΜ, προσθέτοντας ότι για κάποια χρόνια οι αντιπρόσωποι κατέβαλλαν και ένα ποσό στο ΤΟΜ για να λαμβάνουν τέτοια στοιχεία, ακριβώς επειδή τα χρειάζονταν για σκοπούς ενημέρωσης του κοινού. Σημείωσε, δε, ότι το ΤΟΜ διαθέτει κινητά τηλέφωνα των ιδιοκτητών για σκοπούς ενημέρωσης για διάφορα θέματα που αφορούν το Τμήμα.
Ακολούθως, ο κ. Κωλέττας ρωτήθηκε κατά πόσο το ΤΟΜ, με την ενημέρωση που λάμβανε για ανακλήσεις, αποκτούσε και αντίληψη του κινδύνου που οδηγούσε τον κατασκευαστή να προχωρήσει σε ανάκληση. Ανέφερε ότι ένα όχημα θεωρείται επικίνδυνο, εφόσον μία μονάδα του οχήματος δεν λειτουργεί, καθώς και ότι, εφόσον ο αντιπρόσωπος αναλάμβανε την επιδιόρθωση, αυτός ο κίνδυνος, εξαλειφόταν. Σημείωσε ότι το ΤΟΜ δεν έχει εξειδικευμένα εργαστήρια για να μπορεί να ελέγχει κατά πόσο και τι είδους κίνδυνος υφίσταται.
Ανέφερε, εξάλλου, ότι δεν υπήρχε άλλος τρόπος να γνωρίζει το ΤΟΜ το εύρος και τη σοβαρότητα της κάθε ανάκλησης, ούτε τον λόγο για τον οποίο γινόταν η ανάκληση και ότι ο μόνος τρόπος για να έχουν γνώση θα ήταν να λάβουν σχετική ενημέρωση από τους αντιπροσώπους.
Ερωτηθείς από τον Πρόεδρο της Επιτροπής εάν ο ίδιος είχε πληροφορηθεί για το τροχαίο ατύχημα και τον τραυματισμό που προκλήθηκε το 2017, καθώς και για το κατά πόσο είχε υπόψη του την έκθεση της ηλεκτρομηχανολογικής υπηρεσίας για το εν λόγω ατύχημα, ο κ. Κωλέττας απάντησε ότι δεν μπορούσε την στιγμή που βρισκόταν ενώπιον της Επιτροπής να πει εάν τότε είχε λάβει σχετική ενημέρωση. Ο Πρόεδρος της Επιτροπής ανέφερε, πάντως, ότι ο εμπειρογνώμονας της αστυνομίας κατέθεσε στην Επιτροπή ότι είχε αλληλογραφία με την υπηρεσία για το θέμα αυτό.
Σε ερώτηση του μέλους της Επιτροπής και Προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου, Μιχάλη Βορκά, για το αν υπήρχε μητρώο για ανακλήσεις, ο κ. Κωλέττας απάντησε ότι αναγραφόταν στους φακέλους του Τμήματος όποτε ανακοινώνονταν ανακλήσεις. Την ίδια ερώτηση υπέβαλε αργότερα ο κ. Βορκάς και στην Ελένη Πίπη, η οποία είχε διατελέσει Αναπληρώτρια Διευθύντρια του ΤΟΜ, αμέσως πριν τον διορισμό του νυν Διευθυντή τον περασμένο Ιούλιο. Η κ. Πίπη απάντησε ότι λειτουργός που μετακινήθηκε στην υπηρεσία τον Δεκέμβριο του 2013, για να χειριστεί ζητήματα που αφορούν τις ανακλήσεις για αερόσακους Takata, ξεκίνησε τότε να ετοιμάζει τακτικές εκθέσεις με στοιχεία των ανακλήσεων.
Αρνητική ήταν η απάντηση του κ. Κωλέττα στην ερώτηση του κ. Βορκά αν υπάρχει μητρώο ατυχημάτων λόγω ελαττωματικού εξοπλισμού, ενώ αρνητική ήταν, επίσης, η απάντηση σε ερώτηση του μέλους της Επιτροπής, Θεοδόσιου Χατζημιχαήλ, αν έγιναν ενέργειες από πλευράς ΤΟΜ για υπό ανάκληση οχήματα, σημειώνοντας ότι ενημερώθηκε εκ των υστέρων και αφού είχε τελειώσει η θητεία του, ότι το 2023 εφαρμόστηκε περιορισμός στον έλεγχο ΜΟΤ για τέτοια οχήματα.
Στη συνέχεια, παίρνοντας τον λόγο ενώπιον της Επιτροπής ο Πέτρος Ξενοφώντος, ο οποίος διετέλεσε Αναπληρωτής Διευθυντής του ΤΟΜ ανά περιόδους το 2014, το 2019 και το 2020, επιβεβαίωσε ότι οι διανομείς/αντιπρόσωποι λάμβαναν στοιχεία ιδιοκτητών από το ΤΟΜ. Ερωτηθείς εάν στα 12 χρόνια κατά τα οποία υπηρέτησε συνολικά στο ΤΟΜ, άκουσε ποτέ να μιλούν για τους αερόσακους Takata, απάντησε αρνητικά.
Διευκρίνιση Γιάννη Νικολαΐδη για συνάντηση Γιάννου Όξινου με Υπουργό Μεταφορών
Ενώπιον της Επιτροπής κλήθηκε να τοποθετηθεί σήμερα και ο Γιάννης Νικολαΐδης, τέως Αναπληρωτής Διευθυντής του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, ο οποίος είχε διατελέσει και Αναπληρωτής Διευθυντής του ΤΟΜ, ο οποίος αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, και στην αναφορά που είχε γίνει την προηγούμενη εβδομάδα για παρουσία του σε συνάντηση του πατέρα του Κυριάκου Όξινου, Γιάννου Όξινου, με τον Υπουργού Μεταφορών.
Ο κ. Νικολαΐδης διευκρίνισε ότι δεν ήταν παρών σε τέτοια συνάντηση, πράγμα που ζήτησε και επιβεβαίωσε και με στοιχεία λειτουργών του Υπουργείου. Όπως είπε, πρέπει να έγινε παρεξήγηση, λόγω του ότι στη συνάντηση φαίνεται να ήταν παρών ο Διευθυντής του Γραφείου του Υπουργού, ως διοικητικός λειτουργός.
Τις ενέργειες ΤΟΜ για το θέμα των Takata από το 2022 παρουσίασε η Ελένη Πίπη
Η Προϊστάμενη του Τομέα Ρύθμισης του ΤΟΜ, Ελένη Πίπη, η οποία είχε διατελέσει και Αναπληρώτρια Διευθύντρια του Τμήματος, ανέφερε ενώπιον της Επιτροπής ότι το 2022 το ΤΟΜ προχώρησε σε δύο ενέργειες για τη διαχείριση του θέματος που είχε προκύψει με τις ανακλήσεις για αερόσακους Takata, αφού είχε ενημερωθεί από διανομείς ότι δεν υπήρχε ανταπόκριση από πλευράς ιδιοκτητών των υπό ανάκληση οχημάτων. Αφενός, όπως είπε, δημιουργήθηκε μηχανισμός για την παρεμπόδιση διενέργειας ελέγχου ΜΟΤ και αφετέρου προχώρησε σε ενημέρωση ιδιοκτητών με μήνυμα για την ανάκληση του οχήματός τους.
Είπε, ακόμα, ότι τον Σεπτέμβριο του 2022 το ΤΟΜ απευθύνθηκε και στους αντιπροσώπους διανομείς των κατασκευαστών, μέσω και της ΟΕΒ, για να ορίσουν συντονιστές-διαχειριστές του μηχανισμού αυτού για παρεμπόδιση των ΜΟΤ για όσα οχήματα εκκρεμούσε η υλοποίηση ανάκλησης. Σημείωσε, πάντως, ότι δεν υπήρξε ανταπόκριση, παρά τις επανειλημμένες κλήσεις.
Επίσης, η κ. Πίπη είπε ότι στις 12/09/2023 πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Υπουργείο με τους εισαγωγείς οχημάτων, με σκοπό καθορισμού συγκεκριμένων χρονοδιαγραμμάτων για την υλοποίηση ανακλήσεων, όμως η συνάντηση δεν κατέληξε κάπου, όπως είπε. «Το ΤΟΜ συχνά απευθυνόταν στους διανομείς για την παρακολούθηση των ανακλήσεων», σημείωσε, ενώ, απαντώντας σε ερώτηση του κ. Χατζημιχαήλ, είπε ότι τον Ιούλιο του 2023 ο Υπουργός ζήτησε να λαμβάνει ενημέρωση για τις ανακλήσεις.
Η ίδια, απαντώντας σε ερώτηση του Προέδρου της Επιτροπής για το πότε ενημερώθηκε για το πρόβλημα με τους Takata, τοποθέτησε τη στιγμή αυτή μετά το δυστύχημα του Κυριάκου Όξινου, διευκρινίζοντας ότι δεν είναι τεχνικός και δεν εργαζόταν στον τεχνικό τομέα. Εξέφρασε, πάντως, την άποψη ότι οι προκάτοχοί της είχαν αντίληψη του κινδύνου και ότι δεν υπήρχε ανευθυνότητα. Τέλος, απαντώντας στο κατά πόσο το ζήτημα αυτό αξιολογείται ως ιεραρχικά σημαντικότερο για την οδική ασφάλεια, είπε ότι δεν υπάρχει νομοθεσία στο ΤΟΜ που να έχει βαθμό σοβαρότητας μεγαλύτερο από κάποιας άλλης.
Αισιοδοξία για ολοκλήρωση της διερεύνησης μέχρι τέλος Μάη
Αισιοδοξία για ολοκλήρωση της ερευνητικής διαδικασίας μέχρι το τέλος του τρέχοντος μήνα εξέφρασαν σήμερα τα μέλη της Ερευνητικής Επιτροπής, αφού ολοκληρώθηκαν οι καταθέσεις των πρώην Διευθυντών του ΤΟΜ.
Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων μετά τη συνεδρίαση, σχετικά με την εντύπωση που δημιουργούν οι τοποθετήσεις των διευθυντικών στελεχών του ΤΟΜ, ο κ. Βορκάς είπε ότι τα συμπεράσματα θα εξαχθούν στο τέλος, μέσα από το πόρισμα. «Αντιλαμβάνεστε ότι δεν μπορώ να τοποθετηθώ επί οποιουδήποτε σημείου, παρά το ότι έχω ήδη σχηματίσει σε μεγάλο βαθμό άποψη, και εγώ και τα άλλα μέλη της Επιτροπής», σημείωσε.
Ερωτηθείς για τα διαδικαστικά είπε ότι αύριο θα ετοιμάσουν τις σχετικές κλήσεις, οι οποίες θα απευθύνονται στους διευθυντές του Υπουργείου Μεταφορών για όλα τα χρόνια για τα οποία εξετάζει η Επιτροπή, δηλαδή από το 2004 μέχρι και σήμερα και ακολούθως το ίδιο θα συμβεί και με τους Υπουργούς του συγκεκριμένου Υπουργείου. «Δεν θα παραλείψουμε δε να καλέσουμε και κάποιον εκπρόσωπο της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή», πρόσθεσε. Ερωτηθείς αν θα καταθέσουν και εκπρόσωποι από την Ηλεκτρομηχανολογική Υπηρεσία, είπε «σίγουρα».
«Έχουν ετοιμαστεί πορίσματα κατόπιν αυτών των τραγικών, τα οποία έχουν συμβεί από την εκτίναξη των αερόσακων Takata, η Ηλεκτρομηχανολογική Υπηρεσία είναι υπηρεσία του κράτους, από ό,τι έχουμε δει υπάρχουν οι εκθέσεις, γράφουν κατά γράμμα τι σημαίνει αερόσακος Takata και πώς κατέληξε σε αυτή την κατάσταση της έκρηξης», είπε.
Απαντώντας σε ερώτηση αν είναι αισιόδοξος ότι μέχρι το τέλος του μήνα θα μπορούσε να ολοκληρωθεί η διαδικασία αυτή, δεδομένου ότι είναι μακροσκελείς οι καταθέσεις προς την Επιτροπή, ο κ. Βορκάς απάντησε θετικά.