ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Κακοκαιρία: Ζημιές στην ελεύθερη Αμμόχωστο – Επικίνδυνοι οι δρόμοι στην Πάφο

Στην Σωτήρα αποκολλήθηκε μέρος της μεταλλικής στέγης στην κουζίνα από οικία ηλικιωμένης

ΚΥΠΕ

Ζημιές προκλήθηκαν σε σπίτια και υποστατικά της ελεύθερης περιοχής Αμμοχώστου, λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων, που πλήττουν από το βράδυ της Κυριακής την Κύπρο, ενώ από ανεμοστρόβιλο που πέρασε μέσα από το Γυμνάσιο Παραλιμνίου, ξεριζώθηκαν δέντρα και μετακινήθηκαν κιγκλιδώματα και λυόμενες αίθουσες.

Συγκεκριμένα, ζημιές έχουν καταγραφεί σε υποστατικά, κυρίως στην περιοχή της Σωτήρας, ενώ σε μία περίπτωση αποκολλήθηκε μέρος της μεταλλικής στέγης στη κουζίνα από την οικία ηλικιωμένης, χωρίς ευτυχώς να κινδυνεύσει η ίδια. Σε άλλες περιπτώσεις υπήρξαν ζημιές σε θερμοσίφωνες και αποκόλληση κεραμιδιών από οικίες, ενώ υπήρξαν και πλημμυρισμένα υποστατικά στο Φρέναρος, στην Αχερίτου, στην Άχνα και στο Λιοπέτρι καθώς και μικροζημιές σε άλλες Κοινότητες της επαρχίας.

Όπως ανέφερε ο Επαρχος Αμμοχώστου Γεώργιος Χρυσαφίνης, «λόγω της σφοδρότητας της κακοκαιρίας έχουν παρατηρηθεί σοβαρές ζημιές στην ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου και ειδικά στο Δήμο Σωτήρας. Τα συνεργεία της Επαρχιακής Διοίκησης έχουν ήδη επισκεφθεί τις κατοικίες που έχουν υποστεί ζημιά και στις περιοχές εκείνες που η ζημιά έχει κριθεί ως σοβαρή, οι επηρεαζόμενοι ενημερώθηκαν να προχωρήσουν με τις απαραίτητες επισκευές».

Εξήγησε ότι από την κακοκαιρία «επηρεάστηκαν τρία σπίτια στον Συνοικισμό Αυτοστέγασης στη Σωτήρα και το θέμα της αποζημίωσης τους για τις ζημιές, θα εξεταστεί αφού προσκομίσουν τα απαραίτητα πιστοποιητικά που απαιτούνται για τις επισκευές». Πρόσθεσε ακόμα ότι «μικρότερες ζημιές παρατηρήθηκαν σε άλλες Κοινότητες της επαρχίας Αμμοχώστου όπως Λιοπετρίου, Αχνας και Αχερίτου, ενώ συνεργεία της Επαρχιακής Διοίκησης έχουν ήδη επισκεφθεί τους πληγέντες και υπήρξε επικοινωνία μαζί τους». Σύμφωνα με τον κ. Χρυσαφίνη, «η Επαρχιακή Διοίκηση θα συνεχίσει μέχρι και τις 4 το απόγευμα οπότε λήγει η κίτρινη προειδοποίηση που εξέδωσε η Μετεωρολογική Υπηρεσία. Μέχρι αυτή τη στιγμή η κατάσταση είναι υπό έλεγχο».

Εξάλλου, σε δηλώσεις της η Τούλα Μουστακά, Πρόεδρος του Συνδέσμου Γονέων του Γυμνασίου Παραλιμνίου ανέφερε ότι «ανεμοστρόβιλος πέρασε μέσα από το Γυμνάσιο και έχουν προκληθεί εικόνες βιβλικής καταστροφής. Ευτυχώς που δεν θρηνήσαμε θύματα γιατί από τον ανεμοστρόβιλο ξεριζώθηκαν δέντρα, μετακινήθηκε το κιγκλίδωμα, λυόμενες αίθουσες μετακινήθηκαν κατά δύο μέτρα, ενώ μετακινήθηκε το στέγαστρο στο εσωτερικό του σχολείου με αποτέλεσμα να προκληθούν μεγάλες ζημιές».

Πρόσθεσε ότι ο Σύνδεσμος Γονέων του Γυμνασίου «είναι σε επικοινωνία με τη Σχολική Εφορεία Παραλιμνίου και τις Τεχνικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας, οι οποίες θα αναλάβουν άμεσα την αποκατάσταση των ζημιών». Ανέφερε ακόμα ότι «το Γυμνάσιο Παραλιμνίου έχει μεγάλο πρόβλημα υπερπληθυσμού και έξι λυόμενες αίθουσες. Απευθύνουμε ακόμα μια φορά ύστατη έκκληση στον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού Πρόδρομο Προδρόμου να δει με ιδιαίτερη ευαισθησία αυτό το πρόβλημα γιατί με την επικείμενη αναδόμηση με τη νέα σχολική χρονιά θα έχουμε 10 – 15 λυόμενες προκατασκευασμένες αίθουσες, που θα αποτελούν ακόμα μεγαλύτερο κίνδυνο για τα παιδιά».

Πρέπει επιτέλους σημείωσε «να δοθεί μια οριστική, μόνιμη λύση στο μεγάλο πρόβλημα του Γυμνασίου Παραλιμνίου με την ανέγερση και δεύτερου Γυμνασίου ούτως ώστε να αποφεύγουμε ανάλογους κινδύνους και να μην εκθέτουμε τα παιδιά μας σε κινδύνους για τη ζωή τους».

Δασικοί δρόμοι κατέστησαν επικίνδυνοι και έκλεισαν τα Λουτρά της Αφροδίτης

Το Τμήμα Δασών αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι λόγω των τελευταίων βροχοπτώσεων αρκετοί δασικοί χωματόδρομοι λόγω κατολισθήσεων πετρών και /ή όγκων χώματος, έχουν καταστεί επικίνδυνοι ή και αδιάβατοι και προτρέπει τους πολίτες όπως για τη δική τους ασφάλεια, αποφεύγουν τη χρήση δασικών χωματόδρομων αυτή την περίοδο.

Σύμφωνα με το Τμήμα Δασών, λόγω των τελευταίων βροχοπτώσεων και της υπερχείλισης της λίμνης, ο χώρος των Λουτρών της Αφροδίτης έχει καταστεί μη προσβάσιμος, γι’ αυτό και το κοινό προτρέπεται όπως για τη δική του ασφάλεια, αποφεύγει να επισκέπτεται τον χώρο.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση