ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Η Επ. Διοικήσεως για το κριτήριο ύψους για πρόσληψη στην Αστυνομία/Πυροσβεστική

Στην έκθεση της, η κ. Λοττίδη αναφέρεται σε παράπονο που έλαβε το γραφείο της σε σχέση με τους όρους και διαδικασίες πρόσληψης που περιλαμβάνονται στην προκήρυξη κενών θέσεων

ΚΥΠΕ

Το όλο ζήτημα που αφορά το κριτήριο κατώτατου ύψους για πρόσληψη στην Αστυνομία/Πυροσβεστική, θα επανεξεταστεί, υπό το φως τόσο της σχετικής νομολογίας, όσο και των σύγχρονων τάσεων στις ευρωπαϊκές Αστυνομίες με την απάλειψη του εν λόγω κριτηρίου, αναφέρει, σε έκθεση της η Επίτροπος Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Μαρία Στυλιανού-Λοττίδη.

Στην έκθεση της, η κ. Λοττίδη αναφέρεται σε παράπονο που έλαβε το γραφείο της σε σχέση με τους όρους και διαδικασίες πρόσληψης που περιλαμβάνονται στην προκήρυξη κενών θέσεων, η οποία δημοσιεύθηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας, στις 13 Δεκεμβρίου 2019.

Στα πλαίσια της διερεύνησης του παραπόνου, το Γραφείο της Επιτρόπου είχε αλληλογραφία με τον Αρχηγό Αστυνομίας. Συγκεκριμένα, σε επιστολή τους, ημερομηνίας 9 Απριλίου 2021, αναλύουν στον Αρχηγό εκτενώς τα γεγονότα της υπόθεσης, καθώς επίσης και τα νομικά επιχειρήματα της παραπονούμενης.

Στην απάντησή του, ο Αρχηγός Αστυνομίας αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι «η διαδικασία πρόσληψης στην Αστυνομία διέπεται από τους περί Αστυνομίας (Γενικούς) Κανονισμούς (Κ.Δ.Π. 51/89). Σύμφωνα με τον Κανονισμό 4(1)(ε), υποψήφιος για πρόσληψη στην Αστυνομία θα πρέπει να είναι ύψους όχι μικρότερου του 1.65 οι άντρες και του 1.60 οι γυναίκες».

«…Αναμένεται σύντομα νέα προκήρυξη για πρόσληψη Ειδικών Αστυνομικών, στα κριτήρια των οποίων δεν συμπεριλαμβάνεται το όριο ύψους. Εάν η παραπονούμενη το επιθυμεί, θα μπορούσε να υποβάλει σχετική αίτηση…», προσθέτει.

Στην έκθεση της Επιτρόπου γίνεται αναφορά στο νομικό πλαίσιο-Νομολογία, και σε παλαιότερες υποθέσεις που αφορούσαν στο κατώτατο όριο ύψους υποψηφίων .

Μετά την διερεύνηση του παραπόνου, η Επίτροπος Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην έκθεση της, στην κατηγορία συμπεράσματα και εισηγήσεις, αναφέρει ότι η ταύτιση του αναστήματος ενός προσώπου τόσο με τη φυσική δύναμη, όσο και με την ικανότητά του να ανταποκρίνεται στα καθήκοντα που συνδέονται με την αστυνόμευση, συνδεόταν ανέκαθεν με τις διαδικασίες πρόσληψης στην Αστυνομία, όχι μόνο στην Κύπρο, αλλά και σε μεγάλο αριθμό άλλων χωρών.

«Κατά τις τελευταίες, ωστόσο, δεκαετίες, εξαιτίας και της εξέλιξης της φύσης και του τρόπου εκπλήρωσης των αστυνομικών καθηκόντων, η ιδέα αυτή άρχισε να εγκαταλείπεται. Ήδη τα μισά περίπου ευρωπαϊκά κράτη (όπως π.χ. οι σκανδιναβικές χώρες, η Αγγλία, η Ιρλανδία, η Ολλανδία, το Λουξεμβούργο, η Τσεχία κ.α) δεν θέτουν το ύψος ως απαίτηση για πρόσληψη στην Αστυνομία[1]. Και τούτο, διότι, όπως σημειώνεται και σε μερικές από τις προαναφερόμενες δικαστικές αποφάσεις, ούτε τα αστυνομικά καθήκοντα, αλλά ούτε και ιδιαίτερη φυσική κατάσταση, συνδέονται κατ’ ανάγκη με κάποιο συγκεκριμένο ανάστημα», προσθέτει.

Αναφέρει, επίσης, ότι στην Κύπρο η προϋπόθεση αυτή διατηρείται μόνο στον βαθμό που η πρόσληψη αφορά σε θέση μόνιμου και όχι Ειδικού Αστυνομικού – γεγονός που δημιουργεί την εντύπωση αντιφατικότητας και παραδοξότητας, δεδομένου ότι τα καθήκοντα που εκτελούνται από τις δύο αυτές επαγγελματικές ομάδες είναι παρόμοιας φύσης.

Η Επίτροπος αναφέρει, επίσης, ότι με βάση τα στοιχεία που έχουν τεθεί υπόψη της δεν προκύπτουν οποιαδήποτε στοιχεία τα οποία να επεξηγούν τον συσχετισμό μεταξύ του κριτηρίου (δηλαδή του κατώτατου ύψους) με τον όποιο επιδιωκόμενο σκοπό (δηλαδή την εκπλήρωση των αστυνομικών καθηκόντων) κάτι το οποίο μπορεί να διαπιστωθεί από τις αθλητικές δοκιμασίες.

«Ως αποτέλεσμα, ενδέχεται να δημιουργείται υπό τις περιστάσεις αδικαιολόγητη διάκριση, μεταξύ των υποψηφίων που δεν πληρούν το κατώτατο όριο ύψους, έναντι αυτών που το πληρούν, ανεξαρτήτως φύλου με μόνη την βιολογική και/ή ανατομική τους διάπλαση, χωρίς συσχετισμό με τις ανάγκες αστυνόμευσης γεγονός που καθιστά την απόφαση αδικαιολόγητη», προσθέτει.

Καταλήγοντας, η Επίτροπος αναφέρει ότι «κρίνω, συνεπώς, σκόπιμο να υποβάλω την παρούσα Έκθεση στη Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, και τον Αρχηγό Αστυνομίας αναμένοντας ότι το όλο ζήτημα θα επανεξεταστεί, υπό το φως τόσο της σχετικής νομολογίας, όσο και των σύγχρονων τάσεων στις ευρωπαϊκές Αστυνομίες με την απάλειψη του εν λόγω κριτηρίου».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση