ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Η μάχη των Drones στους κυπριακούς αιθέρες

Τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη σε αντιστάθμισμα των UAV που απόκτησε η Εθνική Φρουρά

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Η παράνομη και προκλητική παρουσία τουρκικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών, στο αεροδρόμιο του κατεχόμενου Λευκονοίκου δημιουργεί νέα δεδομένα, με τις κατοχικές αρχές να αναβαθμίζουν ποιοτικά τις δυνατότητές τους, επιβαρύνοντας, περισσότερο, στρατιωτικά την Κύπρο. Η προσγείωση του πρώτου μη επανδρωμένου αεροσκάφους, BAYRAKTAR TB2 έρχεται σε μια περίοδο όπου η Τουρκία κλιμακώνει την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και στο κομμάτι από την Κύπρο έως και την Κρήτη.

Το τουρκικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος, σύμφωνα με τα όσα μεταδίδονται από τουρκικής πλευράς, θα χρησιμοποιείται για πτήσεις εντός της κυπριακής ΑΟΖ, εκεί όπου πραγματοποιούν παράνομες εργασίες τα τουρκικά γεωτρύπανα αλλά και τα ερευνητικά πλοία. Ο λεγόμενος ΥΠΕΞ των κατεχομένων Κουντρέτ Όζερσαϊ, προσπάθησε να δικαιολογήσει την παρουσία τουρκικού Drone στα κατεχόμενα, υποστηρίζοντας ότι η ανάπτυξή του ήταν επιτακτική ανάγκη προκειμένου να γίνει εξισορρόπηση εντός της ΑΟΖ. Ο αξιωματούχος του κατοχικού καθεστώτος, έκανε αναφορά στα UAV που προμηθεύτηκε πρόσφατα η Εθνική Φρουρά, από το Ισραήλ αλλά και παρόμοια βήματα που πραγματοποιεί η Ελλάδα. 

Τα τουρκικά UAV

Το πρώτο μη επανδρωμένο τουρκικό αεροσκάφος που σταθμεύει στο αεροδρόμιο Λευκονοίκου, είναι του ίδιου τύπου με αυτά που η Τουρκία έχει στείλει στη Λιβύη για βοήθεια των δυνάμεων του καθεστώτος της Τρίπολης. Πρόκειται για μη επανδρωμένο αεροσκάφος τουρκικής κατασκευής, το οποίο παράγεται σε δυο τύπους. Το πρώτο χρησιμοποιείται για σκοπούς επιτήρησης ενώ το δεύτερο μπορεί να φέρει και οπλισμό.

BAYRAKTAR TB2
Εύρος δράσης 150 km
Ταχύτητα 70 knots
Μέγιστη Ταχύτητα 135 knots
Υψόμετρο πτήσης 22.500 ft
Ανώτερο υψόμετρο πτήσης 25.000 ft
Αυτονομία πτήσης 24 hrs
Άνοιγμα Πτερυγίων 12 m
Μήκος Πτερυγίου 6.5 m
Μέγιστο Βάρος Απογείωσης 650 kg
Ωφέλιμου φορτίο 55 - 155 kg
Τύπος μηχανής Κινητήρας εσωτερικής καύσης 100 hp

Τα UAV της Εθνικής Φρουράς

Η Κυπριακή Δημοκρατίας προχώρησε πρόσφατα στην αγορά τεσσάρων μη επανδρωμένων αεροσκαφών για σκοπούς επιτήρησης. Τα μη επανδρωμένα Aerostar Tactical UAS (TUAS) αγοράστηκαν από το Ισραήλ έναντι 3 εκατ. ευρώ έκαστο. Το συγκεκριμένο μοντέλο έχει χαρακτηριστεί αποδοτικό και οικονομικό στην κατηγορίας του, και σύμφωνα με τους κατασκευαστές έχει καταγράψει 250 χιλιάδες ώρες πτήσεων, επιτηρώντας περιοχές ανά το παγκόσμιο. Κάνοντας μια σύγκριση με το τουρκικό UAV το μη επανδρωμένο της Εθνικής Φρουράς έχει μεγαλύτερο εύρος δράσης εν αντιθέσει με την αυτονομία πτήσης που είναι μικρότερη του τουρκικού επανδρωμένου.

DRONE Aerostar Tactical

-Άνοιγμα φτερών 8,7 μέτρα
-Μήκος 4,5 μέτρα
-Πλάτος ατράκτου 1,2 μέτρα
-Βάρος 230 κιλά
-Ωφέλιμο φορτίο 50 κιλά
-Μέγιστη αυτονομία πτήσης 12 ώρες
-Ταχύτητα πτήσης 110 kt
-Εύρος πτήσης πάνω από 250 χλμ.
-Ύψος πτήσης έως και 18 χιλιάδες πόδια.

Τα UAV της Εθνικής Φρουράς έχουν τεθεί ήδη σε επιχειρησιακή δραστηριότητα στο νευραλγικό κομμάτι της επιτήρησης. 

 

Η Ελλάδα

Η χώρα προχωρά άμεσα σε αγορά ή ενoικίαση Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών (UAV) πολλαπλών ρόλων. Πρόκειται για δύο ή τρία αρχικά, μπορούν να φέρουν οπλισμό και να επιτηρούν θαλάσσιες ζώνες με ζωντανή εικόνα στα κέντρα επιχειρήσεων. Στις επαφές του υπουργείου Άμυνας με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, που θα οδηγήσουν σύντομα στην παραγωγή ελληνικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών (UAV) αναφέρθηκε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Εθνικής Άμυνας. Σημείωσε ότι καθηγητές και φοιτητές του ΑΠΘ έχουν ήδη αναπτύξει 3-4 πρωτότυπα μη επανδρωμένα αεροσκάφη ενώ ένα ακόμα πρωτότυπο θα δοκιμαστεί το καλοκαίρι στη Θεσσαλία.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Σχόλια αναγνωστών

Αρμόδιον ζητώ!

«Και ο κτίστης θα ηθελε ( μπορεί και είναι) καλλιτέχνης, όπως και πολλοί άλλοι ιδιώτες... βασικά όλοι ...»
Αρμαγεδών  |  20:40

Η Τουρκία στη Λιβύη

«Πέδτα των Ευρωπαίων Χάρη μου εμείς τσ ξέρουμε...»
Αρμαγεδών  |  16:03

#PoliticsBlog Η επεισοδιακή αποχώρηση του Κώστα Κληρίδη και η «ντροπή»

«Ακόμα ένας καρεκλοκένταυρος γενικώς που έχει πέσει ακόμα πιο χαμηλά....»
Αρμαγεδών  |  18:54

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση

X