ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Καταγγελία για κακοποίηση ηλικιωμένης με άνοια

Απομακρύνθηκε από την οικία που διέμενε

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Το ενδεχόμενο βίας στην οικογένεια διερευνάται τις τελευταίες μέρες, εναντίον ηλικιωμένης γυναίκας, η οποία πάσχει από άνοια και διέμενε με συγγενικά της πρόσωπα.

Σύμφωνα με τα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας, στις 22 Φεβρουαρίου η Αστυνομία ενημερώθηκε ότι πιθανόν να κακοποιείτο ηλικιωμένη γυναίκα που διέμενε με συγγενικά της πρόσωπα και μέλη της έσπευσαν στην εν λόγω οικία.

Περαιτέρω πληροφορίες αναφέρουν ότι δράση ανέλαβαν από την πρώτη στιγμή και οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας, ενώ η ηλικιωμένη εξετάστηκε αρχικά από γιατρό, ο οποίος διαπίστωσε ότι έφερε κάποιους μώλωπες στα χέρια και στο πρόσωπο. Ακολούθησε ιατροδικαστική εξέταση, στις 23 Φεβρουαρίου, η οποία ωστόσο δεν καταδεικνύει κακοποίηση της γυναίκας. Μάλιστα, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες μας, πιθανολογείται ότι οι μώλωπες ενδέχεται να προκλήθηκαν από πτώση ή κάποιο ατύχημα, αλλά δεν υπάρχουν ενδείξεις για κακοποίησή της.

Οι γιατροί περιέθαλψαν κάποια τραύματά της, ενώ απομακρύνθηκε από το σπίτι της και τοποθετήθηκε σε ασφαλή χώρο μετά από παρέμβαση των λειτουργών των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας, ώστε να απολαμβάνει συνεχούς φροντίδας και παρακολούθησης. 

Το θέμα παρακολουθείται από την Αστυνομία.

Αντίδραση από Παρατηρητήριο Τρίτης Ηλικίας

Στις πρώτες πληροφορίες που μετέδωσε «Ο Φιλελεύθερος» την Κυριακή και έκαναν λόγο για βία εναντίον της ηλικιωμένης, αντέδρασε το Παρατηρητήριο Τρίτης Ηλικίας Κύπρου, που εξέδωσε ανακοίνωση, εκφράζοντας την ανησυχία του για τις διαστάσεις που λαμβάνει η κακοποίηση ηλικιωμένων:

«Με αφορμή το δημοσίευμα της εφημερίδας «ο Φιλελεύθερος» ημερομηνίας 3 Μαρτίου 2019, σχετικά με την κακοποίηση ηλικιωμένης με άνοια, επιθυμούμε να τονίσουμε με τον πιο εμφατικό τρόπο ότι η παραμέληση και η κακοποίηση ηλικιωμένων στην Κύπρο, τόσο στα σπίτια όσο και σε ορισμένους οίκους ευγηρίας, άρχισε να παίρνει ανησυχητικές διαστάσεις. Το Κράτος δεν δικαιούται πλέον να μένει στην απλή παρακολούθηση των γεγονότων ή να εφαρμόζει αποσπασματικές λύσεις γιατί ορισμένες από τις υπάρχουσες δομές δεν λειτουργούν ως πρέπει. Το Κράτος οφείλει να δημιουργήσει ειδικά τμήματα για άμεση καταπολέμηση αυτών των φαινομένων και έχει υποχρέωση να αναλάβει δράση για την προστασία των ηλικιωμένων συνανθρώπων μας. 

Τέτοιες συμπεριφορές, που θέτουν σε κίνδυνο τη σωματική και πνευματική υγεία των ηλικιωμένων μας είναι απαράδεκτες και καταδικαστέες, αλλά δεν βλέπουμε τους θύτες να τιμωρούνται. Δεν επιτρέπεται άνθρωποι που κακοποιούν ηλικιωμένους να μην διώκονται, είτε γιατί οι αρμόδιες αρχές ή η νομοθεσία μας αδυνατεί να πράξει το αυτονόητο. Καλούμε το Κράτος να προβεί άμεσα στον καταρτισμό εθνικής στρατηγικής για την προστασία των ηλικιωμένων διαθέτοντας οικονομικούς και ανθρώπινους πόρους προς αυτή την κατεύθυνση, ενώ παράλληλα να ενισχύσει το νομοθετικό πλαίσιο για την πάταξη του φαινομένου. Επίσης, καλούμε την Επίτροπο Διοικήσεως και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων να ενισχύσει τις υφιστάμενες δομές της υπηρεσίας της που ασχολούνται με την κατάφορη παραβίαση θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και να διεκδικήσει ενίσχυση των αρμοδιοτήτων της, ώστε να δρα άμεσα και αποτελεσματικά για την προστασία αυτής της ευάλωτης ομάδας του πληθυσμού. 

Ως Παρατηρητήριο Τρίτης Ηλικίας Κύπρου δεν μπορούμε να ανεχτούμε τέτοιες συμπεριφορές και καλούμε το Κράτος να αναλάβει δράση για προστασία των ηλικιωμένων συνανθρώπων μας. Έχουμε τονίσει πάρα πολλές φορές ότι η απάθεια και η μη παραδοχή ή αναγνώριση του προβλήματος, έχει οδηγήσει πολλούς συνανθρώπους μας ακόμη και στον θάνατο. Όπως πολύ σωστά έχει μεριμνήσει το Κράτος για την προστασία των ανήλικων που τυγχάνουν παρόμοιων συμπεριφορών, έτσι πρέπει να μεριμνήσει και γι’ αυτή την ευάλωτη ομάδα. Δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια.

Τέλος, καλούμε την κοινωνία μας να αφυπνιστεί, να σταματήσει να ανέχεται τέτοιου είδους συμπεριφορές και να μην φοβάται να καταγγέλλει στους αρμόδιους φορείς περιστατικά κακοποίησης και παραμέλησης ηλικιωμένων. Η απάθεια είναι συνενοχή».

«Ντροπή για την κυπριακή κοινωνία»

Η Κυβέρνηση και οι αρμόδιοι -Υπουργείο Εργασίας και Αστυνομία - οφείλουν να διερευνήσουν το περιστατικό κακοποίησης ηλικιωμένης με άνοια που αναφέρεται σε δημοσίευμα του «Φιλελεύθερου», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΕΚΥΣΥ, χαρακτηρίζοντάς το «ντροπή για την κυπριακή κοινωνία» να το ανέχεται.

Το Υπουργείο Εργασίας, αναφέρει η ΕΚΥΣΥ, οφείλει να προχωρήσει χωρίς άλλη καθυστέρηση στην τροποποίηση της νομοθεσίας, ούτως ώστε να διασφαλίζεται η προστασία των ηλικιωμένων που χρειάζονται φροντίδα, σημειώνοντας ότι δεν είναι η πρώτη φορά που καταγγέλλει ότι κατά διαστήματα παρουσιάζονται κρούσματα εξευτελιστικής συμπεριφοράς και βίας σε στέγες ηλικιωμένων ή και σε σπίτια όπου παρέχεται φροντίδα από φροντιστές ή συγγενικά πρόσωπα.

Υπενθυμίζει δική της καταγγελία με επιστολή της ημερομηνίας 28 Νοεμβρίου 2018 προς την Υπουργό Εργασίας, για ανθρώπους που κακοποιούνται με διάφορους τρόπους και «τρέμουν από φόβο να καταγγείλουν κακοποίηση τους».
Τέλος, η ΕΚΥΣΥ αναφέρει ότι ύστερα και από το κλείσιμο αρκετών κρατικών στεγών ηλικιωμένων χρειάζεται περεταίρω οικονομική στήριξη η Τοπική Αυτοδιοίκηση για ενίσχυση των προγραμμάτων που λειτουργούν και ακόμη η λειτουργία προγραμμάτων μακροχρόνιας φροντίδας ηλικιωμένων.

Πηγή: 24Νews

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση