ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Καδής: Προσπάθεια για ολική επαναφορά των «Οίνων της Κύπρου»

O κ.Καδής είπε ότι είναι καθοριστική η αρωγή των 23 εκατ. ευρώ που θα διατεθούν από το Εθνικό Πρόγραμμα Στήριξης της Αμπελουργίας

ΚΥΠΕ

Στην προσπάθεια που γίνεται για την ολική επαναφορά των «Οίνων της Κύπρου» και την αναγνώριση του ονόματος της χώρας διεθνώς, αναφέρθηκε ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστας Καδής, στην Τελετή Βράβευσης του 12ου Κυπριακού Διαγωνισμού Οίνου.
 
Όπως είπε, στην προσπάθεια αυτή, καθοριστική είναι η αρωγή των 23 περίπου εκατομμυρίων ευρώ που θα διατεθούν από το Εθνικό Πρόγραμμα Στήριξης της Αμπελουργίας για την περίοδο 2019-2023 και η προστιθέμενη αξία που συνεχώς επιδιώκεται μέσω του Προγράμματος αυτού, ώστε η οινική Κύπρος να συνεχίσει την αναπτυξιακή της πορεία.
 
«Επισημαίνω, για άλλη μια φορά, ότι είναι υποχρέωση της Πολιτείας να στηρίξει κάθε προσπάθεια για περαιτέρω ενδυνάμωση του αμπελοοινικού τομέα και ενίσχυση του τοπικού χαρακτήρα που έχουν αναπτύξει οι Οίνοι της Κύπρου κατά τα τελευταία χρόνια, στη βάση του μοναδικού terroir της χώρας μας. Ενός terroir με ιστορικό και αυτόρριζο αμπελώνα, απαλλαγμένο από φυλλοξήρα, με μοναδικές γηγενείς ποικιλίες, και με την «Κουμανδαρία» ως ναυαρχίδα της κυπριακής οινικής παραγωγής», σημείωσε.

Αναφερόμενος στο θεσμό του Κυπριακού Διαγωνισμού Οίνου, είπε ότι αυτός έχει καταξιωθεί και διαδραματίζει σπουδαίο ρόλο στα οινικά δρώμενα της Κύπρου.
 
«Μέσα από τις αποψινές βραβεύσεις, ανταμείβεται η συνεργασία των αμπελουργών, των οινοποιών, των εμπειρογνωμόνων και των τεχνοκρατών, των πρωταγωνιστών δηλαδή της οινικής προόδου που καταγράφεται τα τελευταία χρόνια στον τόπο μας», είπε.
 
Πρόσθεσε ότι η συμμετοχή 36 οινοποιών και 194 οίνων στον φετινό διαγωνισμό, αποτελεί την καλύτερη μέχρι τώρα επίδοση και καταδεικνύει τη μεγάλη σημασία που αποδίδεται από τους άμεσα ενδιαφερόμενους στον θεσμό αυτό. Όπως είπε, ο Διαγωνισμός, δικαιολογημένα αποτελεί ορόσημο για τον αμπελοοινικό τομέα της Κύπρου, αφού καλλιεργεί τον ευγενή συναγωνισμό για ποιοτική καταξίωση, προβάλλει τη μοναδικότητα των Οίνων της Κύπρου, αναδεικνύει την αξία παραγωγής οίνων ΠΟΠ, ΠΓΕ και Ποικιλιακών Οίνων, αυξάνει την αναγνωρισιμότητα των Οίνων και κατοχυρώνει την οινική ταυτότητα της Κύπρου.
 
Παράλληλα εξήρε τη συνεχή στήριξη του Διεθνούς Οργανισμού Αμπέλου και Οίνου (OIV), με την παρουσία της ίδιας της Προέδρου του, Δόκτωρος Regina Vanderlinde, η οποία πέραν της επίβλεψης των διαδικασιών, εκτέλεσε και καθήκοντα Προέδρου της Κριτικής Επιτροπής.

Οι διαγωνιζόμενοι οίνοι αξιολογήθηκαν από διακεκριμένη επταμελή Κριτική Επιτροπή υπό την εποπτεία της Προέδρου του OIV και σύμφωνά με τους Κανόνες του Διεθνούς Οργανισμού.

Συγκεκριμένα έχουν απονεμηθεί 5 Μεγάλα Χρυσά και 60 Χρυσά, ενώ άλλες 5 Ειδικές Διακρίσεις έχουν παραχωρηθεί σε βραβευμένους οίνους προερχόμενοι από γηγενείς ποικιλίες της Κύπρου.

Μέσα από τον 12ο Κυπριακό Διαγωνισμό Οίνου έχει αναδειχθεί η συνεχιζόμενη εξέλιξη και η ανοδική πορεία της ποιότητας του κυπριακού οίνου, η οποία πιστοποιείται με διεθνώς αποδεκτές διαδικασίες. Σημειώνεται ότι, οι πλείστοι οίνοι που συμμετείχαν στον διαγωνισμό έχουν λάβει υψηλή βαθμολογία και πολύ αξιόλογη κριτική από την έγκριτη Κριτική Επιτροπή, γεγονός που τους καθιστούσε επιλέξιμους για μετάλλιο, ακόμη και χρυσό. Ωστόσο, αρκετοί δεν βραβεύτηκαν λόγω του περιορισμού που τίθεται από τον Διεθνή Οργανισμό Αμπέλου και Οίνου για βράβευση όχι περισσότερου του 30% των συμμετεχόντων οίνων.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση