ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ιστορίες της διπλανής πόρτας - Ένας ηθοποιός φτιάχνει καλάθια

Ο Γιώργος Ευαγόρου γεμίζει τα kritou baskets με κυπριακά προϊόντα και τα παραδίδει αυτοπροσώπως

Του Πάρη Δημητριάδη

Του Πάρη Δημητριάδη

«Με οποιονδήποτε κι αν μοιραζόμουν την ιδέα μου με τα καλάθια», μας λέει με έκδηλο ενθουσιασμό, καθώς αράζουμε στην αυλή του αναπαλαιωμένου του σπιτιού στην Κρήτου Τέρρα «μου έλεγε ότι είμαι τρελός, ποιος θα θέλει να πιάσει καλάθια στην εποχή μας, να κάθομαι να μαζεύω βότανα, να ζυμώνω ψωμί, να φτιάχνω μαρμελάδες κλπ.! Από πείσμα όμως και ακριβώς επειδή όλοι μου έλεγαν πως δεν θα πετύχει, αποφάσισα να το κάνω». Και πράγματι την έκανε την «τρέλα» του ο 30άρης δαιμόνιος ηθοποιός Γιώργος Ευαγόρου. Γεννημένος και μεγαλωμένος στην πόλη της Πάφου και με καταγωγή το ξακουστό χωριό της Κρήτου Τέρρα, κοντά στον Ακάμα, εδώ και λίγους μήνες έχει λανσάρει τα εντυπωσιακά «kritou baskets». Πρόκειται για φαντεζί χειροποίητα καλάθια που τα γεμίζει με πεντανόστιμα φαγώσιμα που φτιάχνει ο ίδιος και που αναλαμβάνει να στα φέρνει ο ίδιος αυτοπροσώπως στην πόρτα σου!

Από το κόψιμο των ξύλων, για παράδειγμα, μέχρι το ζύμωμα και το φούρνισμα, πραγματοποιεί εντελώς μόνος του ολόκληρη την κοπιαστική διαδικασία της παραγωγής φρέσκου ψωμιού.

Όλα δικής του παραγωγής

Σχεδόν κάθε Παρασκευή βράδυ, κι αφού ξεμπερδέψει με τις επαγγελματικές του υποχρεώσεις ως ηθοποιός στη Λευκωσία, ο Ευαγόρου «πετάγεται» στο χωριό του στην Πάφο και στρώνεται στην προετοιμασία των καλαθιών. Ο πολυτάλαντος ηθοποιός βάζει μέσα στα καλάθια φρέσκο ψωμί, έξι με επτά ειδών υπέροχες μαρμελάδες, χειροποίητο λαχταριστό χαλούμι, σπιτικό τραχανά, λουκάνικα, κίρταμα, αλάτι, φρέσκα βιολογικά αυγά, κάππαρη, μανιτάρια, ελιές καλαμών και η λίστα συνεχίζεται! Το εντυπωσιακότερο, ωστόσο, είναι ότι κυριολεκτικά όλα τα προϊόντα των καλαθιών του είναι δικής του παραγωγής.

Από το κόψιμο των ξύλων, για παράδειγμα, μέχρι το ζύμωμα και το φούρνισμα, πραγματοποιεί εντελώς μόνος του ολόκληρη την κοπιαστική διαδικασία της παραγωγής φρέσκου ψωμιού. Ένα αυθεντικά χωριάτικο ψωμί, για το οποίο δηλώνει ιδιαιτέρως περήφανος και για το οποίο ακολουθεί συνταγή της γιαγιάς του, με την οποία πέρασε μαζί της, στην Κρήτου Τέρρα, τα καλοκαίρια του ως παιδί.

Πίσω στη διαδικασία για τα καλάθια, ο χρόνος είναι πολύτιμος και οτιδήποτε προλάβει να φτιάξει από την Παρασκευή το βράδυ, το πράττει. Τις απολαυστικές μαρμελάδες του, για παράδειγμα, οι οποίες επειδή δεν έχουν μέσα χημικές ουσίες, αντέχουν συνήθως μόνο τέσσερις με πέντε μήνες. «Να σπάσει η πέτρα έναν χρόνο, εάν συντηρηθούν καλά μέσα στο ψυγείο. Αναλόγως και του φρούτου βέβαια».

Το Σάββατο το πρωί βγαίνει στη γύρα, στη μαγευτική φύση της περιοχής, για να μαζέψει εποχιακά λαχανικά και βότανα. Εάν είναι χειμώνας, άνοιξη ή φθινόπωρο, προσαρμόζει αντίστοιχα και τα υλικά του. «Αυτήν την περίοδο, για παράδειγμα, προσπαθώ να βάζω στα καλάθια τα κουλουράκια που είναι σαν ζυμαράκια και τα φτιάχνεις με έψημα από σταφύλι ή με τερατσόμελο. Εποχιακά τώρα είναι επίσης τα αγρέλια και τα μανιτάρια».

Αφού λοιπόν ολοκληρώσει τα καλάθια που κάθε φορά έχει να ετοιμάσει, την Κυριακή το μεσημέρι φεύγει από την Πάφο και αρχίζει να τα παραδίδει, ο ίδιος αυτοπροσώπως, στα σπίτια των ατόμων που τα παρήγγειλαν, σε Λεμεσό, Λάρνακα και Λευκωσία! Στο σπίτι του στη Λευκωσία επιστρέφει μεσάνυχτα.

Δεν ήθελα κάτι απρόσωπο

«Είναι ένα εγχείρημα που ξεκίνησα με πολλή αγάπη και γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο ήθελα να πηγαίνω εγώ ο ίδιος στα σπίτια των ανθρώπων να παραδίδω το καλάθι τους. Ήθελα να εισπράττω αυθόρμητες αντιδράσεις και να γνωρίζουν τα άτομα που το παρήγγειλαν, ποιος το έφτιαξε. Δεν ήθελα κάτι τυποποιημένο κι απρόσωπο» λέει ο Γιώργος Ευαγόρου. «Όπως στη δουλειά μου ως ηθοποιός κάνεις πρόβες και βγαίνεις πρεμιέρα, το ίδιο πράγμα είναι: Μαζεύεις, ετοιμάζεις, παραδίδεις» προσθέτει. Σύμφωνα με τον ηθοποιό, ορισμένα βότανα ευδοκιμούν στην ευρύτερη περιοχή του χωριού του, όπως το φασκόμηλο, η ρίγανη, η άγρια λεβάντα και το δεντρολίβανο. Υπάρχουν όμως κι άλλα υλικά των καλαθιών του, επισημαίνει, όπως το αλάτι που το μαζεύει από τον Ακάμα ή η ρίγανη που τη βρίσκει στην Ίνεια. «Οι ελιές καλαμών είναι επίσης από μια περιοχή στον Ακάμα. Όταν έλεγα στο μεταξύ σε φίλους μου ότι βρίσκω κόκκινα μανιτάρια στον Ακάμα με κορόιδευαν, αφού ο Ακάμας έχει υψόμετρο περίπου στα 150 με 200 μέτρα. Μου έλεγαν ‘αποκλείεται’. Τους απαντούσα ‘ελάτε να δείτε!’»

Συνήθως, μας εξηγεί, πρέπει κανείς να ανέβει σε υψόμετρο πάνω από 400 με 500 μέτρα για να βρει μανιτάρι. «Αυτή όμως είναι η μαγεία της περιοχής, παραμένουν εύπορα τα μέρη εδώ, δεν ήρθαν να ρίξουν μπετόν, για παράδειγμα, ούτε περνούν καλώδια της ΑΗΚ από πάνω. Είναι άγρια φύση». Τα καλάθια, σύμφωνα με τον εμπνευστή τους, μπορούν να προσαρμοστούν και σε διαφορετικές διατροφικές συνήθειες και αρέσκεια. Για την ώρα, έχουν «τυποποιηθεί» τέσσερα είδη καλαθιών: Το χορτοφαγικό, το βίγκαν, το παραδοσιακό και το λεγόμενο breakfast.

Nόημα και κίνητρο

Ρωτήσαμε τον Γιώργο πώς θα ήθελε να μετεξελιχθεί η δραστηριότητά του στο μέλλον. «Μεγαλύτερή μου βλέψη, για την οποία δεν έχω χρονοδιάγραμμα αλλά υπολογίζω ότι θα πάρει γύρω στα τέσσερα χρόνια είναι να έχω ένα μεγάλο χωράφι, το οποίο θα είναι χωρισμένο σε μικρά σημεία που θα ανήκουν σε διαφορετικά άτομα και που θα μπορούν να φυτεύουν ό,τι θέλουν. Με τη βοήθεια της τεχνολογίας, θα ήθελα να υπάρχουν κάμερες σε όλα αυτά τα σημεία και να μπορείς, μέσω εφαρμογής, να μπεις και να βλέπεις εσύ ο ίδιος το δέντρο ή το φυτό ή τα ζαρζαβατικά που φύτεψες. Όταν είναι έτοιμα, θα στα κόβω εγώ και θα στα φέρνω σπίτι σου». Η δουλειά ενός αγαπητού και δημοφιλούς, κιόλας, ηθοποιού, όπως είναι ο Γιώργος Ευαγόρου είναι από μόνη της εξουθενωτική και φοβερά απαιτητική.

Πώς προλαβαίνει! Πού βρίσκει όλη αυτή την ενέργεια; Ευλόγως θα διερωτηθείς γιατί το κάνω, παραδέχεται και ο ίδιος. «Στη δουλειά που κάνω ως ηθοποιός προσπαθείς να περάσεις ένα μήνυμα, να ‘συγκινήσεις’ έναν άνθρωπο, Να ‘κινηθείτε’μαζί. Μέσω των kritou baskets, το ίδιο πράγμα προσπαθώ να κάνω. Ένας να βρεθεί στους είκοσι και να μου πει ένα θερμό ευχαριστώ μού αναπληρώνει το υπόλοιπο δεκαεννέα που ίσως να ήταν μάταιο. Έστω εκείνο το δευτερόλεπτο που θα χαμογελάσει όταν φάει κάτι ή θα του δημιουργήσει μια χαρά μέσα του, εμένα μου αρκεί!»

Στην τελική, μάς λέει, και ως ηθοποιός να προσφέρει χαρά δεν θέλει; «Το ίδιο δεν είναι;».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Πάρη Δημητριάδη

Πρόσωπα: Τελευταία Ενημέρωση